8. tammikuuta 2013

Taantumassa säästetään ruuassa, tai sitten ei

Hesari tarjoaa tällaisen gallupkyselyn tuloksen, joka on jälleen pienessä ristiriidassa sen kanssa, jota ihmiset kertovat gallupeissa jonkin toisella tapaa muotoillun kysymyksen kanssa:

MAKSUMUURI! Vaatteista ja ruoasta tingitään taantuman varalta

 

Vain 28 prosenttia suomalaisista on jättänyt varautumatta taantumaan säästämällä tai tinkimällä menoista. Valtaosa on siis käyttänyt aiempaa vähemmän rahaa, kertoo Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämä tutkimus.
 Kulutuksestakin on tingitty. Yleisintä on vaateostoksista säästäminen, johon on päätynyt kolmannes kansalaisista. Viidennes on säästänyt ruokakaupassa.

Ja mitenkä se säästäminen ruokakaupassa onnistuu? Ostetaan vähemmän ruokaa, mutta paljon kalliimpaa, vai kuinka kuluttaja onnistuu säästämään ruokakuluissaan?

Kuitenkin kuluttaja haluaa olla hieman parempi kuin onkaan ja jos häneltä kysytään heti seuraavassa gallupissa, että haluatko suosia luomuruokaa ostoksillasi, niin hän mitä luultavimmin vastaa, että tietenkin haluan, mutta lause luultavasti jatkuisi: "mutta kun minulla ei ole varaa", ja kun sitä ei kysytä, niin lööppiin pääsee vain: "Kuluttajat haluavat ostaa luomuruokaa yhä enemmän ja enemmän!"

Tähän voisi linkittää sitten vielä uutisen, joka pienoisen aasinsillan kautta liittyy asiaan:

MAKSUMUURI! Kuljetuksessa ongelmia – koululaisia ilman ruokaa Helsingissä

 

Hesari kertoi juuri pari tuntia aiemmin suurista ongelmista pääkaupungin kouluruokailussa, joka johtuu lähinnä siitä, että se on kilpailutettu kuoliaaksi säästöjen nimissä.

Mutta kuitenkin samaan aikaan kun koulujen ruokahuolto on kilpailutettu noin surkeaan tilaan, päättäjät haluavat miellyttää hyvin pientä osaa äänestäjistä sillä, että sitä käsittämättömän pientä käytössä olevaa rahamäärää törsätään luomuruokaan, lähes täysin taikauskoiseen ruokatrendiin, jota tällä hetkellä hyvin pieni kuluttajista haluaa edes omaan kotiinsa lautaselleen.

Koulu- ja päiväkotiruokalistat 


Keväällä 2013 on kouluissa ja Stadin ammattiopiston koulutusalojen toimipisteissä teemana luomu- ja lähiruoka.


Mitäpä jos luovuttaisiin tästä naurettavasta pelleilystä ja annettaisiin sitä rahaa kouluruokailuun niin, että se ruoka olisi siellä oppilaiden puhtailla lautasilla, oikeaan aikaan ja mielellään lämpimänä ja sitä yleensä edes olisi?

Vai jatketaanko nykymenoa, eli lyhennetään narua toisesta päästä ja siirretään se toisesta päästä katkaistu naru sinne köyden toiseen päähän. Eli ensin säästetään koko Helsingin kaupungin ruokahuolto kuoliaaksi, mutta kuitenkin rahaa annetaan niin, että se kylmä ruoka likaisilta lautasilta liian myöhään tarjoiltuna on sentään luomua, ainakin osaksi.

1 kommentti:

Matti P kirjoitti...

Kunnallisia hankintoja koskevan kilpailulain kiertämisestä on tehty tiedettä ja urheilulaji.