9. joulukuuta 2013

Luomu saa ruuan maistumaan!

Kerrankin iloisia uutisia luomun kuluttajille, sillä ruotsalaiset tutkijat onnistuivat saaman selville sen, että kun ruuan sanoo olevan luomua, syöjä kokee sen maukkaamaksi:

Ruotsalaiset paljastavat: Näin ruoan saa maistumaan paremmalta


Ja sitten seuraa huonot uutiset, eli ruuan ei tarvitse olla luomua, riittää kun sanoo sen olevan. No tämä asia on ollut tiedossa jo pitkään ja tähän mystiseen lumevaikutukseen luomun suosio taitaa myös perustua.

Jos ruoanlaittotaitosi eivät ole ihan huipputasolla, tutustu ruotsalaistutkijoiden uuteen oivallukseen. Vieraat saa nimittäin huijattua uskomaan, että ruoka on todellisuutta parempaa, jos heille kertoo sen olevan luomua.

Onko tämä nyt luomun kannalta hyvä vai huono uutinen? Jos poltat kastikkeen pohjaan, niin vain sanot sen olevan luomua niin kukaan ei huomaa mitään ja taitojasi ylistetään kuorossa? Pihvi menee hieman ylikypsäksi tai jopa reilusti, niin sanot sen vain olevan luomua, niin kaikki huokailevat onnesta soikeana?

Osallistujille annettiin kaksi kupillista tavallista kahvia, mutta toisessa kupissa väitettiin olevan luomukahvia. Vaikka kahvit olivat todellisuudessa samaa laatua, osallistujien mielestä "luomu" maistui paremmalta. Tutkijat päättelivätkin, että pelkkä ruoan leimaaminen luonnonmukaiseksi riittää muokkaamaan odotuksia.
Ruotsalaistutkijat uskovat tämän tarkoittavan sitä, että luomutuotteista ollaan valmiita maksamaan enemmän, mutta myös sitä, että tieto ruoan luonnonmukaisuudesta tekee syömisestä vielä nautinnollisempaa.

Yhdistetäänpä tähän uutiseen eräs aiempi uutinen:

RUOKAHUIJAUKSIA SUITSITTAVA POLIISIN VOIMIN EU:SSA


Raportin mukaan kymmenen useimmin väärennettyä ruokaa ovat järjestyksessä oliiviöljy, kala, luomuruoka, maito, viljat, hunaja ja vaahterasiirappi, kahvi ja tee, mausteet kuten chilijauhe ja sahrami, viinit sekä tietyt hedelmämehut.

Osaakos kukaan arvata, miksi luomu on ruokaväärennösten kolmen suosituimman joukossa?

Kun tavallisen omenan naamioi luomuksi, kuluttaja maistaa sen herkullisena ja on valmis maksamaan siitä enemmän, kuin aivan tavallisesta omenasta, joka se todellisuudessa on.

Se tietenkin ihmetyttää, että jos kerran luomun maistaa, kuten niin monet kehtaavat väittää, niin miksi se ei näy todellisuudessa, jossa elämme?

Sitäpä voi lähestyvän Joulun kunniaksi ihmetellä, kun kohu joulukinkkujen riittävyydestä on jo alkanut, ajallaan, aivan kuten joka Joulu.

Ei kommentteja: