24. maaliskuuta 2014

Luomun ystävä uskoo salaliittoihin, kertoo tutkimus


Pieni tieteellinen välipala alkuviikkoon, eli Chicagon yliopistossa tutkittiin erilaisia terveyteen liittyviä salaliittoteorioita ja sitä, että kukapa niihin salaliittoteorioihin sitten uskoo, niin sieltähän löytyi yllättäen luomuruuan ystävät. Olipa yllätys:


Puolet yhdysvaltalaisista uskoo terveyden salaliittoihin – suomalaiset luottavaisempia

 

Yhdysvalloissa salaliittoteoriat kukoistavat ja miksipä eivät, sillä niillä tehdään paljon rahaa. Natural News ja vastaavat sivustot tuottavat joka päivä uutisia siitä, kuinka taas jokin salaliitto on paljastunut, joka on salannut jo kymmeniä vuosia jonkin yrtin  vaikutukset, joita vaikutuksia ovat tietenkin vaikkapa se, että yrtillä syöpä parantuu muutamassa viikossa, mutta ilkeät lääketehtaat eivät salli sitä.

Ja sitten tietenkin jutussa on linkki nettikauppaan, josta sitä yrttiä nyt sitten saa, noin 2000-6000 dollarin kilohintaan ja sosiaalisen median avustuksella juttu leviää kulovalkean tavoin, sekä huomattava määrä dollareita vaihtaa omistaa ja sitten voi vain kysyä, että missä ne ahneet ilkiöt sitten olikaan?

Kuten eräästä vastaavasta tiedeuutisesta hetki sitten paljastui, tilanne on sikäli vielä kimurantti, että kun ihmisille näyttää miten vahvat todisteet tahansa heidän salaliittojensa mielettömyydestä, he uskovat tämän jälkeen entistä kovemmin uskomuksiinsa, joissa ei ole mitään järkeä.

Minusta omituisinta näissä salaliittoteorioissa on aina se, että ne perustuvat yleensä sellaiseen omituiseen ajatukseen, että jokin ilkeä ja ahne firma voi rikastua suunnattomasti lisää tappamalla kaikki maailman ihmiset tai tekemällä heidät vaikkapa kyvyttömiksi lisääntymiseen, kuten Monsantonkin kohdalla väitteitä esitetään.

Kuka kumma sitä rahaa sitten firmalle tuo tulevaisuudessa, jos heidän tuotteensa tappavat asiakkaat, tai tekevät ihmiskunnan lisääntymisen mahdottomaksi?

Mutta jos salaliittoihin haluaa uskoa, ei välttämättä kannata vaivata päätään turhaan tyhjänpäiväisillä yksityiskohdilla, sillä siellä ne lentokoneet vain suhaavat taivaalla ja puskevat kemikaaleja päällemme, kun firmat koettavat päästä kiireellä eroon maksavista asiakkaista, eikä suinkaan saada niitä tänne lisää. Jos minä näkisin salaliiton, että firma X toimittaa Afrikkaan rikkinäisiä kondomeja, niin sen minä voisin jopa uskoa, sillä sehän toisi lisää maksavia asiakkaita tulevaisuudessa, ei suinkaan kaikkien naisten hedelmättömäksi tekeminen.

Luomuruuan ystävien palosta uskoa salaliittoihin lisää toisella kotimaisella täällä:

Conspiracy Theorists Are Huge Fans of the Local and Organic Food Movements

 

And what I found really surprising, the more conspiracy theories they believed in, the more likely they were to buy organic or farm-stand food. 

No minusta taas sellaisen viljelyideologian kannattajien usko salaliittoihin ei ole ollenkaan yllättävää, joka jo itse viljelyideologiana pitää sisällään kaikenlaista huuhaata, alkaen joistain fytoterapioista sekä homeopatiasta, ja jos kerran luomua ostavat ihmiset luulevat, että tukemalla viljelyä, joka romahduttaa sadot jopa yli puoleen tavanomaisen viljelyn sadoista voisi pelastaa ihmiskunnan ruokahuollon tulevaisuuden, niin eiköhän ole itsestään selvää, että heihin uppoaa aivan mikä tahansa!

Mutta uutista lukiessa voisi miettiä, että mistähän se Snelmann saikaan idean uudesta GMO-vapaa mainoskampanjastaan? Suomalaiset ovat tällä hetkellä paljon yhdysvaltalaisia luottavaisempia, mutta kuinka kauan?


Ei kommentteja: