2. helmikuuta 2013

Luomukanaloiden luomuisuusaste USA:ssa

Piipahdin lueskelemassa Cornucopia Instituten sivustoa, joka toimii Yhdysvalloissa pientuottajia puolustavana "vahtikoirajärjestönä" ja silmiin osui lista luomukanaloista ja niiden luomuisuusasteesta, joka lista tietenkin koskee vain Yhdysvaltoja:


Organic Egg Scorecard

 

Nyt kun Euroopan ja Yhdysvaltojen luomuliitot löivät kättä päälle ja sopivat, että luomu kummallakin puolella Atlanttia tuotettuna on luomua kummalle puolelle tahansa tuotuna, niin taulukko kyllä tuo luomun taas aivan uuteen valoon, joka ei välttämättä ole kovin positiivinen.

Pikaisesti arvioin, että noin puolet Cornucopian selvittämistä luomukanaloista ei ole luomua nähnytkään, vaan ovat aivan tavallista teollista tuotantoa, tosin luomuleimalla sekä korkeammalla hinnalla varustettuna.

“1-egg” rating (0-1200): “ethically deficient - industrial organics/no meaningful outdoor access and/or none were open enough to participate.”
 
Brands with a “1-egg” rating are generally produced on industrial-scale egg operations that grant no meaningful outdoor ac- cess. “Outdoor access” on these operations generally means a covered concrete porch that is barely accessible to the chick- ens. Means of egress from the buildings are intentionally small to discourage birds from going outside, and make it possible for only a small percentage of birds to have “access” to the outdoors. No producers in this category were willing to participate in The Cornucopia Institute’s project, and none shared their production practices with Cornucopia researchers. This is disturbing to many organic consumers, since transparency has always been viewed as a hallmark of the organic food movement.

Nimet tosin ovat hienoja niilläkin tiloilla, jotka salamyhkäistä epäluomua tuottavat, vai mitä pitäisi sanoa näiden tilojen nimistä, jotka Cornucopian mukaan eivät oikein täytä luomustandardeja:

Barnstar Family Farms, Eggology, Tree of Life, Natural Directions, Nature's Promise  ja niin edelleen.

Myös suomalaisten luomukuluttajien kadehtima luomumyynnin jättiläinen Whole Foods on näköjään sotkeutunut epämääräiseen luomumunatuotantoon, kun hekin ovat oman tuotantolaitoksensa saaneet "yhden munan"  kategoriaan.

Mikä lienee tilanne Euroopassa?  Ehkäpä asiaa ei kukaan edes viitsi selvittää niin kauan kuin julkisivu on jotenkin kunnossa ja kuluttajien mielikuvat vastaavat mainoksia?

Tietenkin asian luulisi myös Euroopan luomuliittoja hiukan häiritsevän juuri sen takia, että ovat hyväksyneet USA:n luomun vastaavan omia luomuarvojaan, vai oliko sopimuksen syynä kenties vain ja ainoastaan raha, jota tarjoutuu kun markkinat laajenivat räjähdysmäisesti?