5. maaliskuuta 2014

Pro Luomu, tämä on luomua?

Pro Luomu on tuottanut Suomen valtion (lue:meidän) rahoilla vedet silmiin saavan kauniin videon luomutuotannosta, joka ei ole kuulemma mainos:

Tämä on luomua

 



Oli kyllä hellyyttävää, pakko myöntää. Tarkoin valittuja kuvakulmia, jotka korostivat sitä vaatimattoman luomun pientuottajan ahkeruutta, joka tuottaa luomuruuan tähän maahan. Porkkanat nostellaan käsin pellosta, nyyh, kaunista. Kananmunia syynätään kaikessa rauhassa ja kohdellaan hellästi kuin vastasyntynyttä lasta. Pari hassua lehmää navetassa, joita rapsutellaan ja joille luetaan varmaan iltarunoja auringon laskiessa turvallisen yöunen varmistamiseksi.

Mutta kun on pakko motkottaa ja olla hiukan kriittinen, niin jotain tuosta videosta ja sen kuvakulmista jäi puuttumaan, eli se, että minkälaiset tuottajat sen luomun kuitenkin todellisuudessa tuottavat kauppaan.

Sellainenko navetta, jossa on 10 nautaa, ja sellainenko tila, jossa on pari hehtaaria maata, ja tuotteet kerätään käsin ja työnnellään romanttisesti kottikärryillä korsi suussa vihellellen ekologisen kaupunkilaisen ulottuville?

Ei tuosta nyt oikein saanut sitä käsitystä, että yksi Suomen suurimmista tiloista on luomutila, Malmgårdin tila, joka tuottaa luomua vaatimattoman 500 hehtaarin turvin.

Tai entäpä Tikan luomumaitotila, jossa on noin 350 lypsylehmää pumppaamassa maitoa iloksemme yötä päivää?

Luuleeko joku oikeasti, että tuollainen videolla esiintyneen muutaman kantturan luomutila edes tuottaa luomumaitoa myyntiin? Kyllä se saattaa sinne tankkiauton sisuksiin hyvällä tuurilla vilahtaa, mutta mitä suurimmalla todennäköisyydellä se menee tavanomaisen maidon sekaan ja myydään tavanomaisena.

Ruotsissa suurin luomumaitotila on jo reilun 1000 lypsävää kantturaa, niin eipä tuo kamera sitten sinne viitsinyt vaivautua?

Luomukanalastakin oli valittu hyvin tarkoin kuvakulmat, jolla haluttiin ilmeisesti alleviivata sitä, kuinka pieniä ja mukavia ovat luomukanalat.

Miksihän mukaan ei kelvannut kuvaa Suomen suurimmasta luomukanalasta Lappeenrannasta, jossa on noin 18 000 luomukanaa tuottamassa luomua nälkäisille. Siellä kanat tuuppaavat noin 16 000 munaa päivässä ahteristaan markkinoille, niin mitenkähän hartaudella siinä kanalassa ehditään yhtä munaa syynätä, että onko nyt taatusti vaativalle kuluttajalle mieluinen?

Mutta eipä tuossa videossa toisaalta mitään vikaa ole, sillä sehän oli mainos, jonka on tarkoitus luoda mielikuvia luomusta, jotta ihmiset tuhlaisivat siihen enemmän rahaa.

Mainoksen yleensä tunnistaa siitä, että sillä ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs mieltä olet Antti Heikkilän uusimmasta "uskonnollistyylisestä saarnasta". Aika pahasti tuntuu rattaat Heikkilällä väärään suuntaan pyörivän. Omasta mielestä erittäin hyvä juttu että sallivat maissin viljelyn.

http://www.anttiheikkila.com/blogi/suomi-hyvaksyi-gmo-maissin/