28. elokuuta 2012

Ihmiskunta kasvisruokavaliolle

Hesari uutisoi aamun lehdessään, että ihmiskuntaa uhkaa pakollinen siirtyminen kasvisruokavalioon, eikä meidän halukkuuttamme siihen tulla kysymään.

Tutkijat: Vesipula voi pakottaa ihmiskunnan kasvisruokavaliolle 

 

Jos väestönkasvu etenee nykyiseen tahtiin, ihmisiä on vuonna 2050 jo yhdeksän miljardia eli 2 miljardia nykyistä enemmän. Sitä määrää ei saada ruokituksi, ellei eläinproteiinien osuus ihmiskunnan ruokavaliossa supistu viiteen prosenttiin, Tukholman kansainvälisen vesi-instituutin Siwin tutkimuksessa sanotaan.

Aihetta sivuttiin jo jokin aika sitten tällaisen uutisen muodossa:


”Ruokaa tuotetaan eläimille, ei ihmisille”

 

Kun maailmassa on seitsemän miljardia ihmistä, ihmiskunnan ruokkimiseen tarvitaan jatkuvasti lisää viljelyalaa. Tuotettu ruoka menee kuitenkin suurimmaksi osaksi kotieläinten rehuksi.

Sadan vuoden aikana kotieläinten yhteenlaskettu biomassa on yli kolminkertaistunut ja ihmisbiomassa yli nelinkertaistunut. Samassa ajassa luonnontilaisten nisäkkäiden biomassa on puoliintunut.

”Ruuantuotannossa ei ole kyse ihmisten, vaan kotieläinten ruokkimisesta”, kanadalaisen Manitoban yliopiston emeritusprofessori Vaclav Smil huomautti.


 Hesarin uutinen löytyy myös muista lähteistä:

Tutkijat varoittavat: 40 vuotta ja kaikki ovat kasvisyöjiä

 

Kasvisruoka ei ole jatkossa välttämättä valinta - vaan pakko

 

Me jo vaurastumisen kokeneet olemme siinä mielessä tärkeässä roolissa, että jos me emme kykene muuttamaan ruokavaliotamme oman tulevaisuutemme kannalta järkevään suuntaan, kuinka voimme vaatia sitä heiltä, jotka vasta nyt ovat vaurastumassa?

Lihan kulutus kasvaa vaurastumassa olevissa maissa huolestuttavaa vauhtia, sillä se on heille yksi paremman elintason merkki.

 



 

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa ainaki pelkkä kasvisruokavalio ei taho onnistua pelkästään ilmaston takia, ei pysty kasvattaan vihanneksia ympärivuoden, jollei sitten lennätä niitä viahanneksiä etelästä, siksi täällä ihmiselle on paras sekaravinto, marjoja, juurksia, vihanneksi aina ku on mahdolsita ja lihaa, kalaa
Itseki vaikka one peräpohjalainen perusjuntti ja liha maistuu, niin maistuu myös porkkanat ja salaatit matkassa

Mikko Lahtinen kirjoitti...

Kyllähän niitä fennovegaanista ruokavaliotakin noudattavia jonkin verran käsittääkseni löytyy. Ei se mielestäni mikään mahdottomuus ole. Vaatii toki vähän enemmän ajatusta koostaa sellainen ruokavalio toimivalla tavalla.

Anonyymi kirjoitti...

Paljonkohan lihan tuotanto Suomessa kuluttaa luonnonvaroja verrattuna muualla viljeltyyn kasvisruokaan ja sen kuljetukseen tänne? Paljonko tarvittaisiin rehupeltoja koko kansan ruokkimiseen, vai tuotaisiinko rehu ulkomailta? Entä ruokavalion monipuolisuus?

Mikko Lahtinen kirjoitti...

Ensin pitäisi kai tietää, millaisesta kasvisruokavaliosta puhutaan. Vaadittava peltoala vaihtelee huomattavasti riippuen ruokavalion koostamisesta. Omakohtaisena esimerkkinä voisi heittää, että merkittävä osa kaloreista tulee kotimaisesta perunasta. Se tuottaa pohjoisessakin paljon kaloreita pienellä alalla, ja on päästöjenkin suhteen käsittääkseni melko hyvä valinta (verrattuna vaikka riisiin).

Monipuolisuus on usein vähän hämärästi määritelty. Miten paljon erilaisia kasviksia tulisi sitten syödä päivän tai aterian aikana, jotta ruokavaliota voisi kutsua monipuoliseksi? Itse näkisin, että kesällä ja alkusyksyllä voi fennovegaanisenkin ruokavalion koostaa kohtalaisen helposti varsin monipuoliseksikin. Talvella sitten saattaa mennä enemmän juuresvoittoiseksi.

Mitä tulee noihin alamääriin ja paikallisen tuotannon mahdollisuuksiin, niin tuo selvitys käsittelee vähän sitäkin puolta:

http://www.mtt.fi/mtts/pdf/mtts135.pdf

(Paikallinen ruokajärjestelmä: ruoantuotanto ja -kulutus sekä ympäristövaikutukset)

Yksi vertailtavista ruokavaliovaihtoehdoista on vegaaninen.

Itse näkisin, että monesti noiden kuljetusmatkojen osuutta hieman liioitellaan. Saattaa olla, että se omaa lopulta suhteellisen vähäisen merkityksen, kun tarkastellaan kokonaisuutta.

http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/es702969f

(Food-Miles and the Relative Climate Impacts of Food Choices in the United States)

Olen kyllä tietoinen, että tuo koskee ensisijaisesti Yhdysvaltoja, mutta samoin menetelmin tännekin ruokaa kuljetetaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kyseenalaistinkin nimenomaan lihaan perustuvan ruokavalion monipuolisuutta. Mainitsemani rehupellothan ovat pois esim. perunan viljelystä ihmisille. Olen myös samaa mieltä kuljetusmatkojen ympäristövaikutuksista, koska tiedän, että lihakilon tuottaminen kuluttaa moninkertaisen määrän mm. peltoalaa verrattuna kasviksiin. Mutta jos nämä kasvikset viljellään luomuna, niin sittenhän tarvitaan myös ne rehupellot lannan tuottamiseksi.

Mikko Lahtinen kirjoitti...

Ok, ymmärsin vähän väärin tuon aiemman kommentin. Tuo laajamittaisen luomutuotannon ja kasvisruokavalion yhteensovittaminen on muutenkin kohtalaisen ongelmallista.