16. marraskuuta 2014

Luomutuotanto - tie nälkään ja katastrofiin

Luomun kritisointi saa yhä uusia ääniä ja sitä mukaan, kun tutkijat perehtyvät siihen että mitä kätkeytyy luomun maailmaa syleilevien mainoslauseiden taakse, kritiikki kasvaa ja näin rakkaassa naapurissamme Ruotsissa:

Ruotsalaistutkijat tyrmäävät luomun

 

Ilmastonmuutoksella ei voi perustella luomutuotantoa, toteaa neljä ruotsalaista maataloustutkijaa.
 Neljä Ruotsin maatalousyliopiston SLU:n professoria pitää luomutuotannon hyötyjä ympäristölle liioiteltuina. Tutkijoiden Svenska Dagbladetissa sunnuntaina julkaistun artikkelin mukaan sataprosenttinen siirtyminen luomuun olisi päinvastoin katastrofi elintarviketuotannolle ja tietäisi raskaampaa kuormaa ympäristölle.

Tutkijat huomauttavat, että suurempi hyöty saataisiin siirtämällä luomutuotannolle maksettu noin 500 miljoonan kruunun (57 miljoonaa euroa) tavanomaisen tuotannon viherryttämiseen.

”Uskomme, että meillä kaikilla on yhteinen päämäärä: maatalouden pitää tuottaa riittävästi hyvälaatuista ruokaa mahdollisimman vähäisin ympäristövaikutuksin.”

Jos koko Ruotsin maatalous siirtyisi luomuun, tuotetun ruuan määrä puolittuisi, tutkijat laskevat. 

Jotta ruokaa riittäisi, peltopinta-alaa pitäisi kasvattaa suuremmaksi kuin Ruotsissa koskaan on ollut tai vaihtoehtoisesti osa ruuasta täytyisi tuoda.

Myös Itämeri kärsisi.

”Tutkimukset ovat osoittaneet, että ravinnevalumat ovat luomuviljellyltä alalta vähintään yhtä suuret kuin tavanomaisesti viljellyltä. Viljelyalan kasvattamisen myötä päästöt vähintään kaksinkertaistaisivat”, tutkijat arvioivat.

Luomun sijaan tutkijat satsaisivat tavanomaiseen tuotantoon ja käyttäisivät tuotannon tehostumisen myötä säästyvät peltohehtaarit bioenergian tuotantoon.

Luomu on ollut viime vuosina vahvassa nosteessa Ruotsissa. Luomuruuan kulutus kasvoi vuoden ensimmäisellä puoliskolla kolmanneksella.

Juttu alkuperäisenä täältä:

Ekologisk odling – vägen till svält

 

Päättäjät ovat tuskin tutkijoiden mielipiteistä kiinnostuneita, ainakaan niin kauan kuin luomun hyysäämisellä saa itselleen ääniä kalasteltua vaaleissa.

Mutta mitäpä me muista niin kauan kuin oma trendikäs elämäntapa on hip!

Ei kommentteja: