23. joulukuuta 2013

Joulun juttupaketti!

Luomulakko viettää pyhien alla hiljaisempaa aikaa, joten on aika tarjota lukijoilleni pieni joulupaketti pitkien hiljaisten päivien ratoksi.

Luomulakko ei suinkaan ole ainoa luomukriittinen taho Suomessa, vaan esimerkiksi Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry on tuottanut hyvin kattavan paketin tietoa tuottavasta maataloudesta, joten sieltä saa hyvin painavaa faktoin perusteltua tietoa luomutuotannosta, joka ei ole sieltä tuottavimmasta päästä.

Yhdistyksen sivuston keskustelupalstalla riittää lukemista vaikka viikoiksi, mutta eräs tuore aihe kannattaa ottaa käsittelyyn ensin, nimittäin luomun satoisuus.

Maaseudun tulevaisuus julkaisi Maaseudun tiede -liitteessä tietoja luomun ja tavanomaisen sadoista ja seuraavan linkin takaa pääsee suoraan asiaan:

Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta

 

Luomun ja luonnonmukaisuuden ihannointi kuuluu vahvasti myös erilaisiin lääketieteen ulkopuolella huuheltaviin vaihtoehtohoitoihin ja muuhun vastaavaan huuhaahan ja Roskatiede-blogi on kirjoittanut asiasta muutaman oivallisen blogauksen:

Perusta oma, uusi vaihtoehtohoito – rikastu näillä ohjeilla

 

Jokaisen luomuihmisen terveyspankista löytyy elävän veren analyysi, josta tarjolla mittava faktapaketti:

Happy pH, ei niin onnellista elävän veren kuvausta ja pH-hoitoa

 

Jokainen lienee lukenut paljon juttuja siitä, kuinka voi elää sairastumatta, kun vain syö oikein (lue:luomua) ja pitää luonnonmukaisuuden jumalat tyytyväisinä ympäröimällä itsensä erilaisista henkisyyden kaupoista ostamillaan luonnonmukaisilla kulutustarvikkeilla.

Mediuutiset tarjoaa tällaisesta hienon kirjoituksen, jossa on päästy asian kaupalliseen ytimeen:

Hyvinvoinnista terveysterrorismiin


Terveysterroristit ovat usein terveitä ja hyväkuntoisia nuoria aikuisia, joiden lähisuvussa ei esiinny juurikaan sairauksia. He ovat ravintotietoisia ja suhtautuvat fanaattisesti ruokaan. Erilaiset dieetit ovat heidän uskontonsa, ja he tekevät niiden puolesta aggressiivista käännytystyötä. He jaottelevat ravintoaineet usein sallittuihin ja kiellettyihin. Itseoppineet gurut pitävät ravitsemusaiheisia blogeja, kirjoittavat kirjoja ja artikkeleita, kiertävät luennoimassa terveydestä ja myyvät samalla tuotteitaan tai palveluitaan. 

Ilmeisesti myynninedistämistarkoituksiin on kehitetty salaliittoteorioita, joiden mukaan nykyisten ravitsemussuositusten taustalla on elintarviketeollisuus ja lääketiedettä ohjaavat vain lääketeollisuuden intressit. Monissa kuntoilu-, fitness- ja naistenlehdissä alkaa olla yhä enemmän näiden gurujen ravintojuttuja, joista osa kuitenkin paljastuu kirjoitetuksi ilman perustietoa ihmisen ravitsemusfysiologiasta.

Ja tässäpä vielä pieni ajatus siitä, että kaikessa kannattaa pitää kohtuus mielessä, niin terveydessä kuin ruuassakin:

Kohtuullisuus kuuluu jouluun

 

Ylensyöneitä hoidetaan jouluisin yliopistosairaalan ensiavussa. Tässä lehdessä sivulla 10 julkaistava uutinen Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) joulukiireistä saattaa peräti naurattaa, mutta kyse on perimmältään vakavasta asiasta ja muustakin kuin pelkästä syömisestä.
Ylensyönyt joutuu sairaalaan, kun suoli ei yksinkertaisesti vedä: herkkuja notkuvasta joulupöydästä on ahmittu aivan liikaa ruokaa.
Kun ruoka jää jumiin, osa potilaista joutuu tiputukseen, jotta suolisto saa aikaa sulattaa lanttulaatikkoa, sienisalaattia, kinkkua, karjalanpaistia ja suklaakonvehteja. Joillekin tiputus on liian hidas helpotuskeino, joten heitä on autettava imemällä mahalaukun sisältöä pois nenämahaletkulla
.
Sen lisäksi, että ylensyönti on terveydelle vaarallista, se on myös moraalisesti arveluttavaa. Kyse on ajankuvasta: kohtuus ei ole kylliksi. Kun on vara syödä itsensä kipeäksi, sitten syödään kanssa.

Moni syyllistyy joulunpyhinä ja uudenvuodenaattona tavanomaista suurempaan kohtuuttomuuteen myös alkoholinkäytössään. Sekin näkyy yliopistosairaalan ensiavussa, missä lääkäri ompelee yökaudet päihtyneiden verisiä vammoja, jotka ovat syntyneet joko kompuroinneista tai tappelunnujakoista.

On helppo yhtyä KYSin ensiavun toivotukseen: kohtuullista joulua!

Kohtuullista Joulua jokaiselle Luomulakon lukijalle!

Ei kommentteja: