Luomuviljojen osuus on edelleen vähäinen
Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) luomusatotilaston mukaan luomuviljaa tuotettiin kesällä 2012 yhteensä 82 miljoonaa kiloa, mikä oli 2,2 % koko Suomen viljantuotannosta.
Tällaista on luomumatematiikka. Pelloista on luomusta yli 7 prosenttia ja se ala tuottaa 2.2 % osuuden kokonaissadosta. Hävikki on aika suhteettoman suuri ja kuinka se paikattaisiin, mikäli luomutuotanto yleistyisi esimerkiksi brändityöryhmän visioihin saakka?
Paikataanko huikea satoleikkaus lisäämällä vai vähentämällä maatalousmaata, eli muutammeko lisää alueita maatalousmaaksi vai pidämmekö osuuden samana, vai voimmeko kenties muuttaa maatalousmaata takaisin luonnon käyttöön?
Mutta mitäpä se varakas kaupunkilainen sillä luonnolla tekee, kun se on jossain susirajan takana näkymättömissä, vaan tärkeintä on tunne siitä, että tekee oikein, kuten mainosmies käskee toimimaan ja trendit edellyttävät.
Luomurukiin keskisato, 1 580 kiloa hehtaarilta, oli myös edellisvuotta hieman pienempi ja vain puolet tavanomaisen tuotannon keskisadosta, joka Tiken ennakkotietojen mukaan oli 3 170 kiloa hehtaarilta.
Jos haluaisimme luomutuotannon keinoin saman määrän terveellistä ruista kuin ennenkin, pitäisi rukiin tuotannossa olevan maatalousmaan osuus tuplata, jotta luomutuotanto kykenisi saman määrän tuottamaan.
Luomuvehnän keskisato oli 2 190 kiloa hehtaarilta eli runsas puolet tavanomaisen tuotannon keskisadosta, joka Tiken ennakkotietojen mukaan oli 3 930 kiloa hehtaarilta.
Luomuvehnällä on ollut erinomainen vuosi, sillä vehnällä on parhaillaan satotappio ollut jopa 60 prosentin luokkaa luomutuotannossa.
Tällaista tämä on, mutta mikäpä siinä on puuhastellessa niin kauan kuin me sen lystin maksamme.
10 kommenttia:
"Pelloista on luomusta yli 7 prosenttia ja se ala tuottaa 2.2 % osuuden kokonaissadosta."
Noilla luvuilla laskettuna luomutuotannon "tehokkuus" on 100*(2,2/7,0) = 31,4% verrattuna tavanomaisen tuotannon tehokkuuteen.
Eli luomu vaatii yli kolminkertaisen peltoalan verrattuna tavanomaiseen tuottaakseen saman verran satoa.
Huomioiko Matilda muuten luomupeltojen kesannoinnin laskiessaan noita vertailuja tavanomaisen ja luomun satoisuudessa?
t. Jarrumies
Tilastoissa huomioidaan vain kerätty sato. Myös pelto-alat, joilta sato on tuhoutunut syystä tai toisesta, ei ole tilastoissa mukana, vaan ainoastaan toteutunut, sadonkorjuussa kerätty sato.
Jos tilastot laadittaisiin esimerkiksi viiden vuoden tilastona lohkoilta, tilastot olisivat luomulle hyvin paljon murheellisemmat, sillä luomupelto on pois tuottavasta käytöstä noin 2-3 vuotta viidestä, eli typpikierrossa tai kesannolla.
Nykyinen tilastointitapa suosii luomua hyvin paljon, eikä näytä ollenkaan niin murheelliseltä kuin mitä tilanne on todellisuudessa.
jättääkö luomukotieläintila muka keräämättä nurmisadon 2-3 vuotena? Mainitsemasi tilanne ehkä kasvinviljelytilalla, mutta ei kotieläintilalla. Kirjoituksesi olisi muutenkin vakuuttavampi, jos ne eivät olisi niin asenteellisia...
Ja "vastapuolen" osalta ei sitten ole nähtävissä mitään asenteellisuutta?
Keskustelua asiasta edistäisi paljon enemmän, jos puhuttaisiin ilman asenteita. Niin luomun- kuin nykyään yleisempien viljelymenetelmien kannattajista löytyy rationaaliseen keskusteluun kykeneviä ihmisiä. Valitettavasti tämmöinen blogi ei edista keskustelua tippaakaan.
Asenne tuokin
P.S. Selvä esimerkki siitä, kun itse asiasta ei halutakaan keskustella.
Tässä tarkennettua tietoa laskelmiini (Jarrumies) yllä:
Eviran
http://www.evira.fi/portal/fi/evira/ajankohtaista/?bid=3112
mukaan
tänä vuonna 2012
"luomutilojen peltoalan kasvu nostaa luomuviljellyn peltoalan noin 205 000 hehtaariin eli yhdeksään prosenttiin koko maan peltoalasta".
Tuon luvun 9 % mukaan laskettuna vuonna 2012luomutuotannon "tehokkuus" on
100*(2,2/9,0) = 19,8 % verrattuna tavanomaisen tuotannon tehokkuuteen.
Siis luomu vaatiikin viisinkertaisen peltoalan verrattuna tavanomaiseen tuottaakseen saman verran satoa.
t. Jarrumies
Duodecimissä mielenkiintoinen kirjoitus ruoantuotannosta.
>> Duodecimissä mielenkiintoinen kirjoitus ruoantuotannosta. >>
Asia huomioitu ja koska uusi numero ilmestyi juuri, numero 23/2012 vapautui nettiin luettavaksi, kirjoitin siitä juuri aiheen, linkkien kera.
Lähetä kommentti