20. helmikuuta 2014

Luomu saastuttaa pohjavesiä enemmän kuin tavanomainen tuotanto

Luomuliiton luulisi olevan tyytyväinen, kun maailmalta saapuu heidän ilokseen koko ajan tuoretta luomututkimusta, mutta jostain syystä nämä tutkimukset eivät koskaan päädy esimerkiksi Luomuliiton tai Pro Luomun sivustoille, vaan siellä vain hoetaan aivan erilaisia mantroja luomutuotannon mahdollisesta autuudesta.

Tässäpä tuore tutkimus, olkaa hyvä kaikki luomujärjestöt ja julkaiskaapa tutkimuksia niillä hienoilla  nettisivustoillanne:

Researchers reveal that organic agriculture can pollute groundwater

 

Ben-Gurion yliopiston tutkijat ovat saaneet selville, että myös luomutuotanto kykenee vallan mainiosti pilaamaan pohjavedet ja heidän tutkimuksissaan luomu onnistui siinä jopa paremmin kuin moderneja lannoitteita käyttävät tuottajat.


Public demand has led to the rapid development of organic farming in recent years to provide healthy food products that are free of chemical additives and to reduce industrial and groundwater pollution worldwide. However, according to a new paper, intensive organic matter using composted manure prior to planting resulted in significantly higher groundwater pollution rates compared with liquid fertilization techniques. The study compared the water quality across the entire unsaturated zone under organic and conventional greenhouses in Israel.

Joten kun suuren yleisön vaatimuksia aletaan kovasti toteuttaa, jotta suuret ostavat massat saisivat mieluisaa tuotetta, eipä siinä silloin juurikaan ympäristön tilaa mietitä, taikka odoteta, että saataisiinko ensin tieteellistä näyttöä siitä, että tuotanto on todellakin menossa ympäristö kannalta parempaan suuntaan.

Luomulla on todellakin suuren yleisön silmissä mitä ihanimpia mielikuvia ja luomun autuudesta on maalailtu maatasyleileviä runoja ympäristön pelastajana, mutta lähes jokainen kerta, kun asiasta ilmestyy tiukkaa tieteellistä dataa, tilanne muuttuu päinvastaiseksi.

Joten ainoa syy edelleenkin luomu ostamiseksi on se, että sillä on sinällään hauskoja mielikuvia ja leppoisia mainoksia, ja jos haluat erottua köyhemmästä rahvaasta, osta toki luomua. Mutta älä sotke siihen mitään asioita ympäristön hyvinvoinnista, sillä siitä ei ole vielä mitään näyttöä, vaan tiukkaa näyttöä on siitä, että olemme luomun myötä menossa ojasta allikkoon.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, ja samaan päätyi MTT kolmekymmentä vuotta sitten: http://mattipekkarinen.net/kasvisivut/koli.htm#prosentti
Siis: tavanomaisesti viljellyn pellon typpivalumasta noin prosentti oli peräisin annetusta väkilannoitteesta. Merkittyä (N15 isotoopilla) apulannan typpeä mitattiin valumavedestä noin 2 vuotta. Aika dramaattinen havainto. Vaikka kyse olisikin jossain määrin onnenkantamoisesta, erityisen hyvin mitoitetusta ja ajoitetusta väkilannoitteen käytöstä, otollisista säistä tms.

Matti