15. lokakuuta 2014

Luomun mainontaa valtion rahoilla

Olemme juuri saaneet uutisista lukea, että jo toista vuotta peräkkäin luomun myynti on pysynyt entisellään, sillä näin ikävästi on asiat, jos otamme inflaation huomioon, jonka luomuväki unohtaa laskuistaan tyystin. Eli hintojen nousu on tehnyt sen, että luomun myynti euroissa on hiukan noussut, mutta sehän tarkoittaa sitä, että luomun myynti on luultavasti jämähtänyt nyt lakipisteeseensä.

Tämän takia luomun tuotanto on edelleen aivan ihmeellisellä tasolla verrattuna myyntiin, eli tuotantoa on Suomessa aivan liikaa verratuna hyvin vaatimattomaan myyntiin, sillä myydystä ruuasta noin reilut 98 % on tavanomaisesti, eli ilmeisen järkevästi tuotettua, koska se kelpaa kuluttajille niin hyvin.

Virkamiehemme ovat tehneet sellaisia päätöksiä, että luomun tuotanto pitää saada myyntiä vastaavaksi, mutta koskapa tuotantoa on tällä hetkellä käsittämättömästi liikaa, tämä vaaka aiotaan saada suoraan toisella keinolla, eli kohottamalla myynti tuotantoa vastaavaksi.

Joten rakkaat virkamiehemme ovat päättäneet pistää valtiomme rahoja (lue:meidän jokaisen rahoja) siihen, että tätä liian kallista ja huonosti kaupaksi menevää ruokaa kuluttajat ostaisivat enemmän, joka on kyllä pöyristyttävää.

Ja nyt voisi jokainen hieman kaivella asiaan liittyvää historiaa, että koskahan tuollainen ihme on mahtanut onnistua ja missä maassa?

Minä voisin veikata Neuvostoliittoa, jossa tämä taktiikka oli oikein toimivaksi havaittu virkamiesten päätöksissä. Tai ei se tainnut toimia, mutta sitä siellä käytettiin, kun ei muutakaan keksitty sellaisille tavaroille, joita kauheasti tuotettiin, mutta joita kukaan ei ostanut.

Eli ensin tuotetaan hirveästi jotain, suurennetaan tuotantoa vuosi vuoden jälkeen jolle ei ole oikein markkinoita, kuten jo pari vuosikymmentä on hienosti osoittanut ja sitten koetetaan saada tuotanto kuitenkin väkisin kaupaksi mittavilla mainoskampanjoilla. Sillä ei luomua eilen ruvettu tuottamaan, vaan tämä polku on aloitettu jo 1980-luvulla, niin kyllä meillä pitäisi olla pientä perspektiiviä kuluttajien käyttäytymisestä kotimaassamme.
 
Kampanjan tulee vaikuttaa oikein tunteisiin, jotta järkisyyt luomun ostamiseksi jäisivät vähemmälle, eli voisi sanoa myös niinkin, että vihdoin virkamiehemme ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että mitään järkisyitä luomun suosimiseksi ei ole, vaan tunteilla tässä mennään, jotta luomua joku ostaisi.

Ja näin todellakin on, sillä luomun tuottaminen tuottaa suuremmat ympäristörasitukset melkein jokaisella sektorilla, kuin tehokas, järkevä tuotanto, joten järkisyitä ei paljoa ole, joten sitten vain silmät kostumaan kuluttajilta, jotta löytyisi edes jokin syy ostaa tuotetta, joka on kallis tuottaa ja jota ei muuten juuri kukaan halua.

Itse veikkaan, että mainoskampana potkii suomalaista maanviljelijää nilkkaan, eli suomalaista tuotantoa, eli tehdään pientä ja salakavalaa vastakkainasettelua ja pelottelua tavanomaisesta ruuasta, sillä ei muita keinoja tule oikein mieleen, jos luomulle koettaisi joitain syitä keksiä sen ostamiseksi. Ja mukaan soppaan heitetään vielä pari geenimörköä, jos ei aivan väärin arvaukseni mene. Jos pelkäät geenejä, osta luomua! Siinä typistettynä kampanja aivan ilmaiseksi.

Lisäksi jos me haluamme pitää kapitalismin rattaat pyörimässä, niin mitä enemmän ihmiset joutuvat pistämään rahojaan päivittäismenoihin, eli vaikkapa ruokaan ja asumiseen, niin sitä vähemmän heillä on käyttää rahaa yhtään muuhun, joten siksikin kampanja ihmetyttää.

Maatalousministeriömme näyttää nykyisin olevan jokin luomuhörhöjen kotipesä, jossa ei enää osata mitään muuta, kuin miettiä, että miten tuottamaton ja huonosti kaupaksi käyvä luomutuotanto saataisiin pakkomyytyä jukuripäiselle kansalle, joka ei sitä halua ostaa. Ja miten sitä samaista tuotantoa saataisiin entistä enemmän, joka tuottaisi taas lisää jotain, mitä kukaan ei halua.  Ministeriöön on vuosien saatossa saatu erittäin luomumyönteinen porukka alkaen kansliapäälliköstäkin, niin nyt tämä hörhöily alkaa sitten tuottaa tulosta. Enää ei kyetä näkemään mitään muuta kuin luomua, jota ei saada kaupaksi kuin ehkä siten, että valtio alkaa sitä itse mainostamaan meidän jokaisen verorahoilla. Nyt olisi pieni ravistuksen paikka tuossa komppaniassa.

