26. joulukuuta 2012

Lehmäkin osaa kiusata

Pieni uutinen tuotantoeläimien maailmasta:

Lehmätkin osaavat kiusata - pahimmilla öykkäreillä karu kohtalo

 

Useilla maatalouden todellisuudesta vieraantuneilla on tuotantoeläimistä varsin kummallisia käsityksiä. Useat kaupunkilaiset kun ovat sitä mieltä, että kunhan vain eläimet päästetään vapaana kirmailemaan ja seurustelemaan keskenään, eläimien hyvinvointi paranee kuin itsestään.

Kuten yleensä, asiat eivät ole näin musta-valkoisia, vaan totuus on jossain harmaan maastossa. Parsinavetoissa voi olla heikkouksia, mutta ei se täysin vapaa elämäkään ole laumaeläimille herkkua, etenkin jos et satu olemaan lauman hierarkian yläpäässä.

–Aina joukosta löytyy joku möykkäri, joka pitää jöötä pahnanpohjimmaisille. Se on häijy niille, jotka eivät pidä puoliaan vaan lähtevät ruokintapaikalta heti, kun joku tuhahtaa.
Laulumaan mukaan tämä lehmälle lajinomainen käytös näyttää nostavan päätään navetoissa, joissa eläimet pääsevät kulkemaan vapaasti.

2 kommenttia:

Mikko Lahtinen kirjoitti...

Tuo häiriökäyttäytymisen määrä riippuu varmaan pihaton tilavuudestakin, ja siitä, millaiset mahdollisuudet lehmillä on välttää toisiaan tarvittaessa. Pari pätkää aiheeseen liittyvästä kirjallisuuskatsauksesta:

"Jotta eläimet voisivat käyttäytyä luonnollisella tavalla, käytettävissä olevalla tilalla on suuri merkitys. Lehmä pitää, jos mahdollista, vähintään metrin välimatkan naapurieläimeen, mikäli eläinten välillä ei ole jotakin fyysistä estettä kuten parrenerottajaa.84 Nauta aistii ympäristöä lähinnä haju- näkö- ja kuuloaistien avulla ja naudan kokema henkilökohtainen tila onkin pään ympärille hahmottuva ympyrän muotoinen alue. Tästä johtuen yksilöiden välimatka tulee mitata päiden välisenä etäisyytenä. Laitumella aikuiset naudat pitävät etäisyyttä laumatovereihin tyypillisesti 2 - 4 metriä. 1"

"Ahtaus huonontaa eläinten mahdollisuutta säilyttää haluamansa etäisyys naapurieläimiin. Jos tilaa lisätään, kilpailu, liikkuminen ja toisen eläimen pois ajaminen sekä loukkaantumiset vähenevät. 11,61 Naudoilla esiintyy vähemmän agonistista käyttäytymistä laitumella kuin pihatossa 11,20, mikä johtunee lisääntyneestä tilasta eläintä kohden ja paremmasta mahdollisuudesta väistää dominoivia yksilöitä. Samoin on havaittu agonistisen käyttäytymisen vähenevän, jos eläimillä on yöaikaan mahdollisuus ulkoiluun. 11"

http://webd.savonia.fi/projektit/iisalmi/elke/user_files/files/krissen_raportti.pdf

(Lehmän hyvinvointiin vaikuttavat seikait pihatossa -kirjallisuuskatsaus)

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Kiitos, Mikko, linkistä sekä kommentista.

Ongelmia aiheuttanee lähinnä koko ajan suurentuva eläinmäärä tiloilla. Ongelma on sama niin luomu kuin tavanomaisilla tiloillakin.

Esimerkiksi laiduntamisessa on jo hyvin suuria ongelmia, sillä käytettävä laidun on usein perua siltä ajalta, kun tilalla oli 5-15 eläintä ja nyt tiloilla on eläimiä 30-100.

Mutta antamasi tutkimus kertoo hyviä faktoja asiasta.

Mikäli historia kiinnostaa asiasta, niin sitä tarjoaa Virtuaalikylän opetusmaatila ja linkin aiheena on laidunnus:

LAIDUNNUS

Yksi mielenkiintoinen juttu on esimerkiksi lannasta lannoitteisiin.