28. joulukuuta 2012

Luomu ja biodynaaminen ne yhteen soppii

Biodynaaminen viljely, tuo epätieteellinen huuhaa ja Rudolf Steinerin luoma horoskooppiviljely, jossa ei ole yhtään mitään älyä, saatikka modernia biologiaa, kulkee jostain syystä luomun kanssa käsi kädessä.

Olen monta kertaa jo ihmetellyt, että miksi ihmeessä luomuliitto ei ota edes pientä hajurakoa tuohon taikauskoiseen hölynpölyyn, sillä jos luomutuotanto aikoo edes jossain määrin tulla uskottavaksi viljelymenetelmäksi, sen kannattaisi pysyä biodynaamisesta viljelystä hyvin kaukana.

Kirjotin jo aiemmin biodynaamisesta taikauskoviljelystä, mutta tässä linkki muistin virkistämiseen:


MAANVILJELYSTÄ TÄHTIEN ALLA


"Venus ja Mars Ravussa aiheuttavat kosteat olot, mikä lisää etanoiden lisääntymisriskiä. Niiden torjunta onnistuu parhaiten, kun kuu on Ravussa." 

Ei, en minä tässä tutki mitään keskiaikaista noituuden oppikirjaa. Päinvastoin: yritän innokkaasti seurata aikaani – ja siksi seison tässä ja selailen biodynaamisen viljelijän pientä punaista kirjaa: vuoden 1991 ruotsinkielistä Kylvö- ja korjuukalenteria.  


Biodynaamista viljelyä ei keksinyt suinkaan biologi vaan salatieteitä harjoittanut mystikko, antroposofi Rudolf Steiner

Steinerilla oli mitä erinomaisimmat suhteet niin sanottuun henkimaailmaan. Henkitieteensä avulla hän sai selvää monenmoisista asioista, joita tavallinen tiede karkeine menetelmineen ei vielä ollut havainnut.

 Okkultistisen viisautensa pohjalta hän kirjoitti kirjoja ja piti esitelmiä lähestulkoon mistä tahansa. Vuonna 1924 hän piti kurssin, jolla hän sovelsi antroposofisia ajatuksia niinkin maanläheiseen asiaan kuin maanviljelykseen – ja seurauksena tästä epäpyhästä allianssista oli biodynaaminen viljely. 


Ja niin edelleen. Mistäpä olen sitten saanut päähäni, että luomutuotanto ei pääse mitenkään eroon taikauskoisesta pikkuserkustaan, vaan sitä täytyy helliä ja paijata, jotta välit omiin juuriin pysyvät olemassa? No vaikka tästä pienestä uutisesta, jossa kerrottiin vuoden luomuyrityksestä:

Vuoden Luomuyritys

 

Pirkanmaan luomuyhdistys palkitsi Rekolan biodynaamisen maatilan yrittäjät Vuoden Luomukeksijöinä.

- Haluamme kiinnittää huomiota sekä Sirkka ja Kalervo Rekolan pitkään työsarkaan, että uusien yrittäjien Joona Rekolan ja Henri Murron tulevaisuuden näkemyksiin, toteaa luomuyhdistyksen puheenjohtaja Anu Tuomola.

Luomuväki on paljon nurissut siitä, että luomua ei oteta riittävän uskottavasti huomioon, eikä myöskään luomututkimus saa sitä arvostusta, jonka se luomuväen mielestä ansaitsisi, mutta parantaako se todellakin tilannetta, että luomuyhdistykset palkitsevat täydellistä taikauskoon nojautuvaa huuhaaviljelyä horoskooppimerkkien alaisuudessa jollain Luomukeksijät -tittelillä?

Etenkin kun se Luomukeksijät -titteli tuli siitä merkittävästä luomutuotantoa kehittävästä keksinnöstä, että tapahtui sukupolvenvaihdos Rekolan tilalla.

- Neljännesvuosisataansa juhliva Pirkanmaan luonnonmukaisen viljelyn yhdistys ry on viime keväästä lähtien etsinyt marraskuun luomupäivässä palkittavaksi luomukeksintöä, joka onnistuneesti yhdistää uudet ajatukset ja vanhat tavoitteet, helpottaa arjen työtä ja antaa virikkeitä alan toimijoille laajemminkin. Kokouksessaan 2.11.2012 luomuyhdistyksen hallitus totesi, että Rekolan tilan sukupolvenvaihdo on juuri sellainen, toteaa Tuomola.

Kun joku halusi vielä jatkaa viljelyä horoskooppien alaisuudessa, päätettiin sitä pitää sellaisena toimintana, joka on ansainnut luomukeksintöpalkinnon?

No eipä ole vaikea ennustaa tähdistä, tupakan tumpeista, kahvinporoista tai naapurin mummon tekohampaista erittäin loistavaa tulevaisuutta tälle viljelymetodille.


 1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Niin... Itseasiassa kun puhutaan AMMATTI luomuviljelyksesta (esim. vilja). Viljelijältä VAADITAAN min. 5 vuoden viljelysuunnitelmat, rikkatorjuntaseuranta, rikkatorjuntasuunnitelma, ravinnetaseet yms yms. JA TÄHÄN LISÄKSI mitkä ovat tavanomaisen viljelijän minimivaatimukset.
Lisäksi Luomutuotantoa VALVOTAAN vuosittain niin sen omanjärjestelmän kautta, kuin myös normitarkastusten kautta. että näin...