1. helmikuuta 2013

Todelliset terveysriskit

Ylen uutinen todellisista ja kuvitelluista terveysriskeistä on niin mielenkiintoinen, että se kelpaa myös minulle ja herättikin heti paljon ajatuksia:

Väki vähättelee puunpolton terveysriskejä

 

Puolet suomalaisista pitää elintarvikkeiden lisäaineita suurena tai erittäin suurena riskinä terveydelle. Sen sijaan vain harva pitää puunpolton savuja suurena tai erittäin suurena terveyshaittana.

Miten ihmeessä puunpolton savu voisi olla terveysriski, kun ihmiset ovat polttaneet puuta jo kymmeniä tuhansia vuosia ja sehän on niin luonnollista ja luonnonmukaista, että ei paljoa luonnonmukaisempaa toimintaa voisi olla edes kuviteltavissa! Jo muinaiset Inkat polttivat uhrimenoissaan puuta, niin luulisi että puunpolton savun hengittäminen poistaisi ihmisestä kaikki vaivat ja sairaudet.

Mutta taas ihmisten mielikuvat ja totuus ovat hyvin kaukana toisistaan:

- Jos ajatellaan ulkoilman pienhiukkasia, jotka on tutkimusten valossa merkittävin tautikuormaa aiheuttava tekijä, niin ihmisten käsityksissä ne eivät nouse kärkeen, vaan sinne nousevat elintarvikkeiden lisäaineet.  

Sosiaali- ja terveysministeriön Seturi-hankkeen tilaston mukaan pienhiukkaset aiheuttavat Suomessa noin 1 800 kuolemantapausta vuosittain, monta kertaa enemmän kuin seuraavaksi pahimmat eli passiivinen tupakointi ja radon.

Ja niitä pienhiukkasia tulee ilmaan vaikkapa puuta poltettaessa.

Ajatellaanpa ruuan lisäaineita, niin ne eivät ole aiheuttaneet mitä luultavimmin yhtään kuolemaa, eikä edes sairastumista, vaan jos vertaamme aikaan ennen elintarvikkeiden lisäaineita, ne pelastavat tällä hetkellä tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä niiltä huonolaatuisen ruuan ongelmilta, jotka tappoivat Suomessakin ihmisiä vielä 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolellakin runsain mitoin.

Mutta kun tämän päivän trendi on se, että on aivan yhdentekevää miten oikeellista sinun välittämäsi informaatio on, mutta kunhan levität sitä valtaisalla volyymilla ja huudat joka mediassa, saat opetuslapsia enemmän kuin Jeesus konsanaan.

Ongelmat ovat saman suuntaisia kuin vaikkapa 5000 vuotta sitten. Ihmiset pelkäsivät kaikkea sitä, mitä eivät kunnolla ymmärtäneet, eivätkä viitsineet tai osanneet vielä ottaa asioista selvää.

Kun pilviin syntyneet erimerkkiset staattiset sähkövaraukset purkaantuivat salamaniskuna ja se samainen sähkövarausten purkaantumisilmiö kuumensi ilman niin, että syntyi shokkiaalto, jonka ihminen havaitsi paukahduksena tai hieman kauempana jyrinänä, niin koska tietoa ei ollut, sitä metakkaa ja välkyntää pidettiin vaikkapa jumalan vihaisuuden osoituksena ja taas piti tappaa muutama eläin jumalia lepyttääkseen ja kappas vain, eläinten tappaminen auttoi, koska ukonilma meni pois.

Logiikka näillä nykyajan poppamiehillä ei ole muuttunut yhtään 5000 vuoden aikana. Asioista löydetään mitä ihmeellisimpiä syy-seuraussuhteita, joiden logiikkaa ymmärtääkseen joutuu joitain sieniä ehkä nauttimaan hyvässä seurassa.

