3. joulukuuta 2013

Lasten ruoka-allergiat romahtivat Raumalla

Saamme lukea useista lähteistä siitä, kuinka me olemme sairaampia ja sairaampia koko ajan ja tämä kauhea kohtalomme ilmenee esimerkiksi ruoka-allergioiden räjähdysmäisenä kasvuna.

Määrätyt ihmiset esimerkiksi sosiaalisessa mediassa lietsovat pelkoja erilaisia ruoka-aineita kohtaan viikko toisen perään ja saamme kuulla maidon vaaroista, viljojen vaaroista ja ties minkä tavanomaisen ruoka-aineen vaaroista sekä siitä, kuinka ne tuhoavat terveytemme ja aiheuttavat kaikki sairaudet mitä kuvitella saattaa.

Tämän ovat huomanneet ainakin ruokateollisuuden edustajat, jotka tuottavat tämän informaation seurauksena kiihtyvällä vauhdilla erilaisia muodikkaita elintarvikkeita markkinoille, joista puuttuu milloin laktoosi ja milloin vaikkapa viljojen gluteiini.

Osa ihmisistä tarvitsee gluteiinittomia tuotteita ja heillä on tällöin lääkärin diagnosoima keliakia. Samoin muissakin ruoka-aineallergioissa tärkeintä olisi diagnoosi alan ammattilaiseltä, eivätkä sosiaalisen median itseoppineiden gurujen määrittämät ole sieltä parhaimmasta päästä. Mutta tarinoita riittää ja tämän ajan muoti-ilmiö on se, että tarinat ovat paljon mediaseksikkääpiä kuin terveyden alan ammattilaisen tuottamat diagnoosit.

Lasten saamat allergiat kasvattavat myös kuntien menoja, sillä koulujen erikoisruokavaliot maksavat huomattavasti enemmän kuin aivan tavalliset ruuat. Raumalla päätettiin tehdä stoppi sille, että allergiat hyväksytään vain pelkän oman ilmoituksen perusteella, vaan allergioihin vaaditaan alaan perehtyneen ammattilaisen luona vierailu.

Lääkärintodistus poisti valeallergiat kouluista Raumalla

 

Tiukentuneet allergiaohjeet ovat vähentäneet lasten erityisruokavalioita merkittävästi Raumalla.
Kaupungin perustama allergiatyöryhmä päätti vuoden 2012 syksyllä, että lapsen erityisruokavaliot käydään aina läpi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Jo pelkällä ilmoituskaavakkeen muutoksella saatiin aikaiseksi paljon.
– Aikaisemmin meillä oli kaavakkeessa lueteltu aineita ja rasti ruutuun -menetelmällä sai valita, mille on allerginen. Poistimme tämän kaavakkeen ja nyt meille pitää luetella allergisoivat aineet ja kertoa, mitä oireita niistä tuli. Tämä päätös puri heti: lasten erityisruokavaliot vähenivät 30 prosenttia, kertoo Rauman ruokapalveluiden tuotantopäällikkö Eija Väinölä.

Kuinkahan moni näistäkin valeallergioista on syntynyt netin syövereistä löytyneen huuhaa-tiedon perusteella, kun on luettu kauheita, osin täysin keksittyjä kertomuksia siitä, miten kauhea jokin yksittäinen elintarvike on terveydellemme?

Tai kun isä tai äiti ovat päättäneet itseoppineen internetgurun juttujen perusteella määritellä lapselleen erilaisia allergioita, kun ne ovat nykyään niin pahuksen muodikkaita? Kyllähän lapsella edes yksi kunnon allergia pitää olla, tai muuten ei ole töissä kahvitauolla mitään voivoteltavaa.

Jospa kyseessä on kuitenkin vain se, että lapsi ei pidä jostain ruuasta ja paras keino välttää syömästä sitä on kertoa olevansa allerginen sille ja sehän onnistuu helposti, kun netin perusteella lähes kaikelle voi olla nykyään allerginen ja heitä on paljon!


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.hs.fi/kotimaa/Suolistosairaudet+yleistyv%C3%A4t+nuorilla++syyt%C3%A4+ei+tiedet%C3%A4/a1377922781187
Hesarin kommenteissa taas maallikot tietävät asiat parhaiten...