No tämän päivän Hesarin yleisönosasto tarjosi sitten luomuvastineen, josta tuttuun tapaan vastasi kuvataiteilija Osmo Rauhala ja sen voitte taas lukea maksumuurin takaa täältä:
Luomun eduista on tutkimustietoa
Päinvastoin kuin Matti Tyynysniemi väittää (HS Talous 3. 2.), luomuruuan ja tehotuotetun ravinnon eroista ja vaikutuksista ympäristöön ja ihmisten terveyteen on näyttöä.
Arvoisa Osmo Rauhala, sitä näyttöä ei ole ja kun tarkastelemme kirjoitustasi hieman tarkemmin, lukijat sen kenties tulevat huomaamaan.
Tuore esimerkki on EU:n esitys kieltää Suomessakin käytössä olevia torjunta-aineita niiden aiheuttamien maailmanlaajuisten mehiläiskuolemien vuoksi. Myös länsimaisten miesten siittiökadon yhdeksi syyksi epäillään ravinnosta saatuja jäämiä.
Ja nyt sitä luomuväen mielikuvahuttua alkaa sitten tulla tuutin täydeltä ja tämän Osmo Rauhala kyllä osaa.
EU:ssa on todellakin olemassa tällainen selvitys käynnissä, mutta ennen kuin meillä on faktoja asiasta, Osmo Rauhala voi kaikessa rauhassa pitää peukalonsa pystyssä ja toivoa parasta. Osmo Rauhala myös unohtaa että sperman heikkenemisestä epäillään vähän sitä sun tätä ja uusimpana ehdokkaana on TV.
Miksi Osmo Rauhala ei epäile, että luomutuotannon sallimat myrkyt voisivat heikentää miehen spermaa, kun ne on tieteellisissä tutkimuksissa havaittu luonnolle jopa synteettisiä myrkkyjä vaarallisemmiksi!
Osmo Rauhala, nyt hieman rotia aika yksipuoliseen näkemykseesi, joka tosin on linjassa luomuväen mielikuvamainonnon kanssa!
Yhdysvalloissa torjunta-aineet on tutkimuksissa kytketty moniin sairauksiin kuten syöpään, hedelmättömyyteen, oppimishäiriöihin, astmaan ja allergioihin. Tutkimuksia ovat tehneet muun muassa arvostetut John Hopkinsin ja Harvardin yliopistot.
Saman aiheuttaa aivan jokainen kemikaali suurina annoksina, aivan vedestä lähtien. Luomuväki osaa erittäin taitavasti leikata tutkimuksesta rusinat, eli sen kohdan, jossa jonkin kemikaalin on havaittu aiheuttavan kaikkea mahdollista, mutta sitten lause leikataan sopivasti siitä kohdasta poikki, jossa sen sairastumisen riskit selvitetään ja esimerkiksi teoreettiseen sairastumiseen tarvittavan altistusten määrä.
Jälleen kerran pitäisi Osmo Rauhalalta kysyä niistä luomun sallimista myrkyistä, että miksi hän ei ole niistä huolissaan, vaikka niillä on havaittu samoja haittoja, jopa huomattavasti pienemmillä altistuksillä!
Esimerkiksi luomun sallima luonnon pyretriini on hyvin herkistävä aine, joka aiheuttaa astmaa, allergioita ja ties mitä, sekä tappaa kaiken elollisen ruiskutusalueeltaan, mutta sen synteettisestä versiosta on allergeenit sekä muut ärsyttävyydet puhdistettu ja niistä on jopa saatu suhteellisen turvallisia haittahyönteisten luonnollisille vihollisille.
Mutta koska Osmo Rauhalan retoriikka perustuu sille harhaiselle käsitykselle, että kaikki luonnosta tuleva on hyvää ja laboratoriosta tuleva on pahaa, niin hän ei kykene näkemään luomun ongelmia missään kohdassa.
Vuonna 2010 julkaistu valtion rahoittama President Cancer Panel Report, laaja ja kymmenen vuotta kestänyt selvitys, listaa torjunta- ja lisäaineet merkittäväksi riskiksi sairastua syöpään. Luomutuotannossa nämä aineet on kategorisesti kielletty eikä jäämiä synny.
Tämäkin raportti olisi taas hauska nähdä ja etenkin se, että mitä siellä oikeasti sanottiin. Ja taas unohdetaan luomun sallimat kemikaalit ja niiden osuus riskiin.
Meillä viitataan usein yhteen brittiselvitykseen, jossa ei havaittu eroja tehokasvatetun ja luomuruuan sisällössä.
Heh. Osmo Rauhalan mielikuvituksessa yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston laaja systemaattinen kirjallisuuskatsaus onkin muuttunut yhdeksi brittiselvitykseksi.
No taiteilija ei voi kaikkea tietää ja ensimmäiseksi Osmo Rauhalan kannattaisi perehtyä siihen, mitä tiedemaailmassa tarkoittaa systemaattinen kirjallisuuskatsaus.
Syy on tutkimuksen lähtökohta, jonka mukaisesti vertailua myrkkyjäämien ja vitamiinipitoisuuksien osalta ei lainkaan tehty kiistattoman näytön puutteeseen vedoten.
Osmo rauhala unohti taas sen, että vaikka hän itse rivi toisensa perään koettaa vakuuttaa lukijoita siitä, että luomutuotanto ei käytä mitään vaarallista, niin tutkimushan sai selville, että riski altistua torjunta-aineiden jäämille on hiukan pienempi luomua suosimalla. Se ei suinkaan tullut siihen tulokseen, että luomu on puhdasta ja mitään ylimääräistä siitä ei löydy.
Myrkkyjen tuottajat vetäytyvät usein tämän käsitteen taakse. Tupakkateollisuus onnistui viivyttämään tupakoinnin haittojen laillista toteamista kolme vuosikymmentä tällä samalla perusteella.
Osmo Rauhala voisi tietenkin myös sanoa, että nyt ne samat tupakkafirmat valmistavat luomusavukkeita terveystietoisten luomukuluttajien riemuksi ja koettavat saada luomun mielikuvat siirrettyä myös tähän savuiseen syöpäkääryleeseen. Mutta vuosikymmenien takaisia tupakkateollisuuden metkuja silloisessa lainsäädännössä on aivan turha vetää esiin nyt ja tuo on hieman huonoa perustelua yhtään mihinkään. Lähes natsikortin veroinen suoritus.
Myöskään kemikaalien yhteisvaikutusta ei juuri ole selvitetty, vaikka monen aineen haittojen on havaittu lisääntyvän altistuttaessa useammalle kemikaalille yhtä aikaa. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, kun eri torjunta-ainejäämät kohtaavat ruuan lisäaineet.
Ja tämäkään ei siis koskea luomua ja sen kemikaaleja, vaan jokin jumala yms pitää ne yhteisvaikutukset poissa, vai mikä logiikka tässä on taas takana?
Suomessa vesistöt rehevöityivät maatalouskemikaalien käytön kasvaessa.
Karjan lanta on myös "maatalouskemikaalia", kun se levitetään lannoitteena pellolle.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n tekemät tutkimukset osoittavat luomupeltojen valumien voivan olla pienempiä sekä hehtaarilla laskettuna että kiloa kohti mitattuna.
No entäs se toinen puoli, mikä Hesarissakin mainittiin, eli että jokin toinen tutkimus on päässyt toiseen tulokseen, eli valumat voivat olla myös suurempia?
Miksi luomuväki ei kykene hyväksymään sitä tosiasiaa, että tulokset ovat ristiriitaisia, eli valumat voivat olla suurempia tai pienempiä, jotka riippuvat monista eri asioista.
Luomu ei ole mikään oikotie onneen, eikä yhtään mihinkään.
Samaan tulokseen päätyi Yhdysvaltain tunnetuimpiin yliopistoihin kuuluvan Cornellin 30-vuotinen tutkimus. Se totesi myös, että sadot säilyvät hyvinä luomussa. Ruotsin valtion koetilalla vertailtiin teho- ja luomusatoja viisitoista vuotta. Molemmat tuottivat lähes saman verran.
Osmo Rauhala voisi kysyä itseltään, että millaista on sellainen tiede, jonka tuloksia ei kukaan pysty toistamaan? Onhan ne kieltämättä hienoja tuloksia siellä koetilalla, mutta mitä ihmeen virkaa niillä on, jos viljelijä missään päin maailmaa ei pysty niitä tuloksia toistamaan käytännön viljelyssä?
Käytännön elämää seuraavasta linkistä, joka ei valitettavasti tue ollenkaan Osmon mainitsemia tieteellisiä tutkimuksia ja silloin pitää melkein todeta, että mahtaako se tiede olla jonkinlaista roskatiedettä:
LUOMUSATOTILASTO
Noita kun vertaa seuraaviin, niin on se luomun osalta aika karua luettavaa:
SATOTILASTOT TAVANOMAINEN VILJELY
Joten olisi hauska kuulla Osmon versio, että miksi tieteellisen tutkimuksen tuottama tieto luomun uskomattoman hyvistä sadoista ei koskaan toteudu käytännössä?
Tiedän kyllä vaikkapa lääketieten puolelta, että mitä se tarkoittaa, jos lääke parantaa laboratorion koeputkessa kaikki sairaudet, mutta todelliselta potilaalta ei ensimmäistäkään!
YK:n ruokaohjelman tekemissä kenttäkokeissa yli 50 kehitysmaassa todettiin satojen kasvaneen 80 prosenttia, kun siirryttiin luomuviljelyyn.
Ja tämä vertailu on todettu humpuukiksi, josta voitte lukea vaikkapa täältä:
Onko luomuruoka todella meille niin hyvää kuin annetaan ymmärtää?
Keväällä runsaasti huomiota sai YK:n raportti, jonka mukaan luomuviljely voisi jopa tuplata sadon monissa köyhimmissä maissa. Lähes 60 maassa toteutetuissa ekoviljelyprojekteissa huomattiin, että sadot kasvoivat tuntuvasti, kun viljelijät ryhtyivät käyttämään luonnonmukaisia keinoja maaperän muokkaukseen ja tuholaisten torjuntaan.
MTT:n Jyrki Niemi tyrmää raportin ideologisena haihatteluna. Hän kertoo, että tutkimuksessa vertailukohtana olivat hyvin alkeellinen ja ilman lannoitusta tapahtunut tavanomainen viljely ja hyvin kehittynyt luomuviljely.
”Tutkimusta on tulkittu niin, että luomu tuottaisi parempia satoja kuin tavallinen viljely. Se ei pidä paikkaansa.”
Tämänkin Osmo Rauhala varmasti tietää, mutta jostain syystä hänellä on intressejä levittää omaa urbaania legendaansa jutusta toiseen.
Tyynysniemi myöntää saaneensa luomun eduista henkeä salpaavan määrän tutkimustuloksia Helsingin yliopistosta, mutta kuittaa ne parilla lauseella. Hän tukeutuu muutaman laitoksen edustajan lausuntoihin päätellessään, ettei näyttöä eroista synny.
Niinpä niin, että ne olivat tyyliä "testiryhmä erotti luomun maun vehnästä". Ne olivat kuitenkin lähettäjänsäkin mukaan viitteitä ja ne viitteet on kyllä käyty läpi useissa systemaattisissa kirjallisuuskatsauksissa, jotka ovat kertoneet, että eroja luomun hyödyksi ei ole.
Niissä kirjallisuuskatsauksissa on käyty läpi satoja tutkimuksia luomusta ja lopputulokset ovat hyvin karuja, eli että lähes kaikki tutkimukset olivat hyvin huonoa tiedettä, eikä niitä tuloksia voi pitää tieteenä alkuunkaan, josta postasin jo aiemmin ja kerratkaa täältä ja täältä.
Ne tutkimukset, jotka täyttivät hyvän tieteen tekemisen merkit, eivät löytäneet luomusta yhtään mitään etuja, mutta Osmo Rauhalan mielestä luomun puolesta ei nyt ole niin väliä tieteen laadusta, kunhan vain markkinat pyörivät ja rahaa tulee!
