5. marraskuuta 2012

Geenimuokattu tomaatti teki terveemmäksi

Seuraava tuore uutinen  Tiede-lehden palstalta tarjoilee aivan loistavan uutisen, joka kertoo meille tiedon ja faktoihin nojautuvan maailman mahdollisuuksista.

Geenimuokattu tomaatti teki terveemmäksi

 

Kalifornialaisen UCLA:n yliopiston tutkijat ovat kehittäneet geenimuunnellun tomaatin, joka teki sitä syöneet hiiret terveemmiksi.

Geenimuokkauksella tomaatti saatiin tuottamaan peptidiä, joka jäljittelee elimistössä niin sanotun hyvän kolesterolin sisältämää ApoA-1-peptidiä. Tutkijat ruokkivat tällä tomaatilla hiiriä, joilta puuttuu kyky poistaa huonoa ldl-kolesterolia verestä, minkä vuoksi eläimillä esiintyy tulehduksia ja verisuonten rasvoittumista.

Mutta koska tällaisen tuotteen saaminen markkinoille on äärettömän kallista, sekä vaikeaa, kiitos tieteenvastaisten änkyräpiirien, saanemme nauttia tästä tomaatista vain uutisten välityksellä useita vuosia.

Tomaattiateriat tuottivat tulosta. Kuivattua ja jauhettua tomaattia popsineilla eläimillä esiintyi harvemmin tulehdusta, ja niiden verisuoniin kertyi vähemmän plakkia.

"Löysimme uuden käytännöllisen tavan valmistaa peptidiä, joka toimii kuin hyvän kolesterolin pääproteiini mutta joka on monta kertaa tehokkaampi ja jonka voi nauttia syötävän kasvin mukana", kertoi tutkimusjohtaja Alan M. Fogelman UCLA:sta Yhdysvaltain sydäntutkijoiden yhdistyksen kokouksessa.

Kaikenlaista taikauskoa luonnonmukaisuuden parantavasta voimasta tai tontuista ja maahisista ihmiset kyllä iloiten tervehtivät ja kannattavat, mutta kun tiede tekee jotain konkreettista, johon luultavasti järkevällä politiikalla jopa köyhillä olisi varaa, se hautautuu nykyisen "henkisen ilmaston" ansiosta tutkimuskeskusten pöytälaatikoihin pölyttymään jopa vuosikymmeniksi. Kunnes jokin kaunis päivä henkinen ilmastomme on sellainen, että näistä asioista pystyy suurelle yleisöllä ääneen puhumaan, ilman jonkin itseoppineen "new age asiantuntijan" vääristelyjä.

 

2 kommenttia:

Mikko Lahtinen kirjoitti...

"Mutta koska tällaisen tuotteen saaminen markkinoille on äärettömän kallista, sekä vaikeaa, kiitos tieteenvastaisten änkyräpiirien, saanemme nauttia tästä tomaatista vain uutisten välityksellä useita vuosia."

Niinpä.

Tuli mieleen, että jos juttuaiheet ovat vähissä, niin ehkäpä voisit jossakin vaiheessa tehdä eräänlaisen laajemman kirjoituksen jo kehitetyistä geenimuunnelluista lajikkeista ja tuoda esille niiden mahdollisuuksia sekä viljelyn että ravitsemuksen kannalta. Vähän vaihtelua kaikenlaiselle pelottelulle.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Pistetään mietintään ja jos en muuta keksi, niin teen vaikkapa kattavan linkkilistam juttuihin, jossa asiaa käsitellään selkeästi, tiedettyyn tietoon perustuen.