12. toukokuuta 2013

Vuokot myrkyttävät elinympäristönsä itselleen


Tässäpä mainio esimerkki ja tiedeuutinen siitä, mitä keinoja kasvit voivat käyttää raivatessaan elintilaa itselleen ja miten selvittävät tiensä ekolokeronsa huipulle:

Vuokot käyvät kemiallista sotaa

 

Aikoinaan kuviteltiin, että sini- ja valkovuokot ovat ylivoimaisia kilpailijoita metsän muille kasveille siitä syystä, että ne selviytyvät talven ikeestä muita kasveja nopeammin. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että kyse on lähinnä kemiallisesta sodankäynnistä.

- Vuokot kilpailevat muiden kasvien kanssa erittämällä pahanhajuisia- ja makuisia kemikaaleja. Ne lykkäävät juurista sellaista myrkkyä maaperään, että muiden kasvien on aika lailla mahdotonta elää siinä ympärillä, kertoo professori Heikki Setälä Radio Suomen Luonto-Suomi-ohjelmassa.
 Vuokot eivät kuitenkaan ole ainoita myrkyttäjiä. Monet muutkin kasvit erittävät kemikaaleja juuristaan ja lehdistään.

Näin se vain on, kaikkien luonnollisuutta ja luontoa ihannoivien suureksi mieliharmiksi.

Suurin osa kasvikunnasta on ihmiselle ruuaksi kelpaamatonta myrkyllisyytensä takia ja ihmisen harrastama jalostustoiminta on tuottanut meille myrkytöntä tai lähes myrkytöntä syötävää.

Kasvi ei halua tulla syödyksi, vaan koettaa viedä lajiaan eteenpäin keinolla millä hyvänsä ja muiden lajien myrkyttäminen tieltä pois on ollut hyvä keino jo satoja miljoonia vuosia.

Vuokon käymään kemialliseen sodankäyntiin perustuu myös moderni kasvinjalostus, eli jalostetaan kasvi, joka kestää kasvinsuojeluainetta X, jolloin samasta elintilasta viljeltävän kasvin kilpailevat lajit  saadaan tipautettua pelistä pois.

Vuokot erittävät myrkkyä X, joka ei vaikuta niihin itseensä, mutta tekee ympäristöstä vuokon kilpailijoille elinkelvottoman, jolloin vuokot voittavat ekologisen lokeron itselleen.


Ei kommentteja: