2. heinäkuuta 2013

EVORA testaa geenirokotetta!

Eräs aprillipila vuodelta 2010 on alkanut jälleen kiertää pitkin internetin syövereitä ja se kiertää yllättäen muka tosiasiana.

Radio Itä-Uusimaa julkaisi 1.4.2010 uutisen, jonka mukaan kotimainen rokotustutkimuskeskus EVORA on alkanut tutkia geenimanipuloitua rokotetta, jonka pitäisi estää geenimanipuloiden ruuan haittavaikutukset, eli vaikkapa lasten liikakasvu. Haastattelun antoi erikoistutkija Sakari Turtiainen.

Lapsia saattoi tuoda tutkimukseen ja ilmoittautuminen oli Porvoon torilla 1.4 klo 10. Mutta tuokaan pieni yksityiskohta ei rokotevastaisia tahoja saanut epäilemään itse uutista aprillipilaksi, vaan uutinen lähti hysteerikkojen käsissä leviämään kulovalkean tavoin.

Esimerkiksi rokotekriittinen ja tiedevastainen Rokoteinfo nielaisi koko koukun ja julkaisi uutisen vuonna  nettisivuillaan oikeana uutisena, eikä suinkaan aprillipilana.

Juttu oli jostain syystä jäänyt esimerkiksi Ylen virallisille sivuille, josta se on tänään poistettu, mutta se olisi ehkä kannattanut tehdä jo kolme vuotta sitten:

Uuden geenirokotteen testaus alkaa Porvoossa

 

Kolme vuotta on kulunut ja ihmisten muisti on tyhjentynyt, joten jokin taho levittää tätä uutista taas todellisena tapahtumana ja useat keskustelupalstat ovat saaneet lukuisia uusia ketjuja koskien tätä aprillipilaa, ja hysteeriset vanhemmat ovat peloissaan lastensa puolesta.

Esimerkiksi facebook-sivusto Terveydellä ei ole hintalappua ja monet muut tahot ovat jälleen kaivaneet tämän aprillihauskuuden esiin ja levittävät sitä tarpeettoman pelon lietsomisen tarkoituksessa.

Ja eipä olisi tarvinnut tehdä muuta kuin googlettaa "EVORA" tai vaikkapa "erikoistutkija Sakari Turtiainen", niin asiassa olisi päässyt jo paljon eteenpäin ja ehkäpä pieni hörhöhälytyskello olisi alkanut korvan vieressä kilistää.

Mutta sepä taitaa olla noissa piireissä hieman liikaa vaadittu.

Ei kommentteja: