28. helmikuuta 2014

Rasvaa pöytään, ei kiitos!

Luonnonmukainen buumi on tuonut jälleen kovat rasvat kuluttajien pöytään, kun ne ovat luonnollisuudessaan niin pahuksen terveellisiä, kuten eräs ravintoasiantuntijanakin esiintyvä ortopedi väittää.

Voi sekä rasvaiset maidot ovat tulleet pöytiin, sillä niiden makukin on toista kuin rasvattomien versioiden, tai "luonnottomien" kasvirasvojen. Ja jos jokin maistuu hyvälle, se on erittäin luotettava merkki siitä, että tuotteen on oltava terveellinen, sanoo jokainen itseoppinut ravintogurukin.

Valitettavasti tiede on taas tuonut kapuloita luonnonmukaisten rasvojen rattaisiin ja nauttikaa niitä nyt kaksin käsin, ja ottakaa luonnollisten rasvojen nauttiminen vaikka videollekin, sillä hieman vanhempana ette ehkä enää muista nauttineenne:

Väitös: syö terveellisesti, vältyt dementialta

 

Ensimmäinen laaja dementian ja ravinnon yhteyttä selvittävä suomalaistutkimus korostaa muun muassa pehmeiden rasvojen ja kalan syönnin merkitystä muisisairauden ennaltaehkäisyssä. Kovat rasvat sen sijaan lisäävät muistihäiriöiden riskiä.

Terveellinen ruokavalio keski-iässä voi vähentää dementian riskiä myöhemmin, todetaan ensi viikolla Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella tarkastettavassa väitöskirjassa.

Pehmeiden, tyydyttymättömien rasvojen käyttö näyttää väitöskirjan mukaan suojaavan dementialta, samoin muutaman kahvikupillisen juominen päivässä. Tutkimus perustuu laajaan väestöaineistoon.

Terveystieteiden maisteri Marjo Eskelisen väitöskirjatyössä selvitettiin keski-iän ravitsemustekijöiden vaikutusta muistihäiriöiden ja dementian kehittymiseen. 

Tutkimuksessa tarkasteltuja ravitsemustekijöitä olivat ravintorasvojen laatu, kahvin ja teen juonti sekä ruokavalio kokonaisuutena.

Tähän mennessä on löydetty vain joitakin dementian riskitekijöitä, joihin voidaan vaikuttaa hoidolla tai ennaltaehkäisyllä. Monet näistä riskitekijöistä ovat samoja kuin sydän- ja verisuonitaudeissa, kuten kohonnut verenpaine, korkea kolesteroli ja tyypin 2 diabetes. Useat riskitekijät liittyvät myös elintapoihin, kuten vähäinen liikunta tai ylipaino.

Ravitsemuksen yhteydestä dementiariskiin on kuitenkin ollut ristiriitaista tietoa, eikä terveellisen ruokavalion yhteyttä dementiaan ole tutkittu aiemmin Suomessa. 

Nyt julkaistava tutkimus osoittaa, että vastaavasti runsas tyydyttyneiden rasvahappojen saanti maitotuotteista ja leipärasvoista keski-iässä oli yhteydessä heikentyneeseen suoriutumiseen muistitesteissä sekä lievän muistihäiriön riskiin myöhemmällä iällä.

Ortopedi on loistava tietolähde, kun reisiluu on murtunut, mutta jos haluat oikeaa ja paikkansapitävää tietoa ravitsemuksesta, kannattaa kääntyä sen alan ammattilaisten puoleen.

3 kommenttia:

Jukka kirjoitti...

Mitenkähän rasvan syönti ja luomu liittyy toisiinsa, ei mitenkään

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Oletkos nähnyt vähärasvaisia luomutuotteita?

En minäkään.

Luomu ratsastaa sellaislla mielikuvilla, että luonnnollinen rasva, olipa sitä miten paljon tahansa ja olipa siitä saatu tieteellinen näyttö kertomassa sen vaarallisuudesta, ei merkitse mitään, sillä luonnollisuus on hyvä asia kaikessa.

Vähärasvainen on luomun mielikuvissa luonnotonta ja rasvaisuus on luonnollista.

Unknown kirjoitti...

Rasvan separointi esim. maidosta juontaa juurensa ainakin siitä, että moni kuluttaja ei ymmärrä asioiden suhteellisuutta. Hyvää täysmaitoa voi juoda kohtuudella kyllä mutta ei litrakaupalla. Rasvaton maito on kallista vettä. Hyvässä rasvassa on myös hyviä maitohappobakteereja. Kohtuudella kaikkea. Ja kun tuotantoeläin voi syödä sen ruoansulatuksen toiminnalle olennaista rehua, kuten "heinää", se voi myös fyysisesti paremmin ja näin ollen voisi olla maitokin parempaa? Kun taas soijarehu ja muut aiheuttavat eläimille helposti vatsavaivoja.