23. elokuuta 2012

Suomessa syöty ruoka 75-prosenttisesti kotimaista

Ruokatieto uutisoi Suomen ruokamarkkinoiden jaosta kotimaisen ja ulkomaisen ruoan kesken:


Suomessa syödään 75-prosenttisesti suomalaista ruokaa

 

Suomalaisilla ruokamarkkinoilla kiertävistä euroista joka neljäs maksetaan ulkomaille. Ruokaketjun hankintojen ja raaka-aineiden arvosta ulkomailta tuodaan 25 prosenttia. Omavaraisuutta heikentävät polttoaineiden, rehujen ja ruoka-aineiden hinnannousut.

Valitettavasti ulkomailta tuodun ruuan osuus kasvaa koko ajan, jos ajattelemme asiaa isänmaallisesti.

Vanhempi tutkija Marja Knuuttila MTT:stä pitää kotimaisuusastetta varsin korkeana. Esimerkiksi Tanskassa ja Saksassa tuonnin osuus on suurempi. 

 Aika mielenkiintoista, sillä Tanska on erittäin suuri ruuan viejä. Tanska siis tuottaa paljon ruokaa Tanskan ulkopuolelle ja vastaavasti sitä korvaamaan tuodaan paljon ruokaa. Lisäksi molemmat maat ovat erään vaihtoehtoisen tuotantomuodon mahtimaita Euroopassa ja miten se näkyy? Jäi ilman vastausta vai joudutaanko sitä tuomaan juuri sen takia?

Googlaamalla Ruokatiedon uutisen otsikkoa, löytyy uutinen hieman erilaisella sisällöllä monesta muustakin paikasta.

Suomalaiset elintarvikkeet suurimmaksi osaksi suomalaisia

 

 Kuinka tilanne on 10 vuoden päästä, niin odotamme sitä mielenkiinnolla.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tuskinpa sitä missään tuotteessa mitä suomessa tehdään päästään 100%
Mutta viedään sitä suomestakin elintarvikkeitaki, ei pelkästään tuoda, valio esim. vie paljon juustoja venäjälle, vasta laajensivat haapavedelle (muistaakseni) tuotantolaitosta sen takia.