10. tammikuuta 2014

Tanskan luomutuotanto hyytyy?

Tanskasta kuuluu kummia. Tanska otetaan Suomessa puheeksi aina siinä vaiheessa, kun on luomusta ja sen autuudesta mitään asiaa, eli kun tanskalaiset sitä ja tätä, niin kyllä sitten meidänkin pitää noin toimia.

Nyt Tanska on pinteessä, kun luomumaito on ollut luomualan veturi, joka on pitänyt luomun nenän prosenteissa koko ajan vedenpinnan yläpuolella ja EU kehtaa mennä poistamaan maitokiintiöt.

Landmænd opgiver økologien

 

Ja toisella kotimaisella täältä, kiitos Tuottava maa:

 

Farmers giving up organic milk

 

EU:n maitokiintiöt poistuvat vuonna 2015 ja tämä ei tiedä luomulle hyvää, jonka mahdoton säännöstö ja outo byrokratia eivät anna sääliä tuottajalle. 

Luomu on niin kallista tuottaa, että edes luomun ihannevaltiossa Tanskassa ei kyetä tuottajia luomuun sitouttamaan, kun tuottajille annetaan vapaat kädet päättää tuotannostaan. Joten veikkaus on, että nyt luomuväki alkaa ruinata poikkeusta sääntöihin ja poikkeuksen poikkeusta, jotta markkinoihin sopeutumatonta luomua kyetään tuottamaan jatkossakin.

Luomua saadaan myytyä lähinnä niin, että suuremmilla tuilla painetaan sen hinta luonnottoman alas ja toivotaan, että kun se on vain 30-100 % kalliimpaa kuin tavanomainen ruoka, joku sitä sitten ostaisi, kun jälkiruokana taotaan kauniita mielikuvia kuluttajien päähän.

Kun maitokiintiöt poistuvat, tuottajat saavat mahdollisuuden laajentaa tuotantoaan, mutta luomussa se on hyvin vaikeaa. Laidunnussääntö ei anna varaa suurille lehmämäärille, sekä rehujen omavaraisuus tekee laajentamisen käytännössä mahdottomaksi, kun peltoalaa on rajallisesti käytössä.

Tanskalla on ollut huikeita suunnitelmia luomutuotannon lisäämisprosenteista, joten nyt pelätään, että jos lukuisat maidontuottajat luopuvat luomusta, tavoitteella saadaan heittää vesilintua. Kummallista on tietenkin se, että koko luomuala voi olla yhden suunnan varassa, jotta visiot suurista luomun tuotantoprosenteista voisivat toteutua.

Tanska ei siis taida olla aivan sellainen luomun onnela, kuin on annettu ymmärtää, vaan jos koko luomu on Tanskassa yhden kortin varassa, eli luomumaidon, niin aika huteralta korttitalolta Tanskan luomuala vaikuttaa, eikä siis mitään uutta länsirintamalta tämän luomuhössötyksen suhteen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

En löytänyt palautelaatikkoa niin laitetaan nyt sitten tähän. Maailmalla pelotellaan taas terminaattorisiemenistä. Mitä mieltä olet tästä uutisesta?

http://action.sumofus.org/a/brazil-terminator-seeds/4/2/?sub=fb