21. toukokuuta 2015

Mitä tapahtuu, kun vaihdat luomuun?

Sosiaalisessa mediassa pyörii uusin pelottelun avulla luomuun houkuttelu, joten se kaivannee pienoista huomiota, sillä kyseinen "Organic Effect" -"opetusvideo" on taas niin käsittämätöntä kansalaisten huijaamista, että miksi luomua ei kyetä myymään kuin pelottelun ja harhatiedon avulla?

THE ORGANIC EFFECT

 


Kyseinen luomun mainosvideo antaa ymmärtää, että kun syöt tavallista ruokaa, sinusta tulee lähes kävelevä myrkkyvarasto, mutta kun vaihdat luomuruokaan, sinusta tuleekin putipuhdas terveyspommi, joka oikein säteilee onnellisuutta ja hyvinvointia ympäristöönsä.


Katsokaapa video ajatuksen kanssa, niin heti ensimmäisenä pomppaa ajatus mieleen hienoja kaavioita katsellessa ja se ajatus on, että suhteessa mihin? Mikä on mittakaava, eli kun eteen tulee hienoja pylväsdiagrammeja, niin mikä niissä on pointti? Mitä niillä halutaan osoittaa verrattuna johonkin?

Sitten olisi ollut hauska kuulla, että kuinka vaarallisia asioita nämä jopa Egyptin pyramidit varjoonsa saattavat pylväät oikein kuvaavat?

Mutta onneksi asia selviää, sillä kyseinen tutkimus on luettavissa myös netistä ja jopa kokonaan, niin se antaakin tästä luomumainoksesta varsin toisenlaisen kuvan:

Human exposure to pesticides from food

 

Ja huomiot:

- jäämät mitattiin virtsasta, eli jäämät olivat siis poistumassa elimistöstä kuten on toivottavaa, eli käy kuten tiedetään, eli ne eivät varastoidu elimistöön. Olisivat voineet tietenkin mitata myös verestä, mutta sittenpä ei olisi ollut kenellekään mitään kerrottavaa. Paitsi se, että kun syöt tavanomaista ruokaa, niin sinun ei tarvitse huolehtia kasvinsuojeluaineiden jäämistä.

- kaikki mitatut jäämämäärät olivat kirkaasti alle turvarajojen, eli ADI-arvon, joten asia on tässäkin suhteessa hienosti. Koska ADI-arvo jo itsessään on sadasosa siitä altistusmäärästä, jolla ei ole mitään terveydellisiä vaikutuksia, niin sen kautta arvioituna nuo videon pylväät olivat todella harhaanjohtavia, eli pelkkää kuluttajien turhaa pelottelua.

- yksi erittäin iso huomio oli se, että glyfosaattia ei löytynyt jääminä yhtään virtsasta ja tämä on iso huomio siksi, koska etenkin luomujärjestöt ovat pelotelleet ihmisiä paljon glyfosaatilla, että kuinka sitä käytetään kauheasti ja kuinka sitä päätyy ihmisten elimistöihin ja kuinka se sairastuttaa meidät, niin tämä koe osoitti hienosti kaikki ne väitteet vääriksi.
 
- sitten todella kummallista oli se, että kun perhe söi viikon autuaaksi tekevää luomuruokaa, niin miksi senkin jälkeen etsittiin tavanomaisten kasvinsuojeluaineiden jäämiä, sillä eihän niitä tietenkään pitäisi löytyä, jos kerran luomuviljely noudattaa sääntöjä, vaan sen viikon jälkeen olisi pitänyt virtsasta etsiä luomun sallimia myrkkyjä ja katsoa, että miten paljon niitä löytyy virtsasta ja mitä se tarkoittaa.

Kun kaikki tuosta laitetaan samaan pakettiin, niin mikäli video olisi ollut rehellinen, niin pylväsdiagrammit olisi näytetty niin, että siinä olisi ollut mittarina ADI-arvo suorana vaakaviivana vaikkapa keskellä diagrammia ja sitten siihen olisi suhteutettu kaikki jäämät, niin saatte saman aikaiseksi nyt niin, että otatte käteen tyhjän paperiarkin ja piirrätte siihen muutaman saman kokoisen neliön, joka tuossa videolla oli, eli vaikka viisi senttiä kanttiinsa.
 
Sitten piirrätte keskelle neliötä neliön halkaisevan vaakaviivan, joka kuvaa ADI-arvoa. Seuraavaksi hipaisette muutamaan kohtaan neliön alareunaa lyijykynällä muutaman hädin tuskin näkyvän hipaisun, ehkä noin puoli milliä - yhden millin mittaisen.
 
Nyt kun katsotte luomustanne, niin siinä olisi kaikki oikein, eli tuon tutkimus sai selville pylväsdiagrammien muodossa. Koska virtsasta löydetyt jäämät olivat moninkertaisesti alle ADI-arvon, eli siis jopa 10 000 kertaa alle kyseisen aineen pienimmän mahdollisen vaikuttavan toksikologisen määrän, niin nyt pylväsdiagrammi olisi rehellinen ja se kuvaisi jotakin oikeaa, konkreettista asiaa ilman pylväiden turhan venyttämisen aiheuttamaa mittakaavaharhaa.

Joten johtopäätöksenä ei mitään uutta länsiraintamalta, vaan edelleen luomua ei kyetä mainostamaan ihmisille kuin valheiden, puolitotuuksien ja vääristelyn kautta. 
 
Asiasta löytyy kommentteja ja keskustelua myös täällä ja täällä. Joten en ole ainoa, jota kyseinen luomun mainosvideo on ihmetyttänyt.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Heh, tuossahan Putinin Kremlin trollitkin jäävät propagandassaan kakkosiksi :D