10. tammikuuta 2013

Raakamaito sairastutti taas

Ihmisten suorastaan taikauskoinen halu palata luonnonmukaisuuteen, siihen menneisyyden ihanan romanttiseen elämään, tosin se unohtaen, että silloin suurin osa ihmistä kuoli nälkään ja tauteihin, alkaa tuottaa yhä enemmän tällaisia uutisia:

Raakamaitoa epäillään kampylobakteeriepidemian lähteeksi Pohjanmaalla

 

Marraskuussa 2012 Pedersören kunnassa sairastui noin 20 henkilöä Campylobacter jejuni -bakteerin aiheuttamaan vatsatautiin. Epidemian lähteeksi epäillään yhden tilan tuottamaa raakamaitoa. Tilan raakamaidosta ja naudoista on todettu vatsataudin aiheuttaneen bakteerin kanssa genotyypiltään identtinen C. jejuni -kanta. Noin 60 henkilöllä oli mahdollisuus altistua saastuneelle raakamaidolle. Raakamaidon luovutus tilalta lopetettiin epidemiaepäilyn herättyä 16.11.2012.
 Merkittävimpinä raakamaidon biologisina vaaroina pidetään EHEC-, salmonella-, listeria- ja kampylobakteereiden aiheuttamia tartuntoja.  

Onneksi kukaan ei kuollut tai sairastunut vakavemmin tällä kertaa, sillä kampylobakteeri ei ole niin vaarallinen kuin listeria olisi ollut, joka on myös ollut raakamaitotuotteiden ongelma.

Tällaista se on elämä kun trendit ovat tärkeämpiä kuin terveys. Onhan se sinänsä ansiokasta, että olemme saaneet takaisin taas ongelmat, jotka kuuluivat vuosikymmenien taakse ja ovat enää ongelmia suuressa mittakaavassa lähinnä kehitysmaissa, jotka tosin yrittävät päästä näistä ongelmista eroon voimallisesti, siinä huonosti onnistuen. 
Ei kommentteja: