13. elokuuta 2012

Urheilijan ravitsemus ja Lontoon olympialaiset

Nyt Lontoon olympialaisten jälkeen on hyvä tehdä pieni katsaus siihen, miten esimerkiksi luomuruoka mahdollisesti vaikuttaisi huipulle pyrkivän urheilijan tulostasoon.

Etsin visaiseen kysymykseen aineistoa ja löytyihän sitä lopulta. Annetaan aineiston puhua puolestaan.

Jaakko Halmetojan pitäisi olla nykyajan ruokagurujen ykköstietäjä Suomessa ja hän itse puhuu itsestään suorastaan ruoka-alkemistina, mutta tosin vain suklaan kohdalla, joten odotukset ovat nyt sangen korkealla. Lisäksi hän on suuri luomun puolestapuhuja, joten nyt meillä pitäisi olla kohta kiistatonta aineistoa siitä, kuinka luomu parantaa urheilijan suorituksia ilmiömäisiin mittoihin:


Haastattelussa Eetu Karvonen

 

Eetu Karvonen on uimari, joka muutama vuosi sitten ilmoitti uransa päätavoitteekseen Lontoon olympialaiset. Näin hän kertoo Jaakko Halmetojan haastattelussa:

...... mutta oletko tuntenut jonkun cordycepseilla, chagalla ja reishilla ym. herkuilla olevan urheilijan, jota on testattu säännöllisesti. Noi on nyt uusia. Olen ollut kyllä testeissa käyttäen tulsia, ginsengia, rhodiolaa ja ashwagandhaa. Alkaa tulokset meinaan oleen sen verran lapasesta etta valmentajakin epäili että mitä v****a olen ottanut jenkeissä. Ihan vaan noin 14-15 kuukauden tuloksista, mitä olen saanut teikälaisen ohjeilla ja opastuksella.

Jaakon ravitsemusohjeilla tulokset ovat lähteneet ns. lapasesta ja valmentajakin epäili jo joitain vähemmän sallittuja "lisäravinteita" käytetyn, mutta käytössä ovat vain olleet superfoodit ja lääkinnälliset sienet, mitä se lääkinnällisyys sitten ikinä tarkoittaakaan.  Rhodiola ja ashwagandha kuullostavat myös tuotteilta, joiden on pakko maksimoida urheilijan suoritukset ja vanhat ennätykset ropisevat kuin peltikatto sateella.

Puheet on kovat, ei voi muuta sanoa ja niinhän urheilijalla pitää ollakin, sillä se kaikki kuuluu nykyajan gladiaattoreiden rooliin ja on myös osa vastustajan henkistä nujertamista.

Aina kun mahdollista valitsen luomua ja Amerikassa asuessa kaikki suuhun menevä on luomua ja parhaillaan suoraan tuottajilta farmer`s marketista haettua. Olen heittänyt lähes kaikki säännot romukoppaan ja siirtynyt tarkkaan kehon kuunteluun.

Kaikki on vielä luomua, joten nyt luulisi viimeistään, että urheilijan itsensä asettama päätavoite, Lontoon olympialaiset, olisi täynnä mitä hienointa menestystä ja hänen ruokavinkkejä jakava gurunsa Jaakko Halmetoja olisi pakko tunnustaa jo laajemmissakin piireissä guruksi, eikä vain uskottava hänen omaa ilmoitustaan.

Halmetojan visioiden mukaan luomuruoka tuo enemmän ravinteita kehoon ja luomuruuan avulla jopa ihmisen solut tuottavat helpommin energiaa, joten kaikki nämä luomusta saatavat asiat luulisi ratkaisevan sen viimeisen kymmenesosan luomua käyttävän urheilijan hyväksi.

Eetu on siis ilmeisesti luopunut yleisesti hyväksytystä tieteellisestä tiedosta urheilijan ravitsemuksessa ja siirtynyt superfoodeihin, spirulinaan, raakamaitoon, voihin ja muihin tyydyttyneen rasvan edustajiin.

No kuinkas sitten siellä Lontoossa kävi, sillä se lienee tällaisen hehkutuksen ja täydellisyyttä hipovan ruokagurun ohjeiden mukaisen valmentautumisen jälkeen se tärkein kysymys?

Olympiauimarit viimeistelevät SM-uinneissa ensi viikolla

 

Lontoon olympiapaikoista niukasti jääneet Jenna Laukkanen, Noora Laukkanen ja Eetu Karvonen ovat myös mukana.

Ei muuta tällä kertaa.
Ei kommentteja: