28. lokakuuta 2013

Luomu käy kukkarolle

Vihreä Lanka julkaisi Eno vastaa -blogissa kirjoituksen luomusta ja sen tuomasta kevennyksestä kukkaroon:

Luomu käy kukkarolle


Oikeastaan aika neutraalia tekstiä ja oikean suuntaista, mutta seuraava lausahdus kaipaa pientä kommenttia:

Yksi asia on selvä: eläinkunnan tuotteet kannattaa vaihtaa luomuksi, sillä luomueläimiä kohdellaan paljon paremmin. 

Tämä ei pidä paikkaansa, sillä säännöt eivät kohtele eläimiä, vaan tuottajat kohtelevat eläimiä.

Molemmilta puolilta aitaa löytyy tuottajia, jotka kohtelevat eläimiä hyvin ja molemmilta puolilta löytyy tuottajia, jotka kohtelevat eläimiä huonosti. Yleisimmin syy huonoon kohteluun on tuottajan uupumus, mikä johtuu vaikkapa avioerosta tai muusta elämään tulleesta kolhusta, joka vie ihmisen sellaiseen henkiseen uupumukseen, että se sitten valitettavasti kohdistuu myös tuotantoeläimiin.

Pitää muistaa, että huonosti kohdeltu eläin ei tuota hyvin, eli eläimen huono kohtelu on pois tuottajan kukkarosta, eli eivät tuottajat ole tyhmiä, kuten aina annetaan ymmärtää.

Sillä ei ole kuitenkaan eläimiin ja niiden hyvinvointiin suurtakaan merkitystä että eläimellä on pari senttiä enemmän tilaa, eikä noin periaatteessa silläkään, että eläimellä on ulkoilumahdollisuus, joka usein tarkoittaa sitä, että tuotantotilan ovi aukaistaan ja sitten eläimillä on mahdollisuus mennä ulos, jos haluavat. Lisäksi ulkoilu tuo mukanaan varjopuolia, kuten erilaisia loisia ja parasiittejä, jotka kiusaavat villin luonnon kanssa tekemisiin joutuvia eläimiä, eli asiat eivät ole kovin helppoja verrattavia.

Onko ulkoilemaan päässyt, mutta loisia saava tuotantoeläin sitten onnellisempi kuin ulkoilematon, mutta loisista kärsimätön?

Ja tekeekö sentti sinne tänne elämestä automaattisesti onnellisemman?

Onko 150 neliön omakotitalossa asuva lapsi, jolla on uusin Playstation ja Samsungin kännykän huippumalli automaattisesti onnellisempi kuin 50 neliön vuokrakämpässä yksinhuoltajaäidin kanssa asuva, vai johtuisiko onnellisuus myös muista asioista kuin lelujen tai tilan määrästä?

Itse haluaisin nähdä tutkimuksia luomueläimien oloista tiloilla, sillä lähes jokaisessa jutussa koskien luomutuottajia he valittavat sitä, että luomu lisää paljon byrokratiaa, eli tuottajalle tulee paljon lisää paperitöitä. Minä näen tässä myös sellaisen asian, että jokainen tuottajan joutavan byrokratian kimpussa käyttämä hetki on pois eläimien kanssa vietetystä ajasta, eli siitä ajasta, jossa tuottaja katsoo eläimiensä perään ja näkee ongelmat ennakolta yms asioita.

Nyt on tarjolla vain luomuliiton julkaisemia videoita tarkkaan valituilta tiloilta, tarkkaan valituista kuvakulmista.

Kirjoitin asiasta jo aiemmin, sillä tuotantoeläimien oloja ja onnellisuutta on hiukan tutkittu ja se juttu löytyy täältä:

Voiko luomueläin paremmin


Euroopassa eläinten hyvinvointia on tutkittu yksittäisissä tutkimuksissa ja ne ovat päätyneet yleensä siihen tulokseen, että luomussa eläin voi ainakin yhtä hyvin kuin tavanomaisessa tuotannossa, tai ei ainakaan huonommin.
Joissain tutkimuksissa eläinten on nähty voivan paremmin, mutta on tutkimustuloksia, joissa on päädytty vastakkaiseen näkemykseen.
EU:n monivuotisessa Safo-hankkeessa on päädytty siihen, että yksittäisten tilojen välillä on suurempia eroja kuin tuotantomuotojen välillä.
Voiko siis luomueläin paremmin kuin tehoeläin tai tavanomaisen tuotannon eläin? Vastaus Tiede-lehdessä oli kyllä ja ei.

Lihan kulutusta voi olla järkevää vähentää, jos siitä on tullut jokapäiväinen herkku, mutta sen vaihtamisessa luomuun ei sitten juuri järkisyitä ole, vaan asia on mielikuvien varassa.

Sitten pitää muistaa, että luomueläimien rehu on tuotettava luomusääntöjen mukaan, eli tässä tulemme sitten taas siihen, että mitä ihmeen järkeä siinä on, sillä kuten Eno vastasi:

Luomun isoin ongelma on se, että se vaatii enemmän pinta-alaa samalle sadolle, mikä kasvattaa sen ekologista jalanjälkeä. 

Luomueläimen rehu on tuotettava luomusääntöjen vaatimalla tavalla, joka aiheuttaa sen, että luomueläimen sapuska vaatii paljon enemmän pinta-alaa kuin tavanomaisen eläimen ruokinta, niin siinä olisi yksi hyvä syy jättää luomuliha hyllyyn.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...


Wikipedian mukaan http://fi.wikipedia.org/wiki/Kana

”maatiaiskanat voivat elää viidentoista vuoden ikään. Guinnessin Ennätyskirjan mukaan maailman vanhimmaksi elänyt kana kuoli vuonna 2006 16-vuotiaana.”

Kanan potentiaalinen elinikä on viimeisen parhaan tiedon mukaan siis 16*365 = 5840 päivää.

Luomuohjeista:
http://www.siipi.net/index.php/luomu/tuotanto-ohjeet
Vähimmäisteurastusiät ovat seuraavat: 81 vuorokautta kananpojilla


Tavallinen broileri teurastetaan noin 6 viikkoisena eli 42 päivän ikäisenä.

Tavanomaiselta broilerilta jää siis tavoittamatta maatiaiskanan eliniän potentiaalista 99,3 prosenttia ja luomubroilerilta 98,6 prosenttia. Tuosta voi jokainen arvioida eri tuotantomuotojen ”julmuusasteen” ja sen kuinka merkittävä niiden ero on.

terveisin Jarrumies