29. toukokuuta 2013

Luonnonkosmetiikan hammastahnat huijausta

Uusin Kuluttaja-lehti teki hammastahnatestin (otsikko: Huijaus harjalla), jonka tuoma tulos ei ollut mitenkään yllätys. Parhaiten pärjäsivät oikeat hammastahnat ja ekologisesti viherpestyt, luonnonmukaisilla mielikuvilla ratsastavat löytyivät kahdelta viimeiseltä sijalta. Toisen luonnonkosmetiikan hammastahnan pesutulos oli surkea ja toinen tapaus, joka mainosti olevansa fluoriton, siis kemikaalikammoisen vaihtoehto, sisälsikin fluoria.

Mitäpä tästä taas pitäisi sanoa? Mutta onneksi tämä ei bisnestä haittaa, sillä luonnonmukaisuus on trendi ja trendit eivät välitä tosiasioista. Ja haittaako tämä tulos niitä blogisteja, jotka ylistävät luonnonkosmetiikkaa ja saavat näitä tuubeja ilmaiseksi mainostamista varten, eli kykenevätkö he muuttamaan mielipiteitään todellisuutta vastaaviksi? No eivät tietenkään, sillä silloin heille ei kukaan enää lähetä ilmaiseksi luonnonkosmetiikkaa, eikä heitä kutsuta tilaisuuksiin syömään ja juomaan ilmaiseksi, joten he tekevät kuten heille tuotteita lähettävä taho käskee, aivan kuten muussakin bisneksessä. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.

Testin voitti aivan tuikitavallinen Pepsodent Super Fluor, joka maksaa 1.50 euroa per tuubi, eli litrahinta on reilun 20 euroa.

Testin viimeinen, Weleda suolahammastahna, maksaa 8.20 euroa tuubi ja litrahinta on vaatimattomat 109,30 euroa, eli luonnonkosmetiikka on kyllä kätevä huijaus. Pistetään purkkiin kahta äärettömän halpaa ainetta, eli vettä ja suolaa ja sitten sanotaan sen olevan raikas tuote perusteelliseen puhdistukseen ja kemikaalikammoinen pistää eurot riviin. Tosin hampaat eivät puhdistu, mutta lompakko puhdistui ylimääräisestä kahisevasta, eli jotain tapahtui kuitenkin ja bisnes pyörii.

Kemikaalikammoisille suunnattu "fluoriton" Logodent Mineralstoff Zahncreme maksaa 4,08 euroa purkki ja litrahinta on 54,40 euroa ja siinä saa kuitenkin vielä fluorin kaupanpäälle, joten jotain positiivista sentään, ei tosin kemikaalikammoisen mielestä.

Jutussa annettiin myös tehoisku fluorista, kemikaalikammoisten pikkumöröstä, eli että pienen lapsen pitäisi syödä puoli tuubia hammastahnaa kerralla (40ml), jos aikoo fluorimyrkytyksen oireita saada aikaiseksi ja erilaisten hysteerikkojen suosima pitkäaikaisaltistuskin tarvitsisi noin 1-4 teelusikallista  päivittäin syötyä hammastahnaa vuosikausien ajan, ennen kuin oireita ilmaantuisi.

Myrkytystietokeskuksen erikoislääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto ei muista milloin olisi viimeksi kuullut Suomessa tapahtuneesta fluorimyrkytyksestä. Lisäksi fluori kiistatta suojaa hampaita reikiintymiseltä sekä vahvistaa hammaskiillettä, niin he, jotka eivät ole tästä tieteellisestä tiedosta  kiinnostuneita, voivat rauhassa tuhota hampaansa kuinka luomuilla metodeilla tahansa.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No kyllähän tässä on aika selvää, että Unilever on maksanut sekä testin tulokset, että myrkytystietokeskuksen erikoislääkärin saadakseen mieleisensä tulokset. Koska salaliitto ja suuryritys.

Se on jännä, ettei markkinointiväittämiin tarvitse suhtautua kriittisesti, jos väittäjänä on jonkin sortin ekotoimija. Jännä on.

Anonyymi kirjoitti...

Jutun luettuani se todellakin haiskahti ostetulta minunkin mielestä. Ja fluorihan tunnetusti vahvistaa hampaan ulkopintaa, mutta haurauttaa luustoa sekä hampaan sisintä eikä edes kunnolla tapa streptococcus mutans bakteeria, joka edistää reikiintymistä.