14. maaliskuuta 2014

Syövät kansakunnittain

Ajankohtaisessa kakkosessa oli tällä viikolla yhtenä aiheena punaisen lihan kulutus ja etenkin sen vähentäminen. Vaikka Suomi ei kuulu vielä punaisen lihan kulutuksen osalta Euroopan kärkikastiin, on kehitys kuitenkin selkeä, eli myös meillä lihaa haalitaan yhä enemmän ruokapöytään niin arkena, kuin pyhäisinkin.

Useat tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet punaisella lihalla olevan liiallisina määrinä nautittuna epäsuotuisia vaikutuksia ihmisen terveyteen, jota tietoa sitten erilaiset lihan ympärille taloudellisesti kietoutuneet tahot koettavat kiistää vasta-argumenteilla. Tietenkin mukaan soppaan mahtuu myös dieettitaikureita (Atkinsin dieetti etc), sekä jos jonkinlaista ravintogurua.

Ajankohtaisessa kakkosessa kysyttiin, että sairastavatko vaikkapa tanskalaiset enemmän, kun siellä syödään punaista lihaa oikein urakalla Suomeen verrattuna?

Ohjelmassa noin kohdassa 18:15 ääneen pääsi Jukka Rantala, MTK:n kotieläinasiamies, joka kysyi kysymyksen, johon hän itsekin saisi helposti internetin aikakaudella vastauksen, eli että kun suomalainen syö lihaa vuodessa noin 76-77 kiloa ja tanskalainen noin 115 kiloa, niin sairastaako tanskalainen yhtään enempää kuin suomalainenkaan?

Punaisen lihan kulutus on yhdistetty syöpiin ja syövän alalajeista etenkin suolistosyöpiin, niin tässäpä yksi näkemys:

Colorectal cancer statistics


Tanska keikkuu mitalipallin tuntumassa, vahvasti pisteissä kiinni, tosin eivät siitä kovin iloitse ja naisten sarjassa Tanska on jopa hopealla, heti Norjan jälkeen.

Tällä kertaa Suomi ei ole päässyt edes 20 parhaan joukkoon ja toivottavasti emme koskaan pääsekään.

Sitten syöpien kokonaistilastoissa on mielenkiintoista jälleen se, kuinka hyvin Suomi (29.) on sijoittunut, eli on kaukana kärjestä, kun taas sellaisia perinteisiä herkkumaita, joiden kohdalla aina muistetaan mainita, kuinka siellä voi maistuu, sekä muut kovat eläinrasvat ja viiniä osataan nauttia kohtuudella vaikka aamupalan kanssa, niin syöpätilastoissa ovat erittäin hyvissä asemissa, jos ajattelemme asiaa hautausurakoitsijoiden näkökulmasta:

Data for cancer frequency by countryYkkösenä suuri lihan ystävä Tanska, seuraavana luonnonmukaisten herkkusuiden paratiisi Ranska, ja Suomi, rypsiöljyn ja kevyttuotteiden luvattu maa kaukana, kaukana kärjestä.

Mutta asiat eivät ole näin yksioikoisia, eikä näistä syöpätilastoista voida vetää sellaisia johtopäätöksiä, joita niistä maalaisjärjellä ajatellen näyttäisi löytyvän, eli näillä tilastoilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä esim. punaisen lihan kulutuksen kanssa, mutta ajatuksia nämä herättivät, ainakin minun korvieni välissä.

Eli korrelaatio ja kausaliteetti on hyvä pitää mielessä, silloin kun tilastoja luetaan.

Mutta jos joku punaista lihaa enemmän ruokapöytääsi haluava myyntimies kysyy myyntipuheessaan retorisesti, että sairastavatko kansalaiset niissä maissa enemmän suolistosyöpiä, joissa punaista lihaa kulutetaan Suomea enemmän, niin voit vastata, että kyllä sairastavat, vaikka hän ei ehkä odottaisikaan vastausta.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mikä lienee eliniän ja syöpien määrän riippuvuus toisistaan. Syöpähän lienee enimmäkseen vanhojen tauti. Ja siellä missä on korkea elintaso, eletään vanhoiksi ja syödään paljon lihaa. Johtuuko syöpien määrä iästä vai lihasta?

Matti Pekkarinen