18. maaliskuuta 2014

Luomulle 326 miljoonan tukipotti

Luomu on taas saamassa melkoisen tukipotin, etenkin jos sitä vertaa siihen, että mitä sillä rahalla todellisuudessa tulee saamaan ja miten paljon jo nyt on tuotantoa luomussa tuottamatta yhtään mitään:

Luomutuotannon tukeen tulossa 326 miljoonan euron tukipotti

 

Onhan se positiivista, että johonkin on syytää rahaa mieltä vailla, ilman että sen suosimisesta on osoittaa edes yhtä hyötyä.

Tietenkin voisi kysyä, että montako vanhusta hoidettaisiin kotona tuolla rahalla, tai montako lastentarhanopettajaa saisi lisää päiväkoteihin, jotta ryhmäkokoja voitaisiin pienentää, mutta päivän trendi on nyt tämä, että meidän pitää koettaa väkisin nostaa luomun suosiota hyvin isolla rahalla, kun se ei muuten onnistu.

Viime vuosi paljasti, että luomun joutsenlento on taas ohi ja luomun myynti nousi prosenteissa juuri sen verran kuin mitä ruuan hinta nousi prosenteissa, joten siitä nyt luulisi jokaisen kykenevän tekemään tarvittavat päätelmät, mutta ei vain onnistu.

Jo nyt tuotannosta on 9 prosenttia luomusta ja myynnistä on luomua noin 1.6 %, niin miten kyseiset virkamiehet eivät osaa päätellä tuosta yhtään mitään? Minusta kysyntä ja tarjonta ovat sellaisessa epäsuhdassa, että tarjontaa voisi vähentää huomattavasti, jotta se olisi edes jossakin suhteessa kysyntään.

Mutta ei meillä taida kuitenkaan kovin huonosti mennä, jos meillä on rahaa 326 miljoonaa heitettäväksi kaivoon tuosta vain?

Viime vuonna luomuun tuhlattiin jo 30 miljoonaa euroa ylimääräistä ja mitäpä sillä saatiin, voisi poliitikoilta kysyä, mutta vastausta lienee aivan turha odottaa, sillä kun päättäjät luulevat jotakin asiaa trendiksi, niin tosiasiat eivät silloin paljoa kiinnosta.

Seuraavan kerran kun koetatte saada aikaa paikallisesta terveyskeskuksesta tai istutte 8 tuntia yhteispäivystyksessä, koska valtion säästöt ovat taas vieneet muutaman työntekijän teitä palvelemasta, niin ehkäpä sillä hetkellä tulee ajatelleeksi sitä, että raha ei kasva puussa ja jonnekin annettu satojen miljoonien potti on jostain pois.


Ei kommentteja: