12. joulukuuta 2012

Luomun kysyntä jatkui vaatimattomana

Luomu saa lähes aina suhteettoman suureelliset otsikot, jos sitä vertaa uutisen sisältöön ja näin kävi jälleen kerran, kun luomun vuoden 2012 kysyntä lyötiin tiskiin lukujen osalta.

Luomukauppa kasvaa ennätysvauhtia

 

Kyseessä lienee sama asia, kuin jos joku pikamatkoja harrastava juoksisi 100 metriä ensin 15 sekunnin pintaan ja vuoden treenattuaan 11 sekunnin aikaan. Voisimme kirjoittaa suureellisen otsikon siitä, että tulosparannus oli ennätyksellinen, mutta onko sillä oikeasti merkitystä, kokonaisuudessaan?

Uutinen vain kertoo sen, että luomu ei myy, vaikka sitä yritetään yrittämästä päästyä.

Jos lähdemme purkamaan uutista sen tarjoamasta grafiikasta, niin sehän tarkoittaa sitä, että luomun kysyntä on edelleen suhteellisen vaatimatonta, eli vain noin 1.5 % elintarvikkeiden kokonaismyynnistä.

Vertaamme sitä vaikka karkkien myyntiin, niin karkit tuottivat myynnillään valtiolle puhdasta verotuloa yli 200 miljoonaa euroa.

Miksi uutiset eivät tarjoa meille järisyttäviä uutisia karkkikaupan ennätysvuodesta?

Luomuruoka ei ole sieltä ihan halvimmasta päästä, mutta asiakkaita se ei tunnu haittaavan.

Tämähän on taantumaan luisuvalle Suomelle hyvä asia, että on ihmisiä, joille raha ei ole ongelma, eikä se, miten paljon jokin maksaa. Pitäisikö meidän kuitenkin ajatella myös niitä muita?

- Ostin juuri luomuvehnäjauhoja ja luomuohraryynejä, sanoo Eine Haakanen.
- Se on puhdasta, lisää Eila Nikunen.

Se saattaa olla puhtaampaa, kuten näyttöön perustuvan tieteen tuottamat tutkimukset meille kertovat.

Luomuvihanneksia ja ternimaitoa ostava Eero Koponen uskoo luomun terveysvaikutuksiin.
- Luotan, että ne on vähän parempia tai terveellisempiä kuin nuo tavalliset.

Mikäli Eero Koponen olisi tutustunut näyttöön perustuvan tieteen uusimpiin tutkimuksiin, hänen uskonsa voisi olla koetuksella.

Tosin luomututkimus on tuottanut paljon materiaalia, joilla ihmisten mielikuvien uskomuksia pidetään yllä, mutta valitettavasti niissä ei ole totuutta juuri lainkaan.

- Kaikki tällaiset eettisyydet, eläinten hyvinvoinnit ja lisäainekeskustelut ovat varmaankin vahvistaneet kiinnostusta.

No kuten hetki sitten viittaukseni karkkiin kertoi, niin kaikki on suhteellista. Karkit ovat lähes puhdasta sokeria, lisäainetta, värejä yms ja niitä myydään moninkertaisesti luomuun verrattuna. Valtio saa pelkkiä verotuloja karkeista paljon enemmän kuin luomua myydään Suomessa.

Mutta markkinan kasvu on johtunut myös siitä, että tarjontaa on lisätty. Nyt kuluttajilla on mahdollisuus kohtuullisen helposti valita luomutuotteita, sanoo Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Ilman muuta tämä vaikuttaa luomun kysyntään jopa hyvinkin paljon, sillä jos kuluttaja valitsee hinnan perusteella, niin toki saksalainen luomumaito menee kaupaksi, tai saksalainen luomugouda, etenkin jos se maksaa vähemmän kuin vastaava tavanomainen kotimainen.

Kaiken hehkutuksen ja muun markkinahumun jälkeen toimittaja sai kakaistua myös luomun todellisen tilanteen ilmoille, vaikka vaikeaa se on varmasti ollut:

  Luomun osuus päivittäistavarakaupan myynnistä on kuitenkin vain muutamia prosentteja.

Mutta tässäkin on liioiteltu niin että heilahtaa, sillä 1.5 % ei todellakaan ole muutamia prosentteja, vaan 2-5 % olisi muutamia prosentteja ja kun siellä ollaan, on luomumyynnin moninkertaistuttava nykyisestä, kertoo Ojalan laskuoppi.
2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulin tuon uutisen ja kiinnitin huomiota siihen, että siinä haastateltiin vain luomuun uskovia ihmisiä, "joita hinta ei haittaa" mutta ei niitä asiakkaita, joita luomun hinta haittaa tai jotka eivät muuten vain sitä osta.

Anonyymi kirjoitti...

Amen.
Luomu on puhtaampaa, terveellisempää jne jne jne, uskoo ken tahtoo. Ja uskonasia se nimenomaan on. Luomu-uskonto on sekoittanut jo monen pään. Jos luomua syömällä kaikki kriittinen ajattelu häviää noin tyysti, ei voi muuta kuin varoa kaikkea missä lukee luomu. Kun joku sanoo, että luomua syömällä pääset nirvanaan ja taivaaseen, niin amen.
p.s. Itse en ole koskaan saanut tavisruokatuotteista niin kurjaa p**kaa kuin luomutuotteina ostettuna. Surkeaakin surkeampia kananmunia, sisältä mätiä sipuleita, tunkkaisia jauhoja ym ym.
terv. Luomoboikotti