25. lokakuuta 2013

Luomuviiniä pöytään

Yle uutisoi Alkon vastaavan luomun kysyntään, eli sitä tarjotaan, mitä joku sattuu haluamaan:

Alko vastaa luomuviinien kasvaneeseen kysyntään


Jutussa oli muutama sellainen kohta, että ajattelin tuoda soppaan oman mausteeni:

- Kokonaismyynnissä luomun osuus on edelleen vähäinen, mutta menekki on jatkuvasti noussut.

Onkohan sen sama kuin ruokapuolella, eli noin 1.5 % myynnistä, vai vetääkö viina luomuna paremmin, johtuen erilaisista kansantarinoista, joihin jutussa kevyesti viitataan?

Luomussa ostajaan vetoaa makua enemmän eettisyys, arvelee Lampinen. 

Tässä kohtaa on pakko olla samaa mieltä, sillä muutamia luomuviinejä maistaneena on pakko todeta, että niitä ei kyllä maun takia osteta. Luomuna voidaan tehdä aivan kelvollista alkoholia jossain muodossa, mutta yksikään maistamani luomuviini ei olisi kyllä Kaanaan häissä vaikutusta tehnyt. Mutta koska katselmukseni on sangen pieni, vain noin reilut 10 eri artikkelia eri tilaisuuksissa, ehkäpä olen maistanut juuri niitä vääriä ja se luomuviinien helmi odottaa minua vielä jossain.

- Ne, jotka luomuviiniä haluavat, tulevat sitä erikseen kysymään. Voisin sanoa, että ne ketkä luomua ostavat, tulevat sitä varta vasten ostamaan.
Tästä voitaneen päätellä, että luomu ei todellakaan ole koko kansan juttu, eikä sellaista ole vieläkään näköpiirissä, vaan luomua ostaa pieni joukko ihmisiä, juuri ideologian takia ja muu on sivuseikka, kuten maku. Luomua ei osteta sattumalta, eli että käsi vain käy johonkin pulloon ja se sitten otetaan sen kummemmin miettimättä. Ehkäpä luomua menisi enemmän, jos se vihreä luomulätkä ei olisi tuomassa kuluttajalle mielikuvaa siitä, että tuon pullon ostamalla maksan noin 30-40 % enemmän, eli kun ostan kympin luomuviinin, saan rahalla kuuden euron tavallisen viinin laatua.

Ylen uutisen kuvituksessa oli sitten biodynaamista viiniä, jota viljellään Steinerilaisen taikauskon mukaan, eli siitäpä vaikka lisää täällä, jos kiinnostaa:

Antroposofian pseudotieteellinen maailmankuva


Steinerin oppien sovellutuksista biodynaaminen viljely on myös laajalti tunnettu. Toisin kuin biologinen viljely, pohjautuu biodynaaminen viljely astrologiaan. Eläinradan eri merkkien uskotaan olevan yhteydessä maahan, veteen, ilmaan ja tuleen. Olennaista biodynaamisessa viljelyssä on myös erilaisten maagisten preparaattien käyttö. Preparaattien tarkoituksena on ohjailla kosmisten voimien vaikutuksia ja täten edistää mm. siementen itävyyttä sekä juuriston ja lehtien muodostumista. Preparaatit valmistetaan lehmän lannasta, mineraaleista, kristallista tai kvartsista. Preparaatti kompostoidaan lehmän sarveen, joka kaivetaan maahan. (Ollikainen 1997, 180–182;Arman & Pettersson 1983)

Tai:

MAANVILJELYSTÄ TÄHTIEN ALLA 


Jos horoskoopit ovat lähellä sydäntäsi, niin sitten varmaan innostut myös biodynaamisesta viljelystä.
3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...Näin kirjoitetaaan Alkon julkaisussa:
LISÄ- JA VIERASAINEET alkoholijuomissa sekä yliherkkyys
http://www.alko.fi/PageFiles/5882/fi/lisa_ja_vierasaineet_alkoholijuomissa.pdf

Lainaus:
"Biodynamia on luomuajattelun pitkälle
erikoistunut suuntaus. Samat säännöt, jotka
säätelevät luomuviinin tuotantoa, pätevät
myös biodynaamisessa viljelyssä, jossa
hyödynnetään maapallon omia rytmejä niin,
että viiniköynnös on vastaanottavainen vilje-
lijän tekemille toimille. Niinpä tietyt viiniköynnöksen
viljelyyn ja viininvalmistukseen
liittyvät toiminnot tehdään auringon, kuun
ja planeettojen vaiheiden mukaan. Maaperää
rikastetaan ja viiniköynnöksiä hoidetaan
kasviuutteilla ja preparaateilla."

Tuon Alkon julkaisun käsikirjoitus:
"Käsikirjoitus:
Dosentti Pekka Lehtonen Alko/ACL, FM Soili Karjalainen Alko/ACL, professori Matti
Hannuksela Allergia- ja astmaliitto/Allergiatietokeskus sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston lupaosaston alkoholielinkeinoryhmä
Toimitus: Leena Sokolowski
Paino: Lönnberg/2013"

Näin siis vielä vuonna 2013 Alko mainostaa epätieteellistä steinerlaista biodynaamista viljelyä. Mitenkään kasvit eivät pysty "hyödyntämään" noita kuvittteelisia "rytmejä". Eikä maaperä "rikastu" biodynaamisista preparaateista.

*******
Kirjoitin tuon ylläolevan eilen (25.10.2013) tänne:
http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=177.msg4604#msg4604

terveisin Jarrumies

Anonyymi kirjoitti...

Tämän sivun
http://www.viinimies.com/2013/07/luomuviinia-lasissa.html
mukaan:
"Vuoden 2013 viiden ensimmäisen kuukauden aikana luomuviinien myynti on kasvanut yli 17 prosenttia. Luomuviinien osuus kokonaismyynnistä samalta ajalta on 7 % ja luomutuotteiden lukumäärä kokonaisuudesta 12 prosenttia."

Tuosta ei käy ilmi onko tuo 7 %:n osuus volyymistä (litroista) vain arvosta (euroista).

Joka tapauksessa luku on aika suuri. Ilmeisesti luomuviini on tietyissä piireissä yhä vielä erottautumisen väline. Kun pullo on pöydässä niin vieraat näkevät etiketistä että isäntä tarjoaa "oikein luomua". Harvoissa muissa juhlapöydässä olevissa ruokalejeissa luomutunnukset näkyvät, koska niihin ei voi oikein kääreitä päälle jättää.

terveisin Jarrumies

Anonyymi kirjoitti...

Hesarissa ihmetellään nyt luomuviinin tuottajaa
http://www.hs.fi/ulkomaat/Torjunta-aineista+kielt%C3%A4ytyminen+voi+vied%C3%A4+ranskalaisen+viinintuottajan+vankilaan/a1393123449692
ja sitä että siellä ei käytetä torjunta-aineita.
Hesari "unohti" tehdä taustatyöt ja kertoa, että kyseinen viinitila viljelee biodynaamisia horoskooppiviinejä tähtien asennon mukaan
http://www.wineterroirs.com/2006/11/giboulot.html