Yle uutisoi tuoreeltaan tällaista:
Suomeen tulee yhä enemmän ulkomaista luomua
Suomeen tuodaan yhä enemmän ulkomaisia luomuelintarvikkeita. Syynä on se, että luomun kysynnän kasvaessa kotimainen tuotanto ei riitä aina vastaamaan kuluttajien tarpeisiin. Kuluttajaa houkuttelee myös ulkomaisen luomun halpa hinta.
Näinpä se on, eli hinta ratkaisee ja sitten täytyy tietenkin kysyä, että eikö halpa hinta luomussa aiheuta mitään värinöitä luomukuluttajassa?
Tavanomaisessa tuotannossa halpa hinta on hirvittävä kirosana ja se on oikea pääkallolippu tuotteessa kertomassa epäeettisestä tuotannosta ja ties mistä kauheuksista, mutta mitenkäs halpa hinta luomussa korreloi kuluttajan suhtautumisesta tällaisiin asioihin?
Etenkin kun jossain kyetään tuottamaan luomua jopa halvemmalla kuin Suomessa tavanomaista, niin mitkään hälytyskellot eivät soi kysymään, että miten ihmeessä se on mahdollista?
Esimerkiksi kotimaisessa ekokauppaketju Ruohonjuuressa ulkomaisen luomun osuus on nyt noin 70 prosenttia ruokatuotteiden valikoimasta.
Ruohonjuuri onkin mielenkiintoinen tapaus, sillä se on oikeastaan ainoa eko-luomukauppa, joka on pysynyt pystyssä ja jopa tuottaa omistajilleen voittoa. Ruohonjuuri taitaakin olla kotimainen versio Whole Foodsista, luomukaupan jättiläisestä, joka on jyrännyt luomun kivijalkamyymälät ja muut pienkaupat maan rakoon tullessaan mihin tahansa. Whole Foods avaa kaupan, niin jokainen pienmyymälä siitä 100 km säteellä on konkurssissa noin puolessa vuodessa. Syynä on tietenkin halpa hinta, johon kukaan ei pysty vastaamaan.
Sillä tuore uutinen kertoo tällaista Ruohonjuuresta:
Ekokauppa sen kun porskuttaa
Ruohonjuuri Oy:n viimeiset vuodet ovat olleen kovan kasvun aikaa, kun liikevaihto on harpponut kaksinumeroisin luvuin. Tilivuonna 2012 liikevaihto kasvoi seitsemän prosenttia 8,3 miljoonaan euroon.
Tosin liikevaihto ei kerro kaikkea, kuten yritysinfon puolelta selviää nopeasti:
Ruohonjuuri Oy:n tulos laskuun, vaikka kasvu oli kohtalaista
Kohtalainen liikevaihdon kasvu ei heijastunut Ruohonjuuri Oy:n tuloskehitykseen. Ruohonjuuri Oy:n tulos laski 421 tuhanteen euroon, jossa laskua edelliseen vuoteen verrattuna oli 186 tuhatta euroa eli 30.6 prosenttiaTakaisin Ylen uutiseen:
Syinä ulkomaisen luomun isoon osuuteen ovat kotimaisen tarjonnan niukkuus ja kuluttajien halut.
-Usein on sellainen tilanne, että on vaatimattoman näköinen, kalliimpi kotimainen luomu ja kauniisti pakattu, edullisempi ulkomainen luomu rinnakkain.
Ja kyllä se vain on niin, että ulkomaalainen tuote menee yleensä paremmin kaupaksi, kuvailee ekokauppa Ruohonjuuren markkinointi- ja ostopäällikkö Johanna Koskinen.
Jos brändityöryhmän visiot toteutuvat, niin mitäpä me sille kotimaiselle luomulle sitten teemme, joka kuluttajille kelpaa sangen nihkeästi ja joka vuosi kelpaa yhä heikommin, ennustan, sillä kun kuluttajat totutetaan halpaan ulkomaiseen luomuun, miten ihmeessä heidät saadaan tarttumaan kalliiseen kotimaiseen?
1 kommentti:
Merkillinen juttu tämä mielikuva "paremmasta suomalaisesta ruoasta"...
Kun vertaa ulkomaista ja kotimaista tarjontaa, en mitenkään ihmettele miksi ostopäätös usein lopulta kohdistuu ulkomaiseen tuotteeseen. Ne vaan monet sattuu olemaan parempia, luomua tai ei. Ulkomaisten kasvisten ulkonäkö on houkuttelevampi, samoin pakkaustapa, enkä tarkoita pelkkää paketin ulkonäköä.
Verrataanpa vaikka omppuja. Sitten kun syksyllä kauppoihin tulee suomalaisia omppuja, laatuero on silmin nähden merkittävä.
Kun ulkomaiset omput (luomu tai ei) on poimittu puusta, ne ovat tasakokoisia, virheettömiä (ei rupia tai kolhuja ennen kuin suomalaisen kaupan myymäläapulaisen käsittelyssä), pakattu siististi laatikoihin kennoihin yksi kerrallaan, jotkut jopa silkkipaperiin käärittynä. Kuluttaja tietää saavansa lajikkeen mukaisen ja makuisen ompun, jonka hintakin on kohtuullinen.
Ja miltä näyttää suomalainen ompputarjonta? Pahvilaatikkoon ("ihanan rustiikkisesti") heitettyjä omppuja, erikokoisia, rupisia, muotopuolia, usein täynnä kolhuja (maasta poimitut omput), lajikkeesta ei usein tietoakaan eli happamia kuin p*****t. Luomua tai ei, hinta joka tapauksessa vähintään kaksinkertainen verrattuna niihin laatuomppuihin jotka tuodaan tänne maapallon toiselta puolelta.
On tämä suomalainen ruokatuotanto vaan niin erinomaista, ettei mikään pärjää meille!(?)
Lähetä kommentti