9. huhtikuuta 2014

Homeopatia on edelleen huuhaata

Australian terveysviranomaisten laaja tutkimus paljasti, että luomutuotantoon olennaisesti kuuluva homeopatia on edelleen huuhaata ja pelkkää rahan hukkaa.


Laaja selvitys: Homeopatia on yhtä tyhjän kanssa

 

Homeopatia on sairauksien hoidossa yhtä "tehokas" kuin lumelääkitys, toteaa Australian terveysviranomaisten tekemä laaja selvitys. National Health and Medical Research Council kävi läpi 57 tutkimusta homeopaattisten hoitojen tehosta ja totesi, ettei parantavista vaikutuksista löydy luotettavia todisteita.

NHMRC:n selvitykseen kelpuutettiin mukaan vain tutkimuksia, jotka oli tehty tieteellisesti uskottavasti ja riittävän laajalle ihmisryhmälle. Tämän vuoksi tarjolla olleista 183 homeopatiahoitoja koskevasta tutkimuksesta peräti 126 jätettiin selvityksen ulkopuolelle.

Lääketieteen asiantuntijat arvioivat 68 erilaiseen sairauteen, muun muassa yskään, astmaan, reumaan, nuhaan, dementiaan, masennukseen, malariaan ja koleraan tarjolla olevia vaihtoehtohoitoja. Lopputuloksena oli, ettei tarjolla ole NHMRC:n mukaan yhtään todistetta siitä, että homeopatia tehoaisi yhteenkään näistä sairauksista.

Homeopatia perustuu uskomukseen, että sairauksia voi hoitaa antamalla potilaalle laimennettuna ainetta, joka suurina määrinä aiheuttaa tautia muistuttavia oireita.

Onkos mitään veikkauksia siitä, että vaikuttaako tämä tieteellinen selvitys heihin, jotka kuvittelevat ravistetun ja sokeroidun taikaveden parantavan kaikki sairaudet?

Alkuperäinen selvitys tästä klikkaamalla!

Lisää ajatuksia luomun ja homeopatian yhteydestä vaikkapa näistä kirjoituksistani:

Luomu ja homeopatia

 

Luomulehti 3/13 puffaa homeopatiaa eläimille

 

Luomu - mätä kompromissi tiedettä ja taikauskoa

 

Antibiootit eläimille, hyvä vai huono juttu?

 

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun väität, että homeopatia on olennainen osa luomua, niin löytyykö sinulta jokin tutkimus esim. kuinka yleistä homeopaattisten valmisteiden käyttö on Suomessa luomueläintiloilla?

Saksassahan sitä käytetään myös tavistiloilla ja ei sitä Suomessakaan ole kielletty tavanomaisilta tiloilta.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

>>> Kun väität, että homeopatia on olennainen osa luomua, niin löytyykö sinulta jokin tutkimus esim. kuinka yleistä homeopaattisten valmisteiden käyttö on Suomessa luomueläintiloilla? >>>

Luomun säännöissä lukee, että eläinten ensisijainen hoitomuoto on joko homeopatia tai fytoterapia, joka on myös vastaava huuhaahoito.

Jos olet sitä mieltä, että luomussa ei tarvitse noudattaa sen sääntöjä, niin osannet varmaan kertoa, että mitä sääntöjä luomussa sitten tarvitsee noudattaa yleisesti ja mitä voi jättää noudattamatta yleisesti ja mistä me voimme tämän jälkeen tietää, että kuka yleensä noudattaa yhtään mitään luomun sääntöjä, jos niitä ei ole tehty noudatettaviksi?

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

>>> Saksassahan sitä käytetään myös tavistiloilla ja ei sitä Suomessakaan ole kielletty tavanomaisilta tiloilta. >>>

Saksalaiset saavat tehdä aivan mitä haluavat, eikä se kerro yhtään mitään siitä, että onko toiminta järkevää vai eikö ole.

Miksi kukaan käyttäisi homeopatiaa, kun sen käyttäminen tulee kuitenkin oikeita lääkkeitä paljon kalliimmaksi, koska se ei auta mihinkään vaivaan?

Ei kukaan järkevä ihminen käytä homeopatiaa, jos hänellä ei ole siihen jotain outoa ideologista yllykettä tai muuta vastaavaa tekosyytä, sillä se on joka tapauksessa täysin toimimaton hoitomuoto, jossa ei ole mitään järkeä, eikä edes yhtä loogista perustetta, että miksi se voisi toimia, edes teoriassa.

Anonyymi kirjoitti...

Tietääkseni suomalaiset luomukotieläintilat sitoutuvat näihin ohjeisiin:

http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/lomakkeet_ja_ohjeet/luomu/luomutuotanto_2_versio_4_elaintuotannon_ehdot_04-02-2014_netti.pdf

Missä sanotaan, että homeopatia on ensisijainen hoitokeino? Olisit iloinen, että suomalaiset luomutuottajat eivät ole lähteneet mukaan homeopatiahömppään. Aina joukkoon mahtuu muutama homeopatiaan uskova.
Alat muutenkin muistuttaa kommenteillasi kritisoimiasi uskomustieteeseen uskovia ihmisiä. Teitä yhdistää samanlainen kapeakatseisuus.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

EU:n luomusäännökset kertovat hyvin selkeästi, että luomueläimen ensisijainen hoitomuoto on fytoterapia ja homeopatia.

Jos EU:n luomusääntöjä ei noudateta, niin se on sitten toinen tarina.

Ainakin Luomulehti, Luomuliiton pää-äänenkannattaja, mainostaa homaopatiaa julkaisuissaan säännöllisesti ja lehdessä 03/2013 homeopatialle oli varattu paljon palstatilaa.

Jutussa ilmeni, että asiasta on tehty kesällä 2013 selvitys, että miten yleisiä huuhaahoidot ovat luomutiloilla ja kun tämän selvityksen löydän, jonkinlainen juttu siitä tulee.

Yksi selvitys on Katri Paakin opinnäytetyö (2012) Hämeen ammattikorkeakouluun, jonka hän teki luomumaitotiloista.

Utaretulehduksen hoitoon käytti muita keinoja (johon sisältyi homeopatia,fytoterapia yms) 16 % tiloista.

Muuten homeopaattisia huuhaahoitoja käytti 11 % tiloista.

Muutenkin opinnäytetyö on mielenkiintoinen luettava vaikkapa vasikoiden vieroituksen kestosta, joka oli aivan toista, kuin mainoksissa mainittavat kestot. Samoin ulkoilutuksesta tuntuu tuottajilla olevan aivan eri käsitys kuin niissä mainoksissa, joilla luomumaitoa ihmisille myydään.

Löytyy googlaamalla "luomu hamk katri paakki".

Samoin luomulehmien keskituotos oli kyllä aika vaatimaton verrattuna siihen panokseen, jota luomumaidon tuottaminen vaatii.

Anonyymi kirjoitti...

Itse en ole luomulehdessä nähnyt säännöllistä homeopatiakirjoittelua. Pääkirjoitksessa en ole nähnyt kertaakaan homeopatian puolesta kirjoitusta. Homeopatiaa kannattavat ovat varmasti vain pieni ja vähenevä osa (luomun suosion noustessa) luomutiloista. Tästä olkaamme ilosia ja voit edelleen nukkua yösi rauhassa;)

Anonyymi kirjoitti...

Vahigossa poistettu homeopatia-kohta palautetaa EU:n luomulainsäädäntöön. Homeopatia yhä ensisijaista luomueläinten "lääkinnässä".

EU:n virallinen lehti, Official Journal of the European Union, ilmestyi eilen 9.4.2014.

Lehdessä julkaistiin korjaus eräisiin EU:n luomutuotannon säädöksiin, joista oli "erehdyksessä" poistettu "homeopaattiset tuotteet. Nyt ne lisätään takaisin ko. säädöksiin.

Asiasta tarkemmin:
http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=688.msg5343#msg5343

Jarrumies

Anonyymi kirjoitti...

On se uskomus joillakin todella tiukassa! Tämä samperin hölynpöly saisi loppua, hävettää kun joku omasta ammattikunnasta hömpöttää tuollaisista uskomushoidoista, vaikka ammattiliitot jo aikaa sitten antaneet lausunnon asiasta.... T. Hoitaja

Anonyymi kirjoitti...

Meillä töissä (kunnallinen sairaala) valtaosa sekä lääkäreistä että hoitajista hoitaa itseään ja perhettään ensisijaisesti homeopatialla: paraneminen tapahtuu nopeammin ja ilman sivuvaikutuksia tai infektiokierteitä :)Oma kokemus on se, joka ratkaisee. Myös monien lääkkeiden teho on kyseenalainen, eikä kukaan järkevä silti mene sanomaan henkilölle, joka kokee parantuneensa Tamiflu:lla, että kyseessä on lumevaikutus...

t. toinen hoitaja