18. helmikuuta 2015

Gm-viljelyala uuteen ennätykseen!

Vaikka tiedekielteiset koettavat mustamaalata uusia tekniikoita, niin tuottajat ottavat ilomielin vastaan keinot, joilla voidaan vähentää kemikaalien käyttämistä, parantaa satoja, sekä kohottaa omaa tulotasoa:

Gm-viljelyala kasvoi uuteen ennätykseen

 

Geenimuunneltujen kasvien viljelyala on kasvanut 19 vuotta peräkkäin. Nyt ala on 181,5 miljoonaa hehtaaria. Määrä on noin kuudennes koko maailman viljelypinta-alasta.

Salaliittojen ihmeellisessä maailmassa asiaa on vaikeaa selittää kuin siten, että viljelijät ottavat gm-lajikkeen tuotantoon, pettyvät siihen raskaasti, mutta he ovat niin tyhmiä, että he jatkavat niiden viljelemistä ja heidän naapurinsakin ovat yhtä fiksuja, kun hekin alkavat viljellä gm-lajikkeita, vaikka ovat nähneet omin silmin naapurinsa kurjuuden.

Toinen vaihtoehto voisi olla se, että jokin taho pakottaa heidät viljelmään jotain sellaista, jota he eivät ole oikeasti halukkaita viljelemään, vaan he haluaisivat viljellä jotain muuta, mutta eivät uskalla. Kumpi on sinun selityksesi gm-lajikkeiden jatkuvalle kasvulle?

Vai olisiko kyse siitä, että useat sadat tieteelliset tutkimukset ovat oikeassa, eli että gm-lajikkeet todellakin auttavat tuottamaan parempia satoja turvallisemmin, halvemmalla ja vähemmillä kemikaaleilla?

Johtuisiko gm-lajikkeiden suosio siitä, että kun jonkin alueen tuottaja alkaa niitä viljellä, niin hänen naapurinsa näkevät hänen tekevän parempia satoja pienemmin kustannuksin, niin tästä johtuen hänen naapurinsakin vaihtavat gm-lajikkeisiin?

Uusin todella laaja tutkimus kertoo, että tuotantoeläimille ei ole aiheutunut ensimmäistäkään haittaa gm-lajikkeiden käyttämisestä rehuina, vaikka asiaa koetetaan vääristellä erilaisten huhupuheiden kautta.

Asiaa sivuaa myös mainio dokumentti tieteen pioneereista ja sopivasti geenimuunteluakin käsittelevä jakso löytyy katsottavaksi Ylen Areenasta. Erittäin arvostettu fyysikko ja professori Brian Cox toimii juontajana tässä mielenkiintoisessa sarjassa, joka löytyy seuraavaa otsikkoa klikkaamalla:

Tiededokumentti: Tieteen pioneereja

 

Dokumentissa on äänessä on vaikkapa Nobel-palkittu geneetikko, Royal Societyn puheenjohtaja Paul Nurse, mutta jostain syystä tieteen vastustajat uskovat enemmän geeniasioissa vaikkapa ortopedi Antti Heikkilää, jokin onkin usein siteerattu herra esimerkiksi Magneettimedian "tiedejutuissa", jotka ovat kovaa valuuttaa luomuun uskovien argumenttipankissa.

Noin 36 minuutin kohdalta eteenpäin professori ja geenitutkija Jonathan Jones kertoo pienin esimerkein ihmisten irrationaalisesta geenipelosta ja "luonnottoman" pelosta. Mutta geenien kanssa työskentelevät taitavat olla nykyisin niitä harvoja tieteilijöitä, joiden ei uskota tietävät yhtään mitään alastaan, vaan suuri yleisö uskoo mieluummin ortopedejä ja vaikkapa yksittäistä kuvataiteilijaa tai luomuviljelijää, mitä geeneihin tulee. 


Ei kommentteja: