Jos klikkaat seuraavaa linkkiä, menetät yhden lukuoikeuden viikkosi viiden lukuoikeuden määrästä, jos et ole Hesarin verkkotilaaja!
Viljelysmaa on uusi Ikea
Kolme ruotsalaista pörssiyhtiötä on onnistunut siinä, mihin Mannerheim ei pystynyt. Trigon Agri, Black Earth Farming ja Alpcot Agro ovat ottaneet hallintaansa yli puoli miljoonaa hehtaaria maata entisen Neuvostoliiton alueelta.
Näinpä se on. Aiemmin maita vallattiin ase kädessä mutta nykyään aseen sijaan kädessä kannattaa pitää rahatukkoa. Vähemmän veristä ja huomattavasti helpompaa.
Yhtiöiden tulokset ovat olleet huonoja, mutta juuri nyt talouslehdet pitävät yhtiöitä lupaavina sijoituskohteina. Esimerkiksi Trigon Agri on noussut kannattavaksi, vaikka se on toiminut vasta muutaman vuoden ja viljelee valtavia alueita ilman maataloustukia.Aiemmin jo hieman avasin eri maanviljelystapojen eroja, joten luulisin, että Venäjän aroja viljellään ekstensiivisesti, eli valtavan suuri maa-alue mahdollistaa hyvän tuoton, vaikka lannoitteista ja kasvinsuojelusta joudutaan hieman tinkimään kustannusten pienentämiseksi. Koska maataloustuki on kuitenkin suhteellisen merkittävä tuotantopanos maanviljelyssä ja jos heillä ei sitä ole, niin jotenkin se on kompensoitava jotta viljely kannattaa.
Tukholman pörssiin listatut maatalousyhtiöt hyötyvät luonnonvarojen ehtymisestä. Niiden osakekurssit perustuvat kansainvälisen ruokakriisin pelkoon ja tietoisuuteen siitä, että ilmastonmuutos lisää katovuosia.Yhtiöiden arvon odotetaan kasvavan sitä mukaa kuin maailman viljavarastot tyhjenevät. Parhaillaan varastot ovat poikkeuksellisen vähäiset viime kesän ennätysmäisen kuivuuden vuoksi, ja talven mittaan niiden pelätään ehtyvän entisestään.
Luomutuotantoa monet perustelevat sillä, että koska kaikkialla on huomattavaa ylituotantoa, niin tällainen sadot romahduttava viljelyideologia sopii tilanteeseen mainiosti, mutta valitettavasti nämä ylituotantoajat ovat menneen talven lumia ja jo vuosia on eletty lähes kädestä suuhun.
Kun Neuvostoliitto kaatui, kolhoosit menivät konkurssiin. Entisen Neuvostoliiton alueella oli pahimmillaan yli 20 miljoonaa hehtaaria viljelysmaata kesantona. Peltoja on edelleen viljelemättä, ja niitä tarjotaan vuokralle, koska paikalliset talonpojat eivät pysty investoimaan nykyaikaiseen maanviljelyyn.
Hetkinen. Onhan olemassa maanviljelyideologia 1920-luvulta, joka on etenkin rikkaassa lännessä suuri trendi, joten miksi ihmeessä paikalliset talonpojat eivät innostu siitä ja ala viljellä maataan luomun sääntöjen mukaan ja tuota ruokaa meille upporikkaille, joille ruuan hinta ei ole mikään ongelma, vaan mitä kalliimpaa, sen trendikkäämpää!
Miksihän he haluaisivat harrastaa nykyaikaista maanviljelyä, eivätkä ole oikein innostuneita sadan vuoden takaisista metodeista ja ideologiasta, joka kieltää lähes kaikki modernit tieteen tuottamat keinot.
Se on varmaan sama kuin tuolla terveydenhuollon puolella, että kovin moni ei välttämättä menisi lääkäriin, joka mainostaa olevansa luonnonmukainen 1920-luvun lääkäri, vaikka kuinka media siitä koettaisi trendiä rikkaille kaupunkilaisille tehdä.
Ruoan hinnannousuun perustuva bisnes on ylipäänsä eettisesti ongelmallista, koska se voi aiheuttaa köyhissä maissa nälänhätää. Siksi esimerkiksi Nordea on ilmoittanut luopuvansa sijoitusinstrumenteista, jotka perustuvat elintarvikkeiden hinnoilla spekuloimiseen.
Näinpä se on ja mitäpä sitten luomun puolella? Sitä tuotetaan yhä enemmän kehitysmaissa, joissa pientilalliset tuottavat sertifioitua luomua meille pohjoisen rikkaille ja se meille tuotettu trendikäs luomuherkku on pois sen köyhän maan kansalaisten lautasilta. Voisivat he sitä tietenkin tuottaa myös omille kansalaisilleen, mutta ei heillä ole varaa siitä maksaa sitä, mitä me maksamme, joten sitä viedään nyt ja tulevaisuudessa rahan luo, eli meille.
Rahaa puhuu, niin Afrikassa, täällä kuin Venäjän aroillakin.
Ja mitä enemmän maa-alaa siirtyy tuottamattomaan luomuun, sitä enemmän ruuan hinta nousee myös tavanomaisella puolella, tietenkin.
Jos Suomenkin 9 % luomun maa-ala siirtyisi takaisin tuottavaan viljelyyn, sen maa-alan tuottama ruoka laskisi ruuan hintaa meillä. Nyt luomun 9 % tuotanto-osuudella ei saada tyydytettyä edes noin yhden prosentin osuutta, joka kotimaisen luomun osuus on kaikesta myytävästä trendiherkusta tällä hetkellä. Satoromahdus on hirvittävä, mutta eipä se meitä paljoa hetkauta, kun meillä on asiat niin hyvin.
Meillä on resursseja tuhlattavaksi hölmöyksiin ja näin taitaa olla myös tulevaisuudessakin, vai onko?
1 kommentti:
"pelkään pahoin"... ääh. Ei onnistu. Uusi yritys: Uskon, että juuri noin käy, että silmät avautuvat kun niukkuus tulee. Ja valheella on lyhyet jäljet muutenkin... tosin liian pitkät tälle luomuvalheelle pääsivät jo syntymään.
Kaikkia voi huiputtaa jonkin aikaa, joitakin kaiken aikaa mutta ei kaikkia kaiken aikaa. Tosin minua ei huiputettu hetkeäkään.
Maanviljelijätaustani lisäsi "vastustuskykyäni"
Matti Pekkarinen
Lähetä kommentti