Essential trace and toxic element concentrations in organic and conventional milk in NW Spain.
Dietary composition and husbandry practices largely determine essential trace element status and toxic element exposure of livestock, and consequently their concentrations in animal products. This study evaluates the main essential trace (Co, Cr, Cu, Fe, I, Mn, Mo, Ni, Se and Zn) and toxic (As, Cd, Hg and Pb) element concentrations in milk from organic and conventional farms in NW Spain (n=50). Milk samples were acid digested and analyzed by ICP-MS. Essential trace element concentrations in organic milk were significantly lower compared to conventional milk, this was especially evident for elements that are routinely supplemented at high concentrations in the conventional concentrate feed: Cu (41.0 and 68.9μg/L in organic and conventional milk, respectively), Zn (3326 and 3933μg/L), I (78 and 265μg/L) and Se (9.4 and 19.2μg/L). Toxic metal concentrations in milk were in general very low and no statistically significant differences were observed between organic and conventional milk. In addition, the mineral content of organic milk showed a seasonal pattern, the significantly higher As (65%) and Fe (13%) concentrations found in the winter sampling possibly being related to a higher consumption of concentration feed and soil ingestion when grazing.
Ainakin sinkkiä, jodia ja seleeniä luomumaito sisälsi merkittävästi vähemmän, kiitos luomun sääntöjen, jotka rajoittavat tiukasti eläinten ruokintaa sekä lisäravinteita.
Tavanomaisessa tuotannossa monia mineraaleja voidaan lisätä ruokavalioon, joita eläin ei maaperästä sapuskansa mukana saa, joten luomu on ilman sääntömuutoksia aika heikoilla tässä asiassa.
Joten ainakin terveydelle merkittävien mineraalien osalta luomumaito hävisi selkeästi, joten luomumaidon hyvin korkealle hinnalle on kovin vähän katetta, mutta eipä se taida heitä kiinnostaa, jotka uskovat luomun autuaaksi tekevään voimaan.
Sen sijaan ympäristön myrkkyjen osalta mitään merkittävää eroa ei löytynyt, joita ainakin mainoksissa niin mainostetaan, eli luomun pitäisi olla puhtaampaa, mutta tutkimusten mukaan on aivan yhtä puhdasta kuin tavanomainenkin.
5 kommenttia:
Mitähän väliä on sillä, että rasvaton luomumaito ei ole homogenoitua? Kun rasvaa ei ole, onlisiko mahdollistakaan homogenoida? Homogenointihan on rasvapallosten pilkkomista ????
Matti
Linkin url lienee http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23391598
Linkin url oli tipahtanut kirjoitusvaiheessa pois, mutta nyt se on lisätty ja se on juuri tuo yläpuolella mainittu.
Linkki ei anna vastausta siihen, että mitä väliä on rasvattomassa maidossa, onko se homogenoitu vai ei... kun rasvaa ei ole...
Katsokaa Suomen jättitehtaat, Valio jakso...
Maito pilkotaan aivan atomeiksi ja kasataan uudelleen. Siinä ei ole mitään alkuperäistä, on sitten luomua tai ei.
Pakko vielä mainita rasvaton luomumaito, täysin luonnoton tuote. Luomuhan tulee sanoista: "luonnon mukainen".
Luomukananmuna lienee ainut oikea luomutuote jota ihminen ei ole sotkenut.
Lähetä kommentti