14. joulukuuta 2013

Luomujoulu käy kalliiksi

Kaleva vertaili jutussaan ruokakoria jouluisten ruokien kautta, eli mitä jouluruuat tulisivat maksamaan luomuna:

Kaleva vertaili: Luomujoulu käy kalliiksi kukkarolle

 

Jouluruoat luonnonmukaisesti tuotetuista elintarvikkeista maksavat reilusti yli tuplaten tavallisiin verrattuna. Luomujoulu maksaisi keskiverrolle nelihenkiselle perheelle 191,40 euroa, kun tavalliseen tyytyvät selviävät reilusti alle satasella, vain 84 eurolla.

Tämä on aika ihmeellistä, sillä luomuliiton mukaan luomu ei juurikaan näy hinnoissa, vaan luomun avulla voi jopa säästää, ainakin suurkeittiöissä, jonne luomua koetetaan väkisellä tunkea, koska silloin me kaikki veronmaksajat pääsisimme maksamaan luomulisää.

Ainoa tapa säästää luomun avulla tässä tapauksessa olisi vähentää reilusti lautasella olevan ruuan määrää, joten tottahan toki toinen puoli, jos ei olla aivan tarkkoja siitä, millä mielikuvilla pelataan milloinkin.

Luomuväen mielestä luomun tuottaminen on paljon halvempaa, koska ei tarvita kalliita kasvinsuojeluaineita, eikä keinolannoitteita saa käyttää ja luomuviljelijä saa jopa paljon enemmän tukea kuin tavanomainen tuottaja ja silti hintaero on noin järkyttävä todellisuudessa?

Yksittäisistä tuotteista suurin hintaeron aiheuttaja on kinkku. Seitsemän kilon luomukinkusta joutuu pulittamaan 16,90 euroa kilolta, kun tavallista kalliimman, suomalaisen viljapossun kilohinta on 5,70 euroa.

Paikallisessa Prismassa kyseisiä luomukinkkuja oli vielä pilvin pimein, enkä ihmettele, kun noin 6-7 kilon luomukinkusta joutuu maksamaan noin 115 euroa, kun meidän kaupassa hinta oli 17.90 euroa kilolta.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tavanomaisen ja luomupossun tuottajahinnassa on käsittääkseni eroa yksi euro/kg. Kaupassa ero on sitten "hiukan" suurempi...

Anonyymi kirjoitti...

Mitä jos haluaa syödä luomua sen takia ettei myrkyttäisi kehoaan ja saisi biljoonaa syöpää lisäaineista, geenimanipuloiduista organismeista jne?

Mikko Lahtinen kirjoitti...

Laitetaanpa katseluvinkkiä, jos vaikka joululomilla olisi ylimääräistä aikaa. Heikin lähiruokaa -ohjelman uusimmassa jaksossa vieraillaan biodynaamisella tilalla. Eipä siinä nyt hirveästi käsitellä biodynaamisen viljelyn erityispiirteitä, mutta yleisesti ottaen annetaan varsin myönteinen kuva, ja ne kiusallisemmat häröilyt jätetään käsittelemättä, vaikka kuun liikkeet pikaisesti mainitaankin. Jakson voi katsella vaikkapa tuolta:

http://www.ruutu.fi/ohjelmat/heikin-lahiruokaa/kausi-3-jakso-7

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

>>> Mitä jos haluaa syödä luomua sen takia ettei myrkyttäisi kehoaan ja saisi biljoonaa syöpää lisäaineista, geenimanipuloiduista organismeista jne? >>

Luomuruuassa on täysin samoja geenejä kuin kaikessa muussakin ruuassa. Tietenkin jos on sairastunut geenipelkoon, niin siihen ei yleensä auta mikään, ei edes itsensä sivistäminen.

Luomussa käytetään torjunta-aineita, jotka ovat elimistölle aivan yhtä haitallisia kuin muutkin torjunta-aineet, eikä niiltä suojauduta luomun ruusuisilla mielikuvilla, vaikka kuinka haluaisi.