26. helmikuuta 2013

Luomuruoka aiheuttaa autismia!

On löydetty vahva korrelaatio siitä, että luomuruoka aiheuttaa autismia ja se on tässä:


Murskaavat todisteet on esitetty ja nyt marssinkin kavereitteni luokse Yleen ja pyydän pari kameraa lainaksi, jotta pääsen tekemään kohudokumenttia, joka saa paljon facebook-tykkäyksiä, joiden perusteella nykyisin tiedettä ja dokumentteja tehdään.

Näin helppo on luoda kohujuttu, jota harrastaa vaikkapa kohublogaaja Noora Shingler, sillä hän perusteli löytämiään älyttömyyksiä ja epätotuuksia onnettoman kohudokumenttinsa tiimoilta vaikkapa näin:

A1/A2 -asia herätti kohua muutamia vuosia takaperin, kun kirja Devil in the Milk julkaistiin. Kirjan mukaan maissa, joissa juodaan eniten A1-maitoa, on myös eniten sydänsairauksia ja diabetesta



Joten tässäpä on Nooralle taas uusi kohuaihe, sillä autismi on tilastojen valossa lisääntynyt sitä mukaa kuin luomuruoka on yleistynyt.

Mutta onko näin? Tai onko niin, että kun juodaan maitoa, niin osteoporoosi yleistyy, kuten tilastojen valossa erilaiset itseoppineet, valaistuneet "terveysgurut" meille kertovat?

Valitettavasti näin ei ole, sillä siitä hetkestä, kun löydetään tilastollinen yhteys, on äärettömän pitkä matka siihen, että löydetään tilastollisen yhteyden lisäksi myös syy-seuraussuhde sille, että jonkin tilaston käyrän liikkeestä johonkin suuntaan voidaan vetää syy-seuraussuhde toisen tilaston käyrään.

Tilastotiede

 

Tilastotieteessä on tärkeää tehdä ero kausaliteetin ja korrelaation välillä. Kausaliteetti eli syy-seuraussuhde tarkoittaa tilastollisessa yhteydessä, että yhden muuttujan arvosta seuraa toisen muuttujan arvo. Kahden muuttujan välinen korrelaatio taas tarkoittaa, että niiden arvot vaihtelevat aineistossa yhdessä, mutta kausaliteetin suuntaan ei oteta kantaa. Esimerkiksi tulojen ja eliniän tutkimus voi osoittaa, että rikkaat elävät köyhiä pidempään. Tällöin tulot ja elinikä ovat aineistossa korreloituneita. Tästä ei voida kuitenkaan johtaa kausaalisuhdetta, jonka mukaan varallisuus lisäisi elinikää. Korrelaatio voi syntyä kolmannen havaitsemattoman muuttujan vaikutuksesta, joka saattaisi olla esimerkiksi terveyspalveluiden saatavuus.

Mutta nämä itseoppineet "gurut" ja kohutoimittajat eivät yleensä välitä tosiasioista, joten kausaliteetin ymmärtäminen on heiltä aivan liikaa pyydetty.

Cum hoc ergo propter hoc

 

Cum hoc ergo propter hoc (suom. Tämän kanssa, siispä tämän vuoksi) on keskustelussa esitetty argumentaatiovirhe, jossa oletetaan kahden asian yhdessä esiintymisen merkitsevän kausaliteettia niiden välillä.
Tämän argumentointivirheen yleinen kaava on:
  1. A ja B esiintyvät yhdessä
  2. siispä A aiheuttaa B:n.
Esimerkki virheestä on vaikkapa seuraava:
Teinitytöt syövät paljon suklaata. Teinitytöillä on usein akne. Siispä suklaansyönti aiheuttaa aknea.

 

Joten jos teemme erilaisten kohublogaajien omimien metodien mukaista kohujournalismia, luomuruoka aiheuttaa autismia, mutta...

Aiheuttaako luomuruoka autismia?

Ei aiheuta, mutta pitäisikö nyt varmuuden vuoksi luomuruoka kieltää toistaiseksi, ennen kuin kaikki riittävät tutkimukset on tehty ja kaikkien luomukemikaalien jokainen yhteisvaikutus ihmisen elimistöön on tehty, sillä ei kai koskaan voi olla liian varma? Kyse on sentään lapsistammme ja meille rakkaista ihmisistä, vaikka itsestä ei olisi niin väliä! 

Roskatiedettä ja kohujournalismia on hyvin helppo tehdä. Riittää vain, kun ei ymmärrä tilastotieteestä yhtään mitään, niin polku kohuun ja useisiin uusiin facebook-kavereihin ja tykkäyksiin on kullalla silattu. 

EDIT - sain ajatuksen postaukseen kun twitterissä levitettiin tuota kuvaa ja huomiota siitä, että luomumyynnin kasvu korreloi autismia, mutta hetken juuri googlailtuani kuva lienee napattu twitteriin alunperin täältä tai täältä ja löytyipä tällainenkin.

 

 


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eiiiii!!! :D :D :D
Meinasi päiväkahvit pärskähtää ruudulle kun nauroin niin makeasti tätä korrelaatiokäyrää :D

Sama juttu kun jäätelön ja hukkumisten välinen yhteys. Kesällä syödään jäätelöä enemmän kuin muina vuodenaikoina. Kesällä tapahtuu enemmän hukkumiskuolemia kuin muina vuodenaikoina. Johtopäätös: jäätelönsyönti aiheuttaa hukkumiskuolemia. MOT

Jaska Jokunen kirjoitti...

Way to go! ;D

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tätä pitäisi jo Ylelle ehdottaa. Mun veli joi pienenä tosi paljon maitoa, ja sillä on Aspergerin syndrooma (se kuuluisa artistin kirkon kuuluva lievä oireisto). Itse taas en ole juuri koskaan juonut maitoa ja mulla ei oo mitään autismiin viittaavaa. Voin siis ilmoittautua huolestuneeksi kansalaiseksi haastatteluun.

Anonyymi kirjoitti...

Haha, vaikka blogisi muuten on mauton niin tämä postaus oli itseasiassa melko viihdyttävä! Meinasi kahvi tunkea nenään.