22. lokakuuta 2013

Luomu EU:n ruokaväärennösten top kolmonen

Ruokatieto tarjoaa tällaisen uutisen EU:n ruokaväärennösten maailmasta:

RUOKAHUIJAUKSIA SUITSITTAVA POLIISIN VOIMIN EU:SSA


Raportin mukaan kymmenen useimmin väärennettyä ruokaa ovat järjestyksessä oliiviöljy, kala, luomuruoka, maito, viljat, hunaja ja vaahterasiirappi, kahvi ja tee, mausteet kuten chilijauhe ja sahrami, viinit sekä tietyt hedelmämehut.

Sinänsä koomista, kun kuluttajat väittävät maun olevan yksi luomun valintakriteereistä, niin kai luomua olisi aika vaikea väärentää, jos sen mausta tunnistaisi.

Eli maku luomun ominaisuutena voitanee kuopata mainoslauseista, kun kuluttajat popsivat tyytyväisenä väärennettyä luomua, joka ei ole luomua nähnytkään.

Ja se valvonta? Ei taida aivan aukotonta olla, myyntipuheista huolimatta.

Olisi mukavaa tietää, että paljonko tämä luomuvouhotus tulee meille veronmaksajille EU:ssa kokonaisuutena maksamaan, kun maksamme tukia sellaisille, jotka eivät kuitenkaan saa tilalta luomua myyntiin tai kun poliisit pistetään juoksemaan sen perässä, että onko peruna ja porkkana varmasti tuotettu luomun byrokratian vaatimalla tavalla, vai ovatko ne aivan tavallisia perunoita ja porkkanoita.

Olisi niillä varmaan parempaakin tekemistä, eli oikeita rikoksia tutkittavana sen sijaan, että ruokatrendien perässä juoksevat saavat makuelämyksensä, kuten luulevat saavansa, mutta jota eivät kuitenkaan todellisuudessa edes maista.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tuli mieleen joidenkin vuosikymmenten takainen juttu, kun erässä varastossa pakattiin suolaa säkkeihin. Tuotetta mainostettiin, että suola on pakattu "käsin koskematta". Tämä olikin totta, mutta ei ehkä ihan sitä mitä tuotteen ostajat kuvittelivat: pakkaajat seisoivat suolakasassa lantasaappaissaan ja lapioivat suolaa säkkeihin isolla lapiolla...
"käsin koskematta"...