29. joulukuuta 2012

Luomua kehitetään! Vai kuinka?

Lueskelin Ruralia-lehteä 1/2011 ja se herätti minussa muutamia kysymyksiä.

Ruralia-lehti

 

Kyseessä on siis Helsingin yliopiston alaisuudessa olevan Ruralia-instituutin julkaisu ja sieltä poimin teille muutamia kohtia tyypilliseen tapaani, eli sieltä täältä ilman mitään logiikkaa ja aloitan tästä:

Ruralia-instituutissa on tehty määrätietoista yliopistollista luomun kehittämistyötä jo yli 20 vuotta.

- Tämä on helppo todeta, kun tarkastelee vuosien aikana toteutettuja luomuhankkeita, -koulutuksia ja -julkaisuja, vahvistaa professori Pirjo Siiskonen Ruralian Mikkelin yksiköstä.

Jaahas, on pakko todeta hieman skeptisyyttä ajatuksissani. Minä kun henkilökohtaisesti ajattelisin, että me näkisimme luomusadoista tämän määrätietoisen yliopistollisen luomun kehittämistyön hedelmät, mutta jostain mystisestä syytä emme näe.

Luomusato vuonna 2012

 

Kun me katsomme sitä tärkeintä, eli sitä, mitä luomutuotannon mukainen puuhastelu tuottaa lautasillemme, ei ole mitään havaittavissa olevaa jälkeäkään yliopistollisesta luomun kehittämistyöstä 20 vuoden ajalta, vai miten muuten on luomutuotannon umpisurkeat sadot edelleen selitettävissä?

Viime kesä oli tuotannollisesti hyvin vaikea maatiloilla, etenkin kostea syksy, mutta tavanomaisilla tiloilla lyötiin silti ennätyksiä esimerkiksi rukiin osalta (ensimmäistä kertaa keskisato oli yli 3000kg/ha) ja luomutuotannossa kaikki oli lähes sitä samaa surkeutta, mitä on jo nähty vuosi vuoden perään.

Ruraliassa on toteutettu vuosien varrella yli 60 luomualan tutkimus- tai kehittämishanketta.

Ja anteeksi, että häiritsen omahyväistä luomuista selkääntaputtelua, mutta missä se näkyy? Onhan ne hienoja numeroita, että oikein 60 luomualan tutkimus- tai kehittämishanketta on toteutettu, mutta miten tämä maaginen luku 60 kappaletta hankkeitä näkyy käytännössä?

Vuonna 1991 Ruralia-instituutissa toteutettiin ensimmäinen Luonnonmukaisen maatalouden täydennyskoulutusohjelma Jukka Rajalan johdolla. - Siitä lähtien meillä on toteutettu pitkiä kursseja ja koulutusohjelmia, lyhytkursseja ja avointa yliopisto-opetusta, kertoo Siiskonen.

Eli ei kuitenkaan voi vedota siihen, että kun se luomu on niin vaikeaa ja pitäisi sitä koulutusta harrastaa, vaan kas kummaa, sitä on harrastettu jo vuodesta 1991 saakka ja se näkyy käytännössä miten?

Instituutin avoimen yliopiston luonnonmukaisen maatalouden opetus palkittiin vuonna 1997.

Tämä uskomattoman tasokas koulutus on saanut jo oikein palkintojakin ja se näkyy missä? Siinä tarjonnassa, mitä jo 9 % osuudella jylläävä luomutuotanto tuottaa lautasillemme, vai miten se näkyy?

Ruralian erityisvahvuuksia luomussa on vahva yrittäjäyhteistyö. Vuosien varrella on
jalostettu tutkimustietoa käytännön sovellutuksiksi luomualan yrittäjille.

Tällaista täysin merkityksetöntä sanahelinää on kovin vaikea uskoa todeksi sen perusteella, mitä todellisuus meille tuottaa. Uutiset tuottavat meille kiihtyvällä tahdilla uutisia siitä, että luomu ei menesty, koska kenttä on sekaisin ja tuotteet eivät tavoita jatkojalostajaa, kuluttajasta puhumattakaan.

Kuitenkin luomuväki tuottaa itseään kehuavaa materiaalia siitä, kuinka tutkimusta on ollut jo vuosikymmeniä ja se on tuottanut meille käytännön sovelluksia, sekä kultaa ja mirhamia.

Voi hyvä tavaton sentään ja me veronmaksajat joudumme kustantamaan tämän käsittämättömän pelleilyn.


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kun jaksat pohtia ja kirjoittaa luomu-uskonnon höpöhypetyksestä. Jatka hyvää työtä ensi vuonnakin. Toivottavasti blogisi leviäisi laajempaankin tietoisuuteen.

Hyvää uutta vuotta toivottaa
toinen skeptikko :)

Anonyymi kirjoitti...

Eikös se ollutkin niin, että se tutkimustyö keskittyy markkinoinnin kehittämiseen? Siitä oli jossain toisaalla tässä blogissa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Minkä lähteen mukaan vuoden 2012 luomu sadot ovat "surkeita" ?

Itse luomutilallisena saimme kaurasta belinda nimisellä lajikkeella about 4800 ton/ha ja fiialla 4100 ton/ha. ei muuten kovin huono luomulla? laatu oli erittäin hyvä ja eikä paskaruohoista ollut haittaa..

rypsillä 1300ton/ha (osan sadosta tappoi runsaat sateet), mutta ne missä kasvoi hyvin niin tuli hyvä sato. härkäpapu pyörii n. 3000 ton paikkeilla. hmmmm. ehkä luomussa on sittenkin potentiaalia?

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

On aivan loistavaa, että olet onnistunut.

Valitettavasti yksi pääskynen ei kesää tee, vaan luomun keskisadot ovat surkeita kun katsomme koko Suomen toteutuneita satoja.

Anonyymi kirjoitti...

Sanoisin, että suomalainen maanviljelys on murrosvaiheessa.
Tällä hetkellä on siirtynyt hyvinkin paljon tavanomaisenpuolen viljelijöitä luomuviljelijöiksi, jotka yhdistävät molempien viljelytapojen parhaita puolia.

Itse näen luomussa paljon potentiaalia. Ja vasta nyt se on lähtenyt kehittymään kun pelkästään "aateviljelijöiden" sekaan on tullut maajusseja ketkä ovat kiinnostuneet samaan mahdollisimman hyviä ja laadukkaita satoja luomussakin.
Koneet ja viljelytekniikka ovat kehittineet parinkymmenvuoden aikana huomattavasti LUOMUSSA.

Itseasiassa tavanomainenviljely on alkanut ottamaan mallia luomusta; miten viljellään pyydyskasveja, aluskasveja, viherlannoitus, omavaraisuus ravinnetasessa.

Eli aikas samassa veneessä tässä kaikki ollaan ja molemmat puolet tukevat toisiaan. Tulevaisuudessa luomussa on potentiaalia esim. bioenergia tuotannossa+erikoiskasvien viljelyssä, joita myöskin tarvitaan

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, että joku saa 4800 kiloa luomusta. Se on sentään puolet meilläpäin perinteisellä tavalla tuotetuista huippusadoista. Onhan tuo sato tietysti vaatinut viherlannoitusvuoden, mutta silti kokonaissadossa sillä pääsee jo kolmasosaan.