3. huhtikuuta 2014

Raakamaito tekee tuhojaan

Ja jälleen kerran saamme lukea ikäviä uutisia muotitietoisten ruokatrendien saavutuksista:

Raakamaidosta tarttunut suolistotulehduksia Uudellamaalla

 

Porvoon seudulla on tähän mennessä yhteensä seitsemällä henkilöllä todettu yersiniabakteerin aiheuttama suolistotulehdus.

Kolmella sairastuneista on lisäksi kampylobakteeritartunta.

Tartunnan lähteeksi epäillään kuumentamatta nautittua, askolalaisen Uljaan maitotilan  pakkaamaa raakamaitoa.

Uljaan tilamaito on epidemiaselvitysten johdosta vetänyt myynnistä kauppoihin toimittamansa raakamaidon, jota on helmikuusta lähtien pakattu tuhansia litroja.

Myös raakamaidon toimittaminen myyntiin on keskeytetty selvitysten ajaksi. Maitoa on ollut myynnissä Itä-Uudellamaalla sekä pääkaupunkiseudulla helkimuusta lähtien tuhansia litroja.

Mikäli kuluttajilla on kotonaan jäljellä Uljaan tilamaitoa, tulee maito palauttaa myymälään tai kuumentaa pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Maitoa ei tule juoda kuumentamatta.

Onko jollekin vielä epäselvää se, että miksi maitoa on alettu pastöroida?

Mahtaako kyseessä olla maitoteollisuuden salaliitto, vai voisiko maidon käsittelylle olla aivan järkeviä, terveydellisiä syitä?

 

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä ihmettä? Kyllä tuon täytyy olla Valion salajuoni. Raakamaitohan on NIIN paljon parempaa ja terveellisempää. Varmaan joku tehomaitoteollisuuden kätyri on käynyt myrkyttämässä puhtaan luomumaidon tuottajien tonkat!

Mikko Lahtinen kirjoitti...

Helsingin Sanomien uutisessa tuottaja antaa vähän hämmentäviäkin kommentteja ja uskomuksiaan:

"Ollinsalo uskoo, että sairastuneiden oireet menevät nopeasti ohi. Hän myös uskoo, että vatsa tottuu maitoon pitkän käytön jälkeen.

"Olen itse juonut maitoa kuumentamatta kolmenkymmenen vuoden ajan eikä minulle ole tullut mitään oireita. Aion juoda jatkossakin.""

http://www.hs.fi/kotimaa/Seitsem%C3%A4n+ep%C3%A4ill%C3%A4%C3%A4n+sairastuneen+raakamaidon+takia+Porvoossa/a1396493576209

Välillä YLE tiedottaa, että raakamaito olisi lähes samantien vatsalle hellempää. Kyseinen tuottaja taas ilmeisesti liputtaa pidemmän sopeutumisajan puolesta.

Esko Mörkö kirjoitti...

Raakamaidon kanssa erityisen tärkeää on kylmäketjun pitäminen. Jotkut eivät sitä suostu tajuamaan. Ei se vaarallista ole jos ymmärtää että huoneenlämpöön ei voi jättää paria minuuttia kauempaa mielellään. Vähän niinkuin ymmärretään, että sianliha kuuluu kypsentää kunnolla ennen syöntiä ja sitäkään ei kannata yli tunniksi huoneenlämpöön jättää.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

>>> Raakamaidon kanssa erityisen tärkeää on kylmäketjun pitäminen. Jotkut eivät sitä suostu tajuamaan. Ei se vaarallista ole jos ymmärtää että huoneenlämpöön ei voi jättää paria minuuttia kauempaa mielellään. >>>

Niinpä. Kun raakamaidon jättää vaikkapa vain huoneenlämpöön muutamaksi minuutiksi, siitä saattaa tulla hengenvaarallista, etenkin lapsille ja vanhuksille.

Tuo olisi vältettävissä hyvin yksinkertaisella toimenpiteella, pastöroinnilla, mutta valitettavasti taikausko leviää vauhdilla ja ihmiset pelkäävät toimenpidettä, joka tekee maidosta huomattavasti turvallisempaa.

Tieteellisesti raakamaidossa ei ole mitään etuja pastöroituun maitoon nähden, vaan kyse on uskon asiasta, kuten on homeopatiankin kohdalla, tai enkeleissä yms.