7. maaliskuuta 2014

Superfoodiako?

Superfood tuntuu edelleen olevan joidenkin huulilla ja Ylen Areenassa oli pieni pätkä aiheesta, jossa itseoppinut ruokaguru sekä ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja oli päässyt samaan pöytään professori Marina Heinosen kanssa keskustelemaan aiheesta:

Onko superfood oikeasti superia?

 

 Oikeastaan ainoa asia, joka pisti jutussa silmään, oli ruokaguru Halmetojan sangen pidättyväinen käytös julistamiaan oppeja kohtaan, eli hän älysi olla tuomatta esiin niitä asioita, joita hän oikeasti ajattelee superfoodien tiimoilta. Hän oli yllättäen nyt sitä mieltä, että superfoodit ovat vain brändätty termi tietyille asioille ja hänkin oli sitä mieltä, että mitään tieteellistä näyttöä ei ole, vaan kyseessä ovat lähinnä omat kokemukset sekä luulot ja miten värikkäin sanankääntein niistä sitten puhuu kuulijoilleen.

Sitten hän viljeli termiä ravinnetiheä ruoka ja kun googletin termin "ravinnetiheä", se tuli vastaan vain ja ainoastaan erilaisten kauppojen sivuilla, jotka myivät näitä mielikuvatuotteita. 

Melkoisen ravinnetiheä. Erityisen ravinnetiheä. Uskomattoman ravinnetiheä. Poikkeuksellisen ravinnetiheä. Hyvin ravinnetiheä. Erittäin ravinnetiheä. Äärimmäisen ravinnetiheä.

Kun koetin selvittää, että miten uskomattoman ravinnetiheä poikkesi tiheydeltään äärimmäisen ravinnetiheästä tai poikkeuksellinen erityisestä, en saanut mitään käsitystä asiasta, vaan kyseisiä määritelmiä taidetaan lätkiä ihan mielikuvituksen vilkkauden perusteella ravinnetiheän eteen, ilman mitään suhdetta toiseen kuvaukseen. 

Tosin jokin superfood oli yhdellä sivustolla hyvin ravinnetiheä ja seuraavalla sama superfood olikin äärimmäisen ravinnetiheä, joten eivätpä taida itsekään tietää, vaan tunteella mennään.

Eli mitä tarkoittaa ravinnetiheä ja onko se jokin oikea termi, joka tiedetään yleisesti ja käytetäänkö sitä jossain kuvaamaan jotain?

Se taitaa olla jonkun ikioma keksintö, joka on luotu termiksi superfoodien ympärille, eli ravinnetiheä ei tarkoita yhtään mitään ja sillä ei ole mitään konkreettista mittaria, jonka mukaan jokin on sitä ja jokin ei ole. Se on samaa sarjaa kuin adaptogeeninen, joka on pelkkä hienolta kuullostava keksitty termi, jonka toimintamekanismia ei tiedä kukaan, mutta hauskalta ja kovin terhakkaalta kuullostaa.  Pseudotieteellinen termi, jolla luodaan mielikuvia, mutta siihenpä se sitten jää. 

Halmetoja on omilla luennoillaan väittänyt sellaista, että superfood spirulinasta on valtava määrä tutkimustietoa, joka todentaa sen, kuinka spirulina parantaa yleistä terveyttä, mutta nyt hän ilmeisesti oli unohtanut asian, kun hänkin oli sitä mieltä, että mitään tutkimustietoa superfoodeista ei ole.

Tosin Halmetoja taisi aavistaa, että jos hän sanoo ääneen, että spirulinasta on valtava määrä tutkimustietoa, niin luultavasti Marina Heinonen olisi pyytänyt häneltä esimerkkejä näistä tutkimuksista ja jotain konkreettista, niin sellaista ei ruokaguru tietenkään halua kokea.

Luennoillaan hän väittää, että superruuat parantavat ihmisen älykkyyttä ja jos en nyt muista kauhean väärin, niin siihen kytkettiin se, kuinka sinivalas kehittää fytoplanktonilla maailman terveimmän hermoston ja suurimmat aivot.

Mutta kukaan ei kysynyt, että miten sinivalaan maailman tervein hermosto on todettu ja miten jopa 150 tonnia painavan eläimen aivojen fyysisellä koolla on mitään tekemistä noin 70 kiloa painavan eläimen aivojen koon kanssa? Tosin suurimmat aivot ovat kaskelotilla (jopa yli 9 kg), mutta ei takerruta lillukan varsiin tällä kertaa.

Eräs hänen käyttämänsä esimerkki superfoodien tehosta on se, kuinka joku shamaani pyörii tunteja viidakossa, ottaa yrtin tuolta, juuren sieltä, kasvin täältä, sekoittelee niistä juoman ja naps, posken afta on poissa.

Tätäkään hän ei tällä kertaa ottanut esimerkiksi superfoodien tehosta, kun esitys meni valtakunnan verkkoon ja tiedemaailman edustaja istui vieressä.

Osaako kukaan miettiä syytä sille, että miksi näiden gurujen sanoma muuttuu hyvin paljon kuulijakunnan mukaan?

Miksi ei uskalleta olla professorin edessä samoin kuin omien fanien edessä?

Miksi ei uskalleta julistaa samaa sanomaa Ylen aamu-tv:ssä, kuin uskalletaan julistaa terveysseminaarissa, jonne päästään hyvin kalliilla lipuilla kuulemaan terveysprofeetan julistusta ja kun mukana ei ole yhtään kriittistä kuulijaa?

Joten Halmetoja osasi pitää omilla luonnoillaan käyttämänsä pseudetieteellisen höpinän visusti sisällään, joten hän antoi itsestään ehkä hiukan erilaisen kuvan, kuin mitä hän on omana itsenään, omien faniensa edessä.

Luennoillaan hän kertoo, kuinka rakennetaan voittamaton immuniteetti, joten siihen suhteutettuna hänen esiintyminen televisiossa oli sangen vaatimaton ja noilla kiertelevillä ja kaartelevillä  kommenteilla ei kyllä myydä kenellekään voittamattoman immuniteetin taikuutta. 


4 kommenttia:

Kellaritutkija kirjoitti...

Superfoodi on tietenkin sitä mitä supersankarit syövät! Jos vain jostain löytäisimme supersankarin, niin saisimme tietää. Muutoin ne jäävät yhtä todellisiksi :(

Anonyymi kirjoitti...

Ei kyllä kestä kaverin lausunnot lähempää tarkastelua "Kun on superfoodien kohdalla levelillä Guru, voi kroppansa biohakkeroida niin hyvin, että uskaltaa sanoa ettei ikinä sairastu"

Kyllä tulis professorilta tylyä palautetta, kun tollasta rupeis selittämään.

http://www.lily.fi/blogit/elamani-kunnossa/cocovin-ravintoluento-alkuvuoden-inspiroivin-ilta

Anonyymi kirjoitti...

Mistäköhän tämä "asiantuntija" Halmetoja on hankkinut asiantuntemuksensa?

Halmetojan kotisivulta: "Halmetoja on popularisoinut vahvasti pakurikäävän, raakasuklaan, villivihannesten, eri marjojen ja rohdoskasvien terveyshyötyjä sekä uniikkeja käyttötapoja. Halmetoja ylläpitää voittoa tavoittelematonta löydälähde.fi -tietokantaa ja järjestää Jaakko Halmetoja Tours -hyvinvointimatkoja eri puolille maailmaa." Kuinka pyyteetöntä....

Anonyymi kirjoitti...

Tuo nuorten (enimmäkseen) naisten huuhaausko on kyllä täysin käsittämätöntä. Kun jostain ilmestyy joku hyvä puhuja (mielellään vielä joku edes vähän hyvännäköinen mies), nämä nielevät syötin koukkuineen päivineen. Ja kun joku eri mieltä oleva alkaa argumentoida järkiperusteista, he vastaavat miten "tiede ei tiedä kaikkea, vaan koko ajan korjaa itseään" ikään kuin tiede haahuilisi jossain tuntemattomassa, mutta nämä "gurut" (huh!) ovat nähneet täydellisen totuuden valon.

Jos joku mun sukulaisista alkaisi höprehtiä tuollaista mitä tuossakin blogissa selitettiin, veisin tämän varmaan tutkittavaksi, jos vaikka pääkopassa sattuisi olemaan jotain perustavanlaatuista vikaavikaavikaa... Muutama sen jutun kommentoija sentään oli onneksi tässä maailmassa.