Maalaisjärjen käyttö on sallittua. Jos peltoon ja ihmiskehoon ei laiteta kiistanalaisia kemikaaleja lainkaan, ei kai niistä voi syntyä haittojakaan?
Maalaisjärki on hyvin huono isäntä ja vielä huonompi renki. Jos me ajattelemme maalaisjärjellä, niin Maapallo on kaiken keskus ja Aurinko kiertää maata, sillä jos unohdamme tieteen selvitykset ja keskitymme vain arkijärjen tuottamiin havaintoihin, niin näin on aivan kiistatta.
Lisäksi Osmo Rauhala unohtaa tyystin sellaisia pieniä tosiasioita, että kasvinsuojeluaineet ovat nitistäneet sellaisia kasveja riivaavia tauteja ja kasvihomeita, jotka vain pieni hetki sitten sairastuttivat, usein jopa vakavasti, tuhansittain ihmisiä ympäri maailmaa.
Kasvisuojeluaineille altistumisen mahdolliset haitat ovat kuitenkin hyvin pieniä verrattuina luonnon keksimiin haittoihin, joita vaikkapa monet homeet viljelykasveissa meille tarjoavat. Viljelykasvien luonnolliset taudit/homeet voivat aiheuttaa nopean maksavaurion ja jopa kuoleman hyvin pieninä pitoisuuksina, mutta "luonto on ihana/kaunis/lempeä/" -retoriikkaan taipuvaiset uskovaiset eivät näitä tosiasioita pysty sulattamaan ensinkään.
Ja taas Osmo Rauhala unohtaa tyystin kaikki luomun sallimat kemikaalit!
5 kommenttia:
Oletko seurannut tätä keskustelua?
http://www.tiede.fi/keskustelut/biologia-ja-ymparisto-f9/luomuviljelyn-nykytila-t22712-4635.html
Sielläkin kaivattaisiin järjen ääntä.
Kiitos taas hyvästä postauksesta. Osmo on tuttavani ja oikein mukava mies. Myös hän on hieno taiteilja sekä arvostettava tuottaja.
Luomu-usko onkin hänen heikoin puolensa tai sitten kyse on vain taitavasta markkinoinnista. ;)
>>> Myös hän on hieno taiteilja sekä arvostettava tuottaja. >>>
Osmo Rauhala on tämän hetken ehkä tunnetuin ja jopa yksi arvostetuimmista suomalaisista nykytaiteilijoista, mutta taas pitäisi muistaa se vanha sananlasku siitä suutarista ja hänen lestistään.
Osmo Rauhala on taiteilijana myös omalla arvostusasteikollani sangen korkealla, mutta hänen mielipiteensä luomutuotannosta eivät valitattavasti kestä mitään lähempää tarkastelua, vaan ovat pelkkää mielikuvahuttua onnellisesta ja ihanasta luonnosta ennen Aatamin ja Eevan syntiinlankeemusta, mikäli tuntee vetoa heprealaisten kansantarinoihin.
"Ja taas Osmo Rauhala unohtaa tyystin kaikki luomun sallimat kemikaalit!"
Tietääkö kukaan miten paljon ja kuinka usein luomussa käytetään niitä sallittuja kemikaaleja? Suomessa, Euroopassa, maailmalla?
>>> Tietääkö kukaan miten paljon ja kuinka usein luomussa käytetään niitä sallittuja kemikaaleja? Suomessa, Euroopassa, maailmalla? >>>
Eipä tiedä, koska niiden käyttömääristä ei julkaista julkisia tilastoja, kuten tavanomaisen tuotannon käyttämistä määristä julkaistaan.
Ehkäpä luomun kemikaalit on pyhälle luomulehmälle niin kinkkinen juttu, että tilastot ovat kyllä olemassa, mutta unohdetaan jonnekin pois näkyvistä, että kiiltokuvamainen ulkosivu vain saa mitään kolhuja, eli pidetään kansa siinä uskossa, että luomu ei käytä mitään kemikaaleja.
Kuitenkin tieteellisen tiedon valossa luomun sallimat kemikaalit ovat jopa toksisempia kuin niiden synteettiset versiot, joten asia kyllä minuakin paljon kiinnostaisi.
Lähetä kommentti