7. lokakuuta 2014

Mikä ei tapa, se vahvistaa!

Kemian pelko tuntuu olevan nykyajan vitsaus. Ihmiset haikailevat 1900-luvun alkuun tai jopa ihmeelliselle 1800-luvulle, jolloin kaikki oli niin paljon paremmin, vai oliko?

Ihmiset uskovat ja toivovat vaivoihinsa parannusta sellaisista metodeista, jotka on kehitetty 1800-luvulla tai jopa aiemmin kuten vaikkapa homeopatian tapauksessa on, eli tietomme tasossa  täytyy palata aina 1700-luvun kehitelmiin saakka. Useat ihmiset kuvittelevat, että mitä pidempi aika jonkin puoskarointi-ideologian kehittämisestä on, sen tehokkaampi se on verrattuna nykyaikaisiin, "synteettisen myrkkyteollisuuden" ajatuksin verrattuna. Kun menemme muinaisiin inkoihin saakka, saamme jo ylivertaista parannusta osaksemme! Tai sitten emme.

Ylen Teemalta tuleekin oivallinen tiededokumentti aiheesta, eli Mikä ei tapa, se vahvistaa, joka käy hyvin läpi lääketieteen, kuin kemiankin historiaa ja muutakin mielenkiintoista.

YLE Areena: Mikä ei tapa, se vahvistaa, jakso 1/3.

 

Ensimmäisen jakson aiheena on kipu ja sen ihmeellinen ja sattumarikas historia.

Dokumentti on todella mielenkiintoinen ja sanoisinko suorastaan herkullinen katsaus menneisyyteen, ja luomulakon kontekstissä tärkeintä on tietenkin herättää ajatuksia siitä, että onkohan se luonnonmukainen ja luonnollinen kuitenkaan aina parempi kuin moderni synteettinen.

Toimittaja myös heittäytyy antaumuksella dokumenttinsa aiheeseen kiinni ja testaa asioita itseensä kuin kemian varhaiset edelläkävijät, joista moni kokikin tuskaisen kuoleman, kun teoriat olivat vielä sillä tasolla, että ihan jokaista keksimäänsä yhdistettä ei olisi kannattanut ensimmäisenä itseensä testata.

Sarjassa on kolme osaa, joista seuraavat tulevat  9.10 ja 16.10 klo 21.00 Ylen Teemalta ja aiheina kahdessa seuraavassa jaksossa ovat tartuntataudit ja myrkyt. Asiaa tulee olemaan vaikkapa luomuisille rokotedenialisteille, veikkaan.



Ei kommentteja: