27. tammikuuta 2014

Luomu torpattiin Mikkelissä

Suomen luomupääkaupungiksi tituleerattu Mikkeli otti onneksi järjen käteensä, vääntäessään ja vängätessään kouluruokailun luomuisuudesta:

Mikkelin kouluruoka ei muutu luomuksi

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Osmo Ukkonen (sd.) sanoi, ettei hän vastusta lähiruokaa eikä luomua, mutta kustannusten nousua ei voi hyväksyä.

Veli Liikanen (vihr.) kannatti myös lähiraaka-aineita, mutta tähdensi, että lisärahoituksen osoittaminen esimerkiksi luomuun ei saa heikentää perustehtävän eli opetuksen resursseja.

Budjettinäkökulmaa keskusteluun tuonut kaupunginjohtaja Kimmo Mikander sanoi, että kouluruoan laadusta ei tingitä, mutta taloudellisia mahdollisuuksia siirtyä kokonaan luomuun ei ole. Mikanderin mukaan kyse on myös toimitusvarmuudesta.

Ehkäpä Mikkelissä jo ymmärretään se, kuinka kallista leikkiä syntyy, kun luomu kutsutaan mukaan pyörimään, sillä jo aiemmin uutisoin Mikkelistä tällaisen pienen yksityiskohdan:

Mikkelin ruokapalveluista kerrotaan, että luomun vuoksi on säästettävä jostain muualta.
"Meillä säästetään henkilöstökustannuksista", sanoo palvelujohtaja Marjut Kuosma.

Pistetään väkeä pihalle, tai teetätetään henkilöstöllä vaikkapa lyhennettyä työviikkoa, jotta saadaan luomua pöytään. Ja kansa kiittää.

Tämä on luomuväelle tietenkin paha takaisku, etenkin kun luomuinstituutin johtajakin oli vaatimassa  luomua Mikkelin koulujen ruokapöytiin.

Joten onneksi päättäjät eivät vielä purematta niele luomuväen väitteitä siitä, että luomu ei nosta kustannuksia tai nostaa niitä vain niin vähän, että asialla ei ole merkitystä.

Mutta miten tämän ymmärtäisi:

Enemmistö koostui lähinnä kokoomuksen ja SDP:n valtuutetuista, joiden perusteluna oli muun muassa se, että lähiruokaa ja luomua korostetaan jo kaupungin strategiassa ja että luomu merkitsisi kustannusten nousua.
 

Paperilla luomua jo suositaan ja tiukka strategia jossain kansion perukoilla on luomun puolella, mutta strategiat ovat vain sanoja paperilla, joita laaditaan sen mukaan, mikä milloinkin muotia on ja mitä on äänestäjille tullut luvattua.

Strategia on tietenkin hyvä laatia ja sitä voidaan heilutella kokouksissa, mutta sen toteuttaminen onkin sitten toinen juttu.

Vähän sama asia kuin se, että kuluttajat gallupeissa ovat aivan muita ihmisiä kuin ne, jotka tuolla kaupassa oikeasti elintarvikkeita ostavat.


Ei kommentteja: