14. maaliskuuta 2014

Gm-puuvilla aiheuttaa itsemurhia!

Kirjoitukseni otsikko on geenimuuntelun vastustajien mielihokemia, mutta valitettavasti tässäkin hokemassa tosiasiat ovat hyvin kaukana siitä, millä on hauska geenimuuntelun vastustajien pikkujouluissa kohottaa tunnelmaa:


Hard Evidence: does GM cotton lead to farmer suicide in India? 

 

The evidence indicates that GM farming does not lead to higher suicide rates. In six out of the nine cotton-growing states, the suicide rate for males who did not work on farms was higher than for farmers. Also in 2001 (before Bt cotton was introduced) the suicide rate was 31.7 per 100,000 and in 2011 the corresponding estimate was 29.3 – only a minor difference.

The balance of evidence favours the argument that adopting Bt cotton has increased yields in all cotton-growing states except Punjab, and has reduced pesticide costs so that the crop has become more profitable for farmers. So it’s reasonable to suppose that these farmers have reduced their debts and, to the extent that suicide has an economic component, are less at risk of committing suicide.

In fact, the available data does not support the view that farmer suicides have increased following the introduction of Bt cotton. Taking all states together, there is evidence to support the hypothesis that the reverse is true: male farmer suicide rates have actually declined after 2005 having been increasing before then.

Geenimuunnellun puuvillan tuotannon itsemurhia lisäävä vaikutus on ollut hyvin yleinen myytti geenimuuntelun vastustajien leirissä ja tietenkin, kun väitettä on hokenut niinkin arvovaltainen henkilö kuin Prinssi Charles, ei ole vaikeaa arvata sitä, että myytistä on tullut hokijoittensa keskuudessa tosiasia.

Miten sitten valheista tulee totta?

Psykiatrian erikoislääkäri ja tutkimusprofessori Hannu Lauerma valottaa tilannetta uusimmassa kirjassaan Hyvän kääntöpuoli. Ihmistä on helppo huijata. Kun ihminen vinksahtaa väärälle ladulle ja kyllästää itsensä valheilla sekä humpuukilla, niin ihmisen saaminen oikealle ladulle on hyvin vaikeaa. Huuhaalla elämänsä täyttänyt henkilö hakeutuu esimerkiksi internetissä sellaisiin ryhmiin, joissa jäsenet kannustavat toinen toisiaan valhetiedon ja salaliittojen oudossa maailmassa.

Valheellista uskomusta on hyvin vaikea enää muuttaa, sillä ihminen on jäänyt valheellisen uskomuksensa vangiksi ja kaikki hänen uudet havaintonsa asiasta muokkautuvat jo kerran valitun väärän havainnon mukaisiksi.

Lisäksi tällaiset huuhaalla huijatut ovat potentiaalisia uuden huuhaan uhreja, sillä koska he eivät kykene myöntämään itselleen tulleensa huijatuiksi, he joutuvat aina vain uudestaan ja uudestaan mukaan outoihin seikkailuihin ja uskovat aivan kaiken, mitä heille syötetään.

Väitteen suosio, että geenimuunneltu puuvilla aiheuttaa itsemurhia, perustuu toiveajatteluun, sillä geenimuuntelun vastustajat hyväksyvät kritiikittä kaikki sellaiset väitteet, jotka tukevat heidän ajatuksiaan geenimuuntelun saatanallisuudesta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuolta hiukka uutta tietoa

Artikkelin nimi:

Compositional differences in soybeans on the market: Glyphosate accumulates in Roundup Ready GM soybeans

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613019201#

Korkeat glyfosaatti jäännökset GM soijassa. Onko tämä sitä turvallista ruoantuotantoa? Luomussa myös näyttäisi olleen paremmat ravintoarvot kuin tavanomaisessa tai GM soijassa.

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin vaikea uskoa, että olet henkilö joka on ennen suosinut luomua, kun kaikki mielipiteesi näyttävät olevan luomu-ihmisen vastakohta.

Joka tapauksessa antaisi luotettavamman kuvan, jos laittaisit lähdetiedon lainauksiisi. Eli kuka kirjoittanut, missä, milloin. Nuohan voivat olla mistä tahansa poimittuja.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

>>> Jotenkin vaikea uskoa, että olet henkilö joka on ennen suosinut luomua, kun kaikki mielipiteesi näyttävät olevan luomu-ihmisen vastakohta. >>

Kuinka niin? Olen perusterve ihminen, joka kuntoilee paljon ja syö pääsääntöisesti itsevalmistettua kotiruokaa, pääsääntöisesti kotimaisista aineksista valmistettuina. Tosin en halua enää tuhlata rahojani taikauskoon ja siksi luomu/homeopatia/yms ei kuulu valikoimiini.

>>> Joka tapauksessa antaisi luotettavamman kuvan, jos laittaisit lähdetiedon lainauksiisi. Eli kuka kirjoittanut, missä, milloin. Nuohan voivat olla mistä tahansa poimittuja. >>>

No menepä gmo-vapaan Suomen facebook-sivustolle, niin siellä näet ihan nimien kera, että kukapa levittää viikko toisena perään myyttiä intialaistan itsemurhista.

Prinssi Charlesista vaikkapa täällä:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1069392/GM-crop-firms-driving-farmers-suicide-says-Prince-Charles.html

Valhe on valhe, vaikka sen sanoisi kuninkaallinen.