Suurin päivälehtemme kertoi juuri syitä siihen, että miksi naapurimme Ruotsi porskuttaa niin hyvin taantumassa, niin yksi syy on se, että siellä riippumattomilla asiantuntijoilla on enemmän sananvaltaa kuin jäykillä virkamiehillä.

Kuinkahan kävisi luomun Suomessa, jos alkaisimme kuunnella enemmän alan asiantuntijoita, kuin tämän salavihkaa syntyneen luomukerhon virkamiehiä?

Lisäksi Ruotsissa uskotaan enemmän markkinatalouteen, kun taas Suomi on sitä mieltä, että tulevaisuuden alat ovat valtiovallan virkamiesten toimesta keksittävissä ja polkaistavissa käyntiin, niin tästähän tämä luomumainoskampanja onkin oikein hyvä esimerkki.

Voisimme antaa markkinoiden päättää, mutta onneksi Suomessa virkamies on fiksumpi kuin kuluttaja, joka on tyhmä kuin saapas, eikä älyä ostaa sitä, mitä virkamies on saanut päähänsä meidän haluavan.

Jos tämä uskomattoman hölmö kampanja tulee tuottamaan tulosta, niin sehän vain vähentää kansalaisten ostovoimaa ja kuluttamista entisestään! Kaikki mahdollisesti liikkuvat rahat menevät parin suuren keskusliikkeen voittojen lisäämiseen ja jokainen luomuun tuhlattu euro on muualta pois, eli siitä kulutuksesta, jota kansalaiset pitäisi taas saada harrastamaan, jotta kasvu alkaisi ja taantuma poistuisi. Lisäksi kansalainen valitsee luultavimmin kahdesta luomusta sen halvemman, eli ulkomaisen.

Joten ilmankos ministeriön virkamiehillä on hyvät suhteet luomun järjestöihin, joista järjestöistä eräskin suuri keskusliike on saanut vallattua hyvät tuolit itselleen. Piiri pieni pyörii ja me maksamme.

Jos mietimme menneisyyttä hieman taaksepäin, niin miksi ihmeessä valtiovalta ei tehnyt meidän rahoillamme tunteisiin vetoavaa mainoskampanjaa, jossa meidät olisi patistettu ostamaan Nokian kännyköitä?

Tai Uudenkaupungin autotehtaan Lada Samaroita?

Tai aivan mitä tahansa, jota Suomessa valmistetaan ja jolla olisi ollut kansantaloudelle huomattavasti suurempi vaikutus kuin jollakin luomuporkkanalla, joka luultavasti myydään vielä espanjalaisena versiona, jos tämä mainoskampanja tulosta tuottaa.

Lisäksi tuo kampanja ei tule menemään suurelle yleisölle koskaan edes lävitse, sillä jos sellainen ihminen maistaa luomua, joka ei ole luomu-uskovainen, niin kun hän huomaa sen olevan aivan täsmälleen sama tuote kuin tavanomainenkin, ei hän osta toista kertaa sellaista, jonka saa myös paljon halvempana versiona.

Lisäksi jokainen valveutunut ihminen kykenee saamaan selville luomusta sen huterat juuret, eli suuremmat ympäristökuormitukset per tuotettu kilo, surkeat sadot tai nämä omituiset yhteenliittymät vaikkapa homeopatiaan, niin kovin vaikea on uskoa, että mikään kampanja tuottaisi muutamaa prosentin sadasosaa tai ehkäpä oikein hyvällä panostuksella jopa prosentin kymmenyksen lisää myyntiin.

Mutta millä rahalla?

No meidän kaikkien yhteisellä rahalla, jolla voitaisiin myös palkata opettajia ylisuuria luokkakokoja pienentämään, tai sillä saisi päiväkoteihin lisää koulutettua henkilökuntaa tai vaikkapa haja-asutusalueille lisää kouluterveydenhoitajia, mutta onneksi meidän valtion sedät ja tädit on niin fiksuja, että rahaa pannaan siihen, että ihmiset saataisiin ostamaan jotain, jota he eivät selvästi halua.

Sillä luomun ostamiseen suostuttelevalla rahalla voisi myös vanhainkoteihin saada muutaman uuden hoitajan, jotta vanhukset eivät joutuisi olemaan aivan niin kauaa samoissa vaipoissa kuin tällä hetkellä, mutta virkamiehemme haluavat meidän ostavan enemmän luomua!

Älkää ostako, ihan vain protestiksi virkamiestemme järjettömyydestä!


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mihin instanssiin saa tehdä reklamaation hallituksen toiminnasta?

Anonyymi kirjoitti...

Olen edelleen odottanut tästä jonkin tason uutisointia mediassa. Ei mitään, ei kerrassaan mitään... vieläkään. Torkkupeitoista ja kiukaista jauhetaan kyllä. Onko nyt niin, että poliittinen päätäntä ei perustukaan kovaan tutkimusnäyttöön mitä olettaa saattaisi? Miksi ei? Että tässä nyt taas hassataan rahaa ihan joutavaan. Edelleenkin; mihin saa tehdä reklamaation? ;)