Nyt nämä itseoppineet nettiajan poppamiehet, -naiset ja gurut ovat hieman samassa tilanteessa kuin ihmiset 5000 vuotta sitten. He eivät halua, taikka eivät osaa ottaa ympäröivästä todellisuudesta todellista selkoa, niin he alkavat keksiä sitä todellisuutta itse ja se näkyy siinä, että he hysteerisesti pelkäävät kaikkea mitä eivät ymmärrä, vähän kuin varhaiset ihmiset ukonilmaa.

Pahimpana terveysriskinä THL:n kyselyyn vastanneet pitivät elintarvikkeiden lisäaineita. Noin puolet vastasi, että lisäaineet ovat suuri tai erittäin suuri riski ihmisten terveydelle.

Tutkija Sari Ung-Lanki sanoo, ettei tulosta voida oikeastaan pitää yllätyksenä.

- Kun ajatellaan, miten paljon elintarvikkeiden lisäaineista ja ruokaan liittyvistä riskeistä viime aikoina on ollut  puhetta mediassa, niin siihen nähden se ei ole kovin yllättävää.

Ja kun siellä mediassa pääsee tänä päivänä ääneen kuka tahansa, jolla on riittävän kova ääni ja hieman itseluottamusta, niin näin siinä sitten käy.

Se, että joku hysteerinen hörheltäjä huutaa naistenlehdissä ääntään käheäksi vaikkapa ruuan lisäaineiden vaarallisuudesta, ei ikävä kyllä tee siitä viestistä vielä alkuunkaan totta.

Hesarissa Virpi Salmi kirjoitti hyvän kolumnin jo vuonna 2011 kyseisestä olemattomien asioiden hysterisoinnista:

Lisäainesekot, sekoilkaa lisää 

 

Lisäaineasia on tavallaan hyvä ja oikea: kukapa ei haluaisi, että meidän täysimetetyt, erityislahjakkaat luomupalleromme söisivät mahdollisimman hyvää ruokaa, joka on milloin lihaisaa, milloin kasvisvoittoista, milloin lähiruokaa, milloin sivistysmielessä monipuolisen kansainvälistä, riippuen keneltä kysytään. 

Mutta lisäaineista kohkaaminen on tällä hetkellä samalla järjen tasolla, jolla vanhempien konjakkipullon tyhjentäneeltä 13-vuotiaalta lähtee isosisaruksen mopo käsistä. Harkintaa ja faktaa on vähän, mutta luuloa ja oman näkemyksen erinomaisuutta sitäkin enemmän.

Faktoja on vähän, mutta meteliä sitäkin enemmän.

 




4 kommenttia:

Matti Pekkarinen kirjoitti...

Martti Tiuri kokosi tähän liittyvää tietoa, joka nyt taitaa löytyä vain tästä
Tuon mukaan puu ja hiilen poltolla on "terveysvaikutuksia"

Matti Pekkarinen kirjoitti...

Nuo tiurin luvut olivat WHO:lta.
Löysin toisenkin tekstin, jossa kuolemiset eri energioista on vielä tarkemmin. (luvalla aikoinaan Tiurilta lainattuna)

Itse koen kuitenkin luonnollisena täällä maan korvessa käyttää polttopuuta, lähienergiaa. Se antaa lämpimäntunteen monta kertaa: ekaksi jo metsässä sahan kanssa heiluessa...

Ihmisen keskimääräinen elinikä meinaa muutenkin karata hallitsemattomasti pilviin...

Matti Pekkarinen kirjoitti...

Joo tuo lisäainekammo on mennyt ihan överiksi. Varsinkin säilymistä edistävät aineet ovat kovasti tarpeen.

Huomasin että Martti Tiurilla on kotisivutkin, jossa tuota pienhiukkasongelmaakin sivutaan

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa nykyään niitä pienhiukkasia tulla eniten dieselautojen päästöistä, mikäli asiantuntijoita on uskominen :) Puunpoltto on sen rinnala hyttysenhenkäys. Paitsi tietysti jos tänne ilmavirtojen mukana tulee kaikki puunpolton päästöt Afrikasta, Intiasta, Kiinasta, erilaisista köyhistä kehitysmaista...