1. marraskuuta 2012

Luomutuotanto lisääntyy

Yle uutisoi luomuhehtaarien lisääntymisestä Etelä-Pohjanmaalla:

Luomutuotanto lisääntyi eniten Etelä-Pohjanmaalla

 

Toivottavasti tämä kehitys sitten näkyy myös kauppojen hyllyillä, eikä vain numeroina tilastoissa. Kuluttajille on vakuutettu, että tuotannon lisääntyminen tuottaa halvempaa luomua hyllyille, jota riittää kaikille, eikä ulkomaista tarvitse enää ostaa tai tuoda maahan, niin ollaanpa tarkkana siellä hyllyjen välissä ja katselkaa, toteutuvatko nämä visiot.

Luomutuotanto on kasvanut vuonna 2012 reilusti koko Suomessa, mutta suhteellisesti eniten kasvua on ollut Etelä-Pohjanmaalla. Luomutilojen määrä on kasvanut tänä vuonna 16 prosenttia. Luomupellon viljelyala on kasvanut 20 prosenttia.

Näitä hehtaareita on aikaisemmin tullut etenkin tuonne Pohjois-Karjalaan yms seuduille, jotka eivät välttämättä ole olleet tunnettuja siitä, että niiden olosuhteet olisivat esimerkiksi viljan viljelylle otolliset, niin josko luomu alkaisi saada paljon kaivattuja tuloksia nyt, kun myös hieman hedelmällisimmiltä alueilta viljelyä siirtyy luomuun. Sen näemme vuoden 2013 tilastoista, jotka julkaistaan keväällä vuonna 2014, jos jaksamme odottaa.


Uutisissa on kirjoitettu lähinnä siitä, miten paljon uusia tiloja on siirtynyt luomuun, mutta luopuneiden määrästä ei ole ollut ensimmäistäkään sanaa. Eviran ennakkotilasto 1.9.2012 kertoo, että uusia luomutiloja on todellakin ennätysmäärä, eli 364 kappaletta, mutta kuitenkin tästä  tuotantotavasta on samaan aikaan luopunut 109 kappaletta tiloja.


LUOMUTILAT (kpl) JA LUOMUTUOTANTOALA (ha) 2012 Ennakkotietoja

 

Osa on eläköityviä, lopettavia tiloja, mutta saattaa siellä joukossa olla sellaisiakin tiloja, joilta on keinot loppuneet määrättyjen luomun ongelmien kohdalla.

Edellisen luomubuumin hiipumisen jälkimainingeissa vuonna 2006, kokonaista 463 luomutilaa iski jostain syystä hanskat tiskiin.

 

 

Ei kommentteja: