17. tammikuuta 2013

Eliitin ruokahysteria!

Sari Sainiolla oli Aamulehdessä eilen oikein raikas näkemys kaikesta tästä ruuan korottamisesta lähes uskonnon asemaan ja erilaisista taikauskoisista ruokahuuhaista, joiden avulla rahamme yritetään kalastella isompiin taskuihin:

Puheenaihe: Eliitti potee ruokahysteriaa

 

Ruuasta on tullut tehokas tapa osoittaa hyväosaisuutta ja trenditietoisuutta. Ruokaa valikoivat he, joilla on siihen varaa.

Näin se vain on. Aikaisemmin eliitti osti luksusautoja, mutta nyt kun Audilla ajaa jo jokainen putkimieskin, pitää keksiä jotain uutta, jolla rahvaasta voi erottautua.

Tiesittekö, että pakurikäävässä sanotaan olevan ”215 erilaista fytoravinnetta”, ja että maca on ”voimakas adaptogeeni, joka tukee munuaisten toimintaa, lisää fyysistä suorituskykyä, antaa energiaa ja lievittää stressiä”?   ....  Fytoravinne, afrodiitti ja adaptogeeni?

Nämä hienot termit, kuten adaptogeeni, ovat täysin tuulesta temmattuja, itsekeksimiä hokemia, joilla taikauskoruokaa ihmisille kaupataan, eikä noita termejä löydä mistään, että mitä ne oikeasti tarkoittavat, vaan ne ovat puhtaasti keksitty 2000-luvulla, eliittiruuan mainostarkoituksiin.

Terveystuotteista ja -ruuasta on kehittynyt valtava bisnes. Erilaiset ”asiantuntijat” rakentavat mielikuvia, lupaavat hyvinvointia ja terveyttä. Ruokamuodit seuraavat toisiaan ja kamppailevat keskenään.

Tämän takia esimerkiksi suurten keskusliikkeiden johtohenkilöt ovat napanneet tuolit myös luomujärjestöjen päättäviltä paikoilta, jotta he pystyvät paremmin kontroilloimaan sitä, mitä me syömme ja mihin me rahamme käytämme.

Mutta jälleen kannattaa lukea koko juttu ajatuksen kanssa ja enpäs itsekään pilko sitä osiin tämän enempää.

Ehkäpä tämä ruokahysterisointi ja rikkaan eliitin ruokaharrastusten hyyssääminen alkaisi jo meidän kaikkien veronmaksajien rahoilla riittää ja maksakoon rikas osa sen, mitä sen humpuukin tuottaminen tulee oikeasti maksamaan.


Ei kommentteja: