22. tammikuuta 2013

Luomun osuus maailman maatalousmaasta alle 1 %

Kaikesta trendikkyydestä huolimatta uudet uutiset kertovat näin:

New Worldwatch Institute report 

 

In 2010, the most recent year for which data are available, certified organic farming accounted for approximately 0.9 percent of the world’s agricultural land.

Luomun osuus kaikesta maatalousmaasta on 0.9 %.

Ja sitten loppu uutisesta oli tyypillistä sanahelinää siitä, kuinka luomupelloilla on suurempi lajikirjo, mutta jätetäänpä varmuuden vuoksi kertomatta, että se tarkoittaa lähinnä tuhohyönteisiä ja rikkakasveja, kuten vaikkapa MTT:n tutkimukset ovat osoittaneet.

Vihjaillaan myös luomumyrkkyjen olevan ympäristöystävällisempiä, mutta kuten edellinen postaukseni osoittaa, kokeellinen tiede ei ole havainnut tällaisia asioita, vaan ne ovat enemmän kuluttajan uskon ja mielikuvien varassa.

Tuo luomumaan prosenttiluku olisi huomattavan paljon pienempi, jos siitä leikattaisiin pois vaikkapa Australian käsittämättömän suuret luonnonlaitumet, jotka tuottajat ovat laittaneet luomutukien piiriin, vaikka siellä käyskentelee aivan tavanomaisen tuotannon eläimiä, ilman luomutuotannon statusta.

Mutta suunta on jonnekin ja voi olla jopa ylöspäin, ja ensi vuonna jälleen luemme suuria otsikoita siitä, kuinka luomutuotanto on kasvattanut osuuttaan 20 %, mutta jätetään taas kertomatta se, että sen huikean nousun jälkeen luomun osuus on 1.08 %.Ei kommentteja: