Lähiruokabuumi on tuonut tuotantoeläimiä kaupunkeihin ja ihmisten lemmikeiksi.
HS MAKSUMUURI - Kesäkana tuo paperitöitä
Koska maataloudesta on nykyisin aavistuksen vieraannuttu, eikä oikein ymmäretä sitä, mitä uhkia ja riskejä tuotantoeläimet pitävät mukanaan, on Hesarin juttu hyvä lukea, ennen kesäkanan hankkimista.
Suomalainen mies kaupitteli hiljattain broilerin untuvikkoja eteläsuomalaisen huoltoaseman pihalla sekä internetissä. Hän oli tuonut pahvilaatikoittain untuvikkoja Virosta ilman asianmukaisia todistuksia eläinten alkuperästä ja terveydestä.
"Laittomasti tuodut eläimet voivat kantaa vakavia eläintauteja, jotka voivat vaarantaa sekä eläinten että ihmisten terveyden", Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Jaana Vuolle sanoo.
Sille on syynsä, miksi tuotantoeläimiä halutaan pitää puhtaissa ja hygieenissä tuotantotiloissa, sillä Suomeen salakuljetettu söpö pikku broileri voi kantaa mukanaan vaikkapa Newcastlen tautia, jota ei Suomeen haluta minkään kivan buumin jälkiseurauksena.
Newcastlen tauti
Kun on ostamassa huoltoasemalta söpöä kanaa auton takakontista, voi aiheuttaa toimillaan hyvinkin laajaa tuhoa heidän keskuudessaan, jotka saavat elantonsa esimerkiksi kanataloudesta.
Pienimuotoisesta tuotantoeläimien pitämisestä yksityiskodeissa on varmaan paljon iloa sekä aikuisille, että lapsille, mutta tarkkana pitää olla, jotta suuri vahinko jäisi tulematta, joka onnistuu hyvin vaivattomasti yhdenkin kesäkanan kanssa, jos se tulee tautialueelta.
Newcastlen tauti on tappava siipikarjan sairaus, joka leviää helposti esimerkiksi tuulen mukana. Suomi ja Ruotsi ovat ainoat EU-maat, joissa tautia ei esiinny. Sen leviäminen on vakava uhka koko eläintuotannolle."Suomi on vielä onnellinen saareke, jossa on vältytty useilta vakavilta eläintaudeilta. Olemme tottuneet syömään suomalaisia kananmunia huoletta raakoina, koska salmonellaa ei ole. Muissa maissa näin ei ole", yksikönjohtaja Jaana Mikkola sanoo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti