10. marraskuuta 2014

Alaston totuus luomusta

Luomua ilman muuta -sivusto on tehnyt kuluttajatutkimuksista huomion, että jotkut ihmiset pitävät luomua huijauksena.

Alaston totuus: luomua vai luuloa?

 

Kuluttajatutkimusten mukaan monet suomalaiset epäilevät, että luomu on vain markkinointikikka, jonka avulla kuluttajalta nyhdetään ruoastaan tavallista kovempaa hintaa. Luomu nähdään usein huijauksena, johon hyväuskoiset hölmöt lankeavat.

Asia taitaa kuitenkin olla niin, että jos me katsomme asiaa luomun myynnin osuuden näkökulmasta, niin suurin osa suomalaisista pitää luomua huijauksena, tai jos ei aivan huijauksena niin ainakin sellaisena asiana, johon ei euroja tuhlata.

 Ja kun valveutunut kuluttaja alkaa ottaa luomusta selvää, niin hänen on vaikea tulla muuhun johtopäätökseen kuin siihen, että luomu on huijausta ja hyväuskoisten hölmöjen hommaa.

Luomu eli luonnonmukainen tuotantotapa ei ole mitä sattuu, vaan tarkkaan määritelty tapa viljellä maata, kasvattaa kotieläimiä ja valmistaa tuotteita.

Mutta tällä asialla ei ole luonnon tai luonnonmukaisuuden kanssa mitään tekemistä, sillä esimerkiksi metsässä villinä ja vapaana kasvavat mustikat eivät ole luomua, ennen kuin vasta sitten, kun ne läpäisevät luomubyrokratian vaatimukset. Vapaana kuljeskeleva hirvi, eikä yksikään vapaana luonnossa elävä eläin voi koskaan olla luomua, vaan vasta kun se pistetäisiin aitaukseen, jotta voisimme olla varmoja siitä, että se elukka ei pistä mitään luomuehtojen vastaista suuhunsa, se olisi luomua. 

Luomu on todellakin vain brändätty tuotantotapa, jolla todellisuudessa ei ole luonnon tai luonnonmukaisen kanssa mitään tekemistä. Luomu on ainoastaan teollistettua maataloutta hieman omituisin säännöin.

Miten luomu sitten eroaa muusta ruoasta? Tiivistetysti siten, että luomukasvien viljelyssä ei käytetä keinolannoitteita eikä kemiallisia torjunta-aineita, ja muuntogeenisten siementen käyttö on kielletty.

Ja jos kerran koetetaan tarjota alaston totuus luomusta, niin miksi jäädään kiinni housut puolimatkassa?

Se mitä tapahtuu, kun kasveille ei anneta niiden tarvitsemia ravinteita, ei suojella viljelykasveja niiden kilpailijoilta, jotka koettavat napata viljelykasvien tarvitsemat ravinteet omaan käyttöönsä, eli rikkaruohoilta, eikä niitä suojella tuholaisilta, selviää maataloustilastoista:

Luomusatotilasto

 

 Ja tuolta löytyviä lukuja voi verrata siihen, että mitä tapahtuu kun kasveille annetaan niiden tarvitsemat ravinteet, sekä suojellaan kasveja niiden ahneilta kilpailijoilta, sekä tuhohyönteisiltä.

Tavanomainen tuotanto satotilasto

 

Karua luettavaa.


Luomukotieläimillä on oltava tavanomaisia enemmän elintilaa sekä mahdollisuus ulkoilla, minkä lisäksi ne ruokitaan luomurehulla. Luomurehu ei saa sisältää muuntogeenisiä raaka-aineita.


Se, että voiko luomueläin paremmin, on taas lähinnä uskon asia, sillä tutkimustietoa asiasta on vähäistä ja sekin osin keskenään ristiriitaista. Joten jos haluat tukea tuotantotapaa, jossa eläin ei yleensä voi huonommin kuin tavanomaisessa tuotannossa, niin osta luomua, jos omatunto siitä kohenee.

Tiede-lehti kirjoitti vuonna 2012 hyvä jutun aiheesta:

Luomueläin voi paremmin. Voiko se?

 

Monet yksittäiset tutkimukset Euroopassa ovat päätyneet melko laihaan lopputulokseen. Ne summaavat, että luomussa eläin voi "ainakin yhtä hyvin" tai "ei yleensä huonommin" kuin tavallisessa tuotannossa. Joissakin eläinten on nähty voivan "paremmin", mutta paljon on myös tutkimuksia, joiden tulokset ovat keskenään ristiriitaisia.

Eläinten hyvinvoinnin tilaa eurooppalaisessa luomutuotannossa kartoitti EU:n monivuotinen Safo-hanke. Useista yksittäistutkimuksista syntyi päätelmä, että yksittäisten tilojen välillä on suurempia eroja kuin tuotantotapojen välillä.

Eli jos olet huolissasi eläinten hyvinvoinnista, niin osta tuotteesi suoraan tilalta, jonka tilan ylläpitäjät tunnet ja jonka tilan toiminnan laadun tiedät. Se voi olla luomutila tai se voi olla tavanomainen tila, koska sillä ei ole mitään merkitystä, vaan sillä on merkitystä, että tunnet tilan pitäjän ja tiedät että miten hän kohtelee tuotantoeläimiään.

Merkittävää tuossa Luomua ilman muuta -jutussa oli se, että enää ei mainittu sanallakaan siitä, että luomu olisi ympäristölle parempi vaihtoehto. Ei edes vihjattu siihen suuntaan. Joten jokohan siinä asiassa on otettu hattu nöyrästi päästä, sillä luomu on menestynyt todella heikosti tutkimuksissa, joissa luomun ympäristöpäästöjä on tieteellisesti selvitetty.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä mielenkiintoinen uutinen. Katso erityisesti kommentti numero 11 :D :D :D

http://www.hs.fi/kaupunki/a1418